27.11.2018

Klub K4 razglašen za najboljši klub v regiji

Klub K4, ki to sezono praznuje 30-letnico delovanja, je na podelitvi priznanj Ambasador v Zagrebu prejel plaketo za najboljši regionalni klub z elektronsko glasbo.

Dušan Mijanović

Klub K4 razglašen za najboljši klub v regiji
Foto: arhiv Kluba K4

V izboru, ki je že tretje leto potekal pod patronatom vodilne regionalne spletne strani za elektronsko glasbo, Klubskascena.hr, revije Mixmag Adria in Radia 101, podpirajo pa ga tudi vladne institucije in večji sponzorji, so 22. novembra 2018 podelili najprestižnejša stanovska priznanje na področju elektronske glasbene kulture v širši regiji. Letos je plaketo v obliki vinilne plošče v kategoriji Najboljši regionalni klub prejel ljubljanski Klub K4. "Tovrstne nagrade sprejemamo kot priznanje za preteklo, predvsem pa kot dodatno motivacijo za delo v naprej. Ekipa Podtalnega društva za razvoj urbane kulture vodi glasbeno-kulturni program v Klubu K4 zadnje tri sezone in pol, najbolj ponosni pa smo, da nam je s trdim delom majhne ekipe uspelo stabilizirati poslovanje te ikone ljubljanske, slovenske in regionalne alternativne scene, ki je bila ob našem prihodu tik pred tem, da za vedno zaključi svoje poslanstvo. Letno ustvarimo med 100 in 120 dogodkov, pri tem pa sodelujemo s številnimi ustvarjalci in kolektivi na sceni. Ker smo tudi sami del te scene in jo soustvarjamo skupaj z okoljem, v katerem delujemo, nas najbolj veseli, da danes večina ustvarjalcev podtalne elektronske scene v Sloveniji želi sodelovati z nami in nastopati v Klubu K4, ki je s tridesetletno zgodovino v tujini najbolj prepoznaven slovenski klub. Če pa pogledamo na ta projekt in podelitev še malo širše: prispeva tudi k boljšemu poznavanju in povezovanju regionalne scene," je dejala organizacijska ekipa iz Podtalnega društva za razvoj urbane kultur.

Klub K4 je v zadnjem času gostil tudi edini slovenski Boiler Room. "Boiler Room je Klub K4 gostil, kot edino prizorišče v Sloveniji, enkrat, 14. aprila 2017, v sodelovanju s kolektivom Stiropor, na dogodku pa so nastopili le slovenski didžeji (kar je nekoliko posebno za ta, največji globalni projekt živega spletnega video prenašanja zabav s poudarkom na elektronski in urbani glasbi): .čunfa, Žiga Murko, SunnySun, Borka, Lavka, Christian Kroupa in Niplodok. Posnetki vseh nastopov so še vedno na voljo na spletni strani Boiler Room in na YouTubu, s tem pa so se lahko nekateri najbolj napredni domači glasbeniki globalnemu avditoriju predstavili na eni najvplivnejših in najbolj priljubljenih glasbenih platform na svetu," so povedali člani organizacijska ekipa iz Podtalnega društva za razvoj urbane kultur.

Ambicija Kluba K4 je s programom čez celo leto ohranjati status vodilnega ponudnika dogodkov sodobne elektronske glasbe pri nas, tako z gostovanji pionirjev scene, kot najbolj vročih in svežih ustvarjalcev tega trenutka, kot so Roni Size, Steffi, Boo Williams, Desyn Massielo, Nicolas Lutz, Skee Mask, Ross From Friends, Fjaak, Nicola Kazimir, Barbir, Slow Life, Gwenan idr. V Štirki posvečajo pozornost tudi iskanju (natečaji), izobraževanju (delavnice, DJ šola) in razvoju (serija Gibanica in drugi dogodki) domačih talentov. Med odmevnejše novitete zadnjega časa sodita tudi showcasa Hospitality Slovenia in Critical Sound ter nastop in spletni prenos Umekove Zete Reticule na ameriški platformi Magnetic. V Klubu K4 pa je bil posnet tudi edini slovenski podcast za Resident Advisor - DJ Nightwave, ki osvaja svetovno elektronsko podzemlje. "Izhajamo iz tega, da smo vsi člani Podtalnega društva in partnerji pri posameznih projektih, s katerimi sodelujemo, ljubitelji podtalne elektronske glasbe in kulture, ki ju skušamo kar najbolje predstavljati v našem okolju. Ideje so najmanjši problem, teh res nikoli ne zmanjka, omejitve za izvedbo pa so predvsem finance, saj je prvo vodilo našega dela dolgoročna finančna stabilnost kluba, tako da skušamo omejena sredstva, ki smo jih doslej pridobivali izključno na trgu, čim bolj optimalno izkoristiti," je poudarila organizacijska ekipa Kluba K4.

Priznanje je prišlo v sezoni, ko ikonična klet na Kersnikovi 4 praznuje 30-letnico delovanja in bo v drugi polovici sezone gostila tudi Festival 30K4. "Praznujemo že vse od sredine septembra, ko se je pri nas ustavil britanski pionir Luke Vibert, sledila sta Helena Hauff ter showcase Critical Sound s Casro in sodelavci, decembra prihajajo Roman Fluegel (14/12), Urugvajec Omar (24/12) in vroči Skee Mask (28/12), osrednji projekt pa bo Festival 30K4, katerega vrhunec bo v treh majskih vikendih, saj ima Štirka rojstni dan na dan mladosti, 25. maja. Glasbene nastope bomo dopolnjevali z delavnicami, razstavami, sejmom vinilov, dnevom odprtih vrat, in drugimi vsebinami za poznavalce scene pa tudi širšo javnost," je zaključila ekipa Kluba K4.
 

Klub K4 razglašen za najboljši klub v regiji
Klub K4
Klub K4
Klub K4
Klub K4