04.09.2020

Klubski maraton tudi po dveh desetletjih odskočna deska za mlade bende

Tudi letošnja jubilejna turneja Klubskega maratona Radia Študent bo šesterici izbranim bendom omogočila koncertne nastope po Sloveniji, radijske nastope v živo, obsežno promocijo med maratonom in po njem ter studijsko snemanje skladb.

Dusan Mijanović

Klubskimaraton 2020

Tudi letošnja jubilejna turneja Klubskega maratona Radia Študent bo šesterici izbranim bendom omogočila koncertne nastope po Sloveniji, radijske nastope v živo, obsežno promocijo med maratonom in po njem ter studijsko snemanje skladb za promocijsko kompilacijo Klubski maraton 2020, ki bo izšla pod okriljem Založbe Radia Študent v digitalni obliki in na CD-ju.

Klubski maraton Radia Študent, ki je bil pred dvajsetimi leti zastavljen kot naslednik projekta Novi rock, vsako leto znova predstavlja najnovejšo domačo glasbeno produkcijo. Glavno poslanstvo Klubskega maratona je izpostavljanje ter medijska in infrastrukturna podpora, ki so ključni za prodor še neuveljavljenih kreativnih glasbenih skupin. »Letošnjo obletnico jemljemo kot izhodišče za refleksijo dolge in bogate zgodovine Klubskega maratona. Dejstvo, da število prijav skozi leta ostaja enako, kaže na to, da je projekt še vedno relevanten, vsekakor pa si ga želimo v bodoče še bolj prilagoditi novim potrebam bendov in scene. Klubski maraton ostaja pomembna odskočna deska za mlade bende, želimo pa premisliti, kako bi trenutna platforma nudila še boljšo oporo pri tem,« je povedala Špela Cvetko, novopečena urednica glasbene redakcije Radia Študent.

Konec junija je Radio Študent predstavil šest glasbenih skupin, ki bodo tekle nov, razmeram rahlo prilagojen krog po domačem klubovju. Izbrana šesterica je postala del skupnosti klubskih maratoncev, ki danes šteje 116 ustvarjalcev, posameznikov ali glasbenih zasedb. Letošnja posebnost je, da se je na natečaj prijavilo kar 81 izvajalcev. »V primerjavi s predhodnimi edicijami Klubskega maratona je na letošnjo prispelo največje število prijav, pred tem se je število prijavljenih gibalo okoli številke 40. Izbira je bila tako kot vsako leto zahtevna, saj se na KM v večini prijavljajo skupine, ki ustrezajo profilu Radia Študent – pustolovski projekti, ki plujejo po lastni glasbeni špuri in predstavljajo ustvarjalni presežek. Kot vedno gre pri Klubskem maratonu za izpostavljanje še neuveljavljenih glasbenih ustvarjalcev. Letošnje leto je bilo tudi zaradi maloštevilnih priložnosti za uveljavite glasbenih projektov skozi turanje očitno več prijav zasedb, sestavljenih iz sceni dobro znanih akterjev, kar pa je glede na veliko pretočnost ustvarjalcev pričakovano. In če s temi zasedbami po klubovju zaveje sveži veter, tudi ni argument za njihovo izključitev iz nabora,« je dejala Špela Cvetko.

Letos se jih je na natečaj prijavilo dvakrat več kot prejšnja leta. Črn škrat, Diareja Eksploziv, Douchean, Dust Collector, Etceteral, Eyecontact, Popotnik, Regen, tetameta, Marta Fakuch, rouge-ah, Zajtrk, to je le nekaj imen, ki se jim ni uspelo uvrstiti med izbrance. Radio Študent jim je posvetil posebno oddajo v odprtem terminu za glasbo, KM20: Ponatečajni Extended Play, v kateri je Andrej Pervanje predstavil dvajseterico neuvrščenih, a vendarle kvalitetnih bendov, ki so vredni spremljanja in pokrivanja.

Čas je, da predstavimo šesterico izbranih mladih in neuveljavljenih zasedb, ki s svojim zvokom vnašajo svež veter v domačo alternativno koncertno sfero. Klinci so hitrojezična rap godba iz Metlike, ki deluje od leta 2016. Fantom, ki rapajo v belokranjskem narečju, veliko pomenijo nastopi v živo, zato v to vlagajo veliko truda in energije. Lelee je ljubljanski garažni trio eks-jugo glasbenikov, o katerih ste mogoče že slišali zaradi njihovih drugih projektov (Trus!, Rush to Relax, Kalu …). Glasbena skupina Kavasutra, ki je nastala leta 2017 v kreativni coni Vrtojba, izvaja jazz-art-rock z elementi satire, improvizacije in eksperimentiranja. Spiral Mind je psevdonim za solo projekt obalnega glasbenika Manuela Brajnika. Njegova paleta zvokov večinoma inštrumentalne glasbe sega od abstraktnih zvokov analognih in digitalnih sintetizatorjev do konkretnih tonov bobnov, basov in kitar. Čeprav gre za solo projekt, se mu za izvedbo v živo na odru pridružita multinštrumentalist Rok Babič na klaviaturah, basu in kitari ter Gaj Bostič na bobnih in tolkalih. ɜrma je štajerski kantavtorski projekt kitaristke Urške Supej in vokalistke Maše But, ki gradi most med glasbo in poezijo. Žanrsko se projekt razteza v jazz, pop in folk ter se dotika tematik, kot so feminizem, brezizhodna razmerja, vera ipd. Letos se bo turneje udeležila tudi zamejska skupina Billy Clubs. Tržaški punk'n'rollovski trio z rockabilly estetiko izvaja hitro glasbo za jezne ljudi, mešanico težkih monolitnih rifov in spevnih melodij. Gre za prve klubske maratonce, ki prihajajo izven meja Slovenije. »Kolikor je informirana organizatorka projekta Ines Midžan in organizator turneje Dušan Bulajić, so Billy Clubs prvi,« je potrdila Špela.

Večina letošnjih skupin prihaja z robov Slovenije. »Veseli nas, da je dvajseti Klubski maraton do takšne mere decentraliziran. Zasedbe izven Ljubljane imajo enostavno še manj možnosti za predstavitev in uveljavitev, a med njimi nikakor ne gre za iskanje žanrskih povezovanj,« je poudarila Špela.

Letos je maraton pričel prej ter bolj potiho, kakor je bilo v navadi minula leta. Turneja se odvija med 21. avgustom in 30. septembrom. Negotova finančna situacija, ki pesti najstarejši nekomercialni študentski radio v Evropi, ter pandemija sta vplivali na snovanje letošnje edicije. »Največja vrednost Klubskega maratona je turneja po slovenskih klubih, ki se je letos zaradi pandemskih omejitev morala začeti prej, prav tako sta organizatorja v luči nenehnih spreminjanj morala produkcijo venomer spreminjati, obenem pa stremeti k zagotavljanju enakega standarda kvalitete, s čimer se spopadajo vsi glasbeni promotorji in prizorišča. Tudi če začetek turneje ni toliko odzvanjal, je postojank še kar nekaj in nas ne skrbi glede tega. Letos je več poudarka na poskusu angažmaja lokalnih publik, saj se nam živi dogodki v kontekstu covida zdijo še toliko pomembnejši tako za publiko kot za bende same, posebno če se bodo ukrepi z jesenjo ostrili. Kot sedaj kaže, bodo vsi koncerti razen dveh odprti za občinstvo. Dotična sta streaman koncert 12. 9. v MIKK-u v Murski Soboti, na katerem nastopajo Klinci in Lelee, ter metliški koncert s Klinci in Billy Clubs, za katerega smo še v pogovorih z občino. Vsekakor bodo faktor v izvedbi turneje tudi odloki, priporočila in dovoljenja z NIJZ, ki klubom omogočajo izvedbo dogodkov. Vsak izmed klubskih maratoncev pa bo, kot je to že v navadi, odigral Studijski koncert na Radiu Študent, ki ga bo možno spremljati v etru ali preko video pretočnih platform. Letošnja novost sta gostujoča koncerta na Radiu Koper v studiu Hendrix, kjer bodo 16. 9. nastopili Spiral Mind, 30. 9. pa Kavasutra,« je nekaj o novostih podelila z nami Špela.

Klubski maratonci se letos ne bodo ustavili na nekaterih tradicionalnih klubskih postojankah, bodo pa zato obiskali nekatera nova koncertna prizorišča. »Izbor letošnjih prizorišč je močno odvisen od možnosti klubov, da zagotovijo izvedbo znotraj pandemsko omejujočega konteksta. Obenem ne smemo spregledati zapiranja slovenskih klubskih prostorov, kar se je dogajalo že pred korono, najsi bo to zaradi nepodpore lokalne skupnosti, izgube prostora, nezadostnega financiranja … V Novem mestu je tako na primer na voljo Galerija Simulaker, vendar je zaradi zvočnih specifik prostora najprimernejša za akustično glasbo,« je še opozorila Špela.

Izbranim skupinam se bodo na nekaterih koncertih v sklopu jubileja pridružili tudi nekateri nekdanji klubski maratonci. »Koncerti preteklih klubskih maratoncev so zamišljeni kot praznovanje 20. obletnice Klubskega maratona. Poleg nastopov pa bomo tudi v etru izvedli nekaj pogovorov z bendi in drugimi vpletenimi, ki se tako ali drugače dotikajo obletnice,« je pojasnila Špela Cvetko, ki je prva glasbena urednica v več kot polstoletni zgodovini Radia Študent.

»Tako kot pretekla leta, bo brezplačna promocijska kompilacija na voljo v fizični obliki, tudi zato, ker predstavlja odlično promocijo za bende, s tem ko se razdeli veliko število kompilacije na koncertih v sklopu turneje Klubskega maratona,« je zaključila Špela Cvetko.