09.03.2022

Samoniklo prizorišče Klub Štala

Ob 4. obletnici delovanja Kluba Štala iz Lokavca, kjer je nastopilo mnogo eminentnih domačih in tujih glasbenikov, smo spregovorili z Galom Furlanom, glasbenikom in enem od motorjev KUD Kussa.

SIGIC

Klub Štala
Foto: Iztok Zupan

Po dolgem letu renoviranja ​500 let stare štale je 28. marca 2018 Društvo Kussa odprlo vrata Kluba Štala. Klub Štala stoji na obrobju Lokavca v zaselku Kuši ob Kovaškem muzeju in hiši, v kateri je prebival priznan kamnosek Mihael Cussa. Od tod tudi ime društva - Kussa. Društvo je bilo ustanovljeno z namenom, da omogoči umetnikom predstaviti svoje projekte - glasbene, likovne, kiparske, fotografske in druge. Poleg glasbenih nastopov in umetniških razstav, društvo organizira tudi razne umetniške delavnice ter predavanja.

Še preden se osredotočimo na delovanje Kluba Štala, moramo omeniti, da se je Gal Furlan že kot rosno mlad kalil v glasbeni šoli pri mojstru Zlatku Kaučiču, ki mu je dal mnogo glasbenega in vseživljenjskega znanja. "Ko sem bil pri Zlatku Kaučiču na sprejemnih izpitih sem imel enajst let in takrat še ni jemal v šolo mlajših generacij, vendar je vseeno privolil. Kaj me je naučil? O glasbi ogromno, od trdnih osnov za igranje raznih glasbenih zvrsti pa tja do free jazza. V Kombu - Kombu A sem sodeloval od leta 2002 do 2013, takrat se je tudi projekt Kombo A zaključil. To je bila zame izjemna izkušnja, ki mi je, poleg njegovih privat lekcij, obogatila pogled na glasbo z marsikaterega vidika. Pozneje me je nekajkrat povabil tudi k sodelovanju s Kombom B, kar je v meni vzbudilo nostalgijo na nek način. Zlatko nas ni učil samo o glasbi. Med poučevanjem in debatami v zvezi z glasbo je vedno izpostavljal, da se moramo boriti, da ne smemo biti sebični, egoistični in podobno, tako da nam je bil hkrati kot oče, ki nam daje moralne življenjske nauke. Sicer pa se jaz osebno učim še vedno in tudi kot je on večkrat rekel, se učenje ne konča," je povedal Furlan.


Gal je kot glasbenik sprva imel zamisel urediti prostor za vaje, vendar je kmalu po tem ta prešla v to, kar je tudi nastalo; torej v Klub Štala. "Nismo dosti razmišljali, bolj kot ne smo se z domačimi zagnali v akcijo in začeli urejati prostor. Približno leto dni je trajala renovacija, po tem pa smo na planiran datum, 28. marec 2018, prostor odprli za obiskovalce. Na otvoritev sem seveda povabil Zlatka Kaučiča, ki je dogodek pospremil s solo točko, ter prijatelja kiparja Arijela Štruklja, ki je predstavil par manjših skulptur. Začela sta pa seveda moj tast Stanislav Černigoj ter njegov brat Ivan, upokojena kovača, s prikazom ročnega kovanja v njuni kovačiji - muzeju, ki stoji poleg kluba. Kot rečeno, se je ideja nekako sama porodila in razvila, vodila pa me je misel in želja ustvariti prostor, kjer bodo svoje mesto pod soncem našle tudi skupine in posamezniki, ki so zaradi zvrsti glasbe, ki jo izvajajo, vsaj v našem okolju, prikrajšane za možnost nastopanja. Zadevo sem poznal oziroma poznam iz prve roke, tako da mi je to dalo precej zagona za ustvariti ta prostor. Želel sem si tudi, improvizirano glasbo približati ljudem, ki jo mogoče še ne poznajo, saj je povsem nekaj drugega koncert doživeti v živo. Seveda pa ne izključujemo tudi drugih zvrsti, imeli smo tudi že razne delavnice, koncert za otroke, predstavitev knjige za otroke in še marsikaj".

Nastanek samoniklega prizorišča so financirali člani KUD Kussa sami: Gal, Galova žena Nea Černigoj Furlan, Galova mama Beti Černigoj in že omenjena Galov tast ter njegov brat. "Takrat še nismo imeli odprtega društva ter s tem nismo imeli nobene opcije za kandidiranje na kakršnemkoli razpisu, pa tudi sedaj za določene razpise še ne pridemo v poštev, ker smo še dokaj mlado društvo. Za dogajanje v klubu pa smo do sedaj nekaj podpore dobili od Občine Ajdovščina, obiskovalci s svojim prispevkom podprejo nastopajoče, seveda pa je še vedno največ na nas. Zavedali smo se, da ko se odločiš za tako zadevo, bo potrebno podariti dosti svojega časa, pa tudi denarnice ti ne sme biti težko odpret, če želiš, da prostor živi in obstane. Vsekakor pa upam, da bomo v bodoče deležni še kakšne finančne podpore, saj je naše delovanje že kar prepoznavno, doma, pa tudi v tujini, je že marsikdo slišal za Štalo. Hvaležni pa smo za vsakršno podporo, tudi prisotnost in zadovoljne odzive obiskovalcev, pa tudi to, da je lokalna skupnost, predvsem sosedje, in Občina prepoznala in na tak ali drugačen način podprla naše delovanje, nam veliko pomeni," je dejal Furlan.


Da ne bi katerega od glasbenikov, ki so nastopili v Štali, izpustili, je najbolje, da si listo nastopajočih podrobneje ogledate v arhivu spletne strani KUD Kussa. Do sedaj je bilo v klubu posneto že več koncertnih albumov, tako da je prostor namenjen tudi snemanju - v živo ali brez publike. "Snemanje je kakorkoli dobrodošlo, če pride do izida albuma še boljše. Želja je, da bi se pod našo streho posnelo čim več albumov, čim več različnih projektov, glasbenikov z vseh vetrov, seveda bolj usmerjenih v improvizirano glasbo, kar je pri nas bolj domače, ni pa to pogoj. Do sedaj je večinoma pri nas snemal Iztok Zupan in posneto tudi izdal pri njegovi založbi Klopotec. Akustika je preverjeno odlična. Torej... zakaj pa ne! V kolikor je glasbenik zadovoljen z nastopom, zakaj ne bi obeležil nastopa na nosilcu zvoka? Leta tečejo, lepi spomini pa nam ostanejo in si jih tako lahko zavrtimo nazaj in tudi delimo z drugimi," je s sentimentom priobčil Furlan.


Nadobudni člani KUD Kussa že pripravljajo program praznovanja 4. obletnice delovanja ter program za postkoronske čase. "Trenutno imamo ob obletnici 28. marca v planu Zlatko Kaučič / Tomaž Grom duo, pozneje pa Šalamon / Boršič / Berger / Bajc Quartet, Ludovic Gerst - Frise Lumière, Brencl Banda, Francesco Massaro / Francesco Pellegrino duo, Tom Holliston (NoMeansNo) in še kaj. Vsekakor pa moram omeniti tudi galerijo našega kluba. V nadstropju je lep prostor, v katerem smo že predstavili nekaj umetnikov in tudi za letos se dogovarjamo za par razstav. " je za konec oznanil Gal Furlan ter v upanju dodal, da bodo, v kolikor bodo pogoji dopuščali, izvedli program, ki so si ga zamislili, saj jim idej in želja, volje in zagnanosti, kljub raznim oviram, ne manjka!

 

Gal Furlan
Klub Štala
Klub Štala
Klub Štala
Klub Štala
Klub Štala
Klub Štala
Klub Štala
Klub Štala
Klub Štala
Klub Štala
Klub Štala
Klub Štala