07.11.2018

Knjiga "80ta" Žige Valetiča nominirana za najboljšo

Knjiga, ki opisuje "desetletje mladih" na Slovenskem skozi prizmo glasbe, ki ga je prevevala, je v okviru letošnjega knjižnega sejma nominirana za knjigo leta, tj. uvrščena med pet finalistk.

Press info

Žiga Valetič: 80ta

Na tiskovni konferenci, ki so jo organizatorji knjižnega sejma imeli v petek, 9. 11. 2018 ob 10. uri, so razglasili tudi pet knjižnih nominacij za veliko nagrado SKS (Slovenskega knjižnega sejma), za knjigo leta 2018. Zmagovalno knjigo bodo z glasovalnimi lističi določili obiskovalke in obiskovalci sejma, žirija pa je ocenjevala tako strokovnost kot tudi popularnost izvirne slovenske produkcije minulega leta. Nominirane so naslednje knjige:

80ta: desetletje mladih (Žiga Valetič)

Ivan Cankar: Podobe iz življenja (Blaž Vurnik in Zoran Smiljanić)

Novi Maribor (Primož Premzl)

Drobtinice iz mišje doline (Anja Štefan in Alenka Sotler)

Saj grem samo mimo (razglednice Aleša Debeljaka)

 

Temo knjige 80ta: desetletje mladih, ki je izšla tudi ob sodelovanju strokovne službe SIGIC (strokovni pregled), je avtor Žiga Valetič (tudi sodelavca Odzvena), opisal z besedami: "V osemdesetih, ki so dokončno presekala prevlado slovenske popevke, smo dobili sintesajzerje, videospote, osebne računalnike ter napredno studijsko tehnologijo, kar je doprineslo k rojstvu novih žanrov. Poleg punka in novega vala so nas stresli heavy metal, hard-core, industrial, etno in ja, tudi eurodisco, domačijski pop ter domoljubni rock. Ob koncu desetletja je polagoma prišlo do menjave nosilcev zvoka, saj so vinilke in kasete nadomestili cedeji, v vmesnem času pa se je z inštrumenti in mediji spečalo nekaj najstniških generacij, ki so bile po eni strani nedolžno zazrte proti Zahodu, še bolj nedolžno pa so ljubile svojo širšo domovino – Jugoslavijo. To je knjiga o nas, o takratnih albumih, pesmih in izvajalcih, ter o tem, zakaj se ob poslušanju slovenskih radijskih postaj še danes lahko zdi, kot da smo obtičali v prejšnjem stoletju. In tudi o tem, kako se premakniti naprej."