18.10.2011

Kompilacija Etno Slovenia 2011

Po jazzovski kompilaciji je SIGIC sedaj predstavil še dvojno zgoščenko Etno Slovenia 2011, ki jo bo mdr. predstavil na Womexu.

uredništvo

Ovitek kompilacije je oblikovala Eda Pavletič. (foto: Odzven)
Foto: Odzven
Kompilacijo Etno Slovenia 2011 je moč naročiti na Sigicu.

SIGIC je v letošnjem letu začel z izdajo promocijskih kompilacij. Aprila je predstavil prvo kompilacijo v zgodovini slovenskega jazza, Jazz Slovenia 2011, s katero se je odpravil tudi na sejem jazzahead! v Bremen, kjer je pripravil prvo celostno predstavitev slovenskega jazza, zdaj pa se s svežo kompilacijo Etno Slovenia 2011 odpravlja na Dansko.

Druga v vrsti kompilacij, ki jih je na tiskovni konferenci v torek, 18. oktobra, predstavil SIGIC, je kompilacija Etno: Glasbene poti – podolgem in počez / Music Routes – Highways and Byways, Slovenia 2011, na katero so uvrščeni nekateri najvidnejši in zanimivejši ustvarjalci ter izvajalci na področju etno glasbe (world music), ki so s svojim delom v zadnjih treh letih najbolj zaznamovali ta glasbeni žanr na Slovenskem. Izbor skladb, ki so bile objavljene med januarjem 2009 in junijem 2011, je opravila izbirna komisija poznavalcev področja etno glasbe oziroma glasb sveta: antropolog in preučevalec popularne kulture dr. Rajko Muršič (vodja komisije), etnomuzikolog dr. Svanibor Pettan ter glasbena publicista Katarina Juvančič in Mario Batelić. Na dveh zgoščenkah kompilacije je tako moč prisluhniti glasbenim dosežkom, ki so jih ustvarili glasbeniki oziroma zasedbe: Arsov feat. Lara Baruca, Eva Hren & Sladcore, Katalena, Sounds of Slovenia feat. Brina Vogelnik, Maja Osojnik Band, Carmina Slovenica, Essaouira Project, Terrafolk, Vesna Zornik, Katarina Juvančič in Dejan Lapanja, Sedef, Fake Orchestra, Bossa de Novo, Kurkuma, Dirtmusic, Aleš Hadalin, Same babe, Bakalina, Kontrabant, Brencl banda, Orlek, Vruja, Katice, Bogdana Herman in Jure Tori, Uršula Ramoveš in Fantje z Jazbecove grape, Ljoba Jenče, Marko banda feat. Regina, Pella, Jararaja, Mlada beltinška banda, Šukar ter Vlado Kreslin.

Poleg dvojne zgoščenke kompilacija prinaša še obsežno knjižico s tremi eseji, ki so jih prispevali člani izbirne komisije in ki ponudijo pregled stanja slovenske etno/world music glasbe, v knjižici pa so zbrane tudi informacije o glasbenikih in zasedbah, tako v slovenščini kot angleščini.

Kompilacijo Etno: Glasbene poti – podolgem in počez bo SIGIC premierno predstavili svetovni mednarodni javnosti konec meseca na osrednjem stičišču za popularne »glasbe sveta«, sejmu Womex, ki bo potekal med 26. in 30. oktobrom 2011 v Københavnu in na katerem bo SIGIC pripravil prvo celostno predstavitev tovrstne slovenske glasbe. Skupaj s kolegi iz sosednje Avstrije in predstavniki Švice pripravlja SIGIC na sejmu sprejem Wine & Dine – Meet Austria, Slovenia, Switzerland, na katerem bodo sodelovali tudi diplomatski predstavniki vseh treh držav.

@http://www.youtube.com/watch?v=FXsJ5b8Rnro@