31.05.2022

Koncert za podnebno in družbeno pravičnost

V torek, 7. junija ob 21. uri bo v Križankah potekal dobrodelni multimedijski glasbeni performans.

Press Info

Koncert za podnebno in družbeno pravičnost

Camerata SMO
Orkester Music for the Future

Masayah, osrednji glas, rap, vokal
Drugi nastopajoči raperji: Emkej, Drill, Slick, Vazz, N3, Matter, Dacho, Tunja, Žena, La Bagra, Smirbe, Chiro, Ghet

Koncept ter glasbeno in umetniško vodstvo: Živa Ploj Peršuh
Režiser: Matej Filipčič

Koncert bo silovit nagovor poslušalcev, ki se bo začel z izvedbo skladbe za godalni orkester in tolkala (Negotovi) Štirje letni časi – Ljubljana 2050 Antonia Vivaldija in algoritmov umetne inteligence, kot neposredna zvočna slika močno načetega okolja in negotove prihodnosti narave.
Odpri oči in spregovori, nam zato sporočajo glasniki mlajše generacije z eno najbolj prepoznanih ustvarjalk na slovenski hiphop sceni Masayah in raperji Emkej, Drill, Slick, Vazz, N3, Matter Dacho, Tunja, Žena, La Bagra, Smirbe, Chiro, Ghet. V svojem slogu bodo ob tem aktivirali, tematizirali, interpretirali pesmi naših literarnih velikanov Prešerna, Župančiča, Zajca, Šalamuna in drugih, zbranih v knjigo slovenske uporniške poezije in album H2SO4.
Oder bodo delili z glasbeniki simfoničnega orkestra Music for the future, solistko na violini Majo Horvat in Ivanom Lotričem. Njihov združeni glas je duh časa, glas prihodnosti, ponujeno upanje in srce.

Masayah, Živa Ploj Peršuh, Simfonični orkester Music for the Future in drugi gostje tega vsebinsko večplastnega koncerta bodo na odru Križank združevali na videz nezdružljive umetniške parametre. Klasična glasba, rap, avtorski beati, njihove priredbe, poezija in uglasbeni teksti bodo skozi prizmo simfoničnega zvoka v priredbi Matije Krečiča in posebne odrske postavitve Mateja Filipčiča narasli v močno poudarjeni momentum, ki povzdigne mlade kot znanilce sprememb za ohranitev zdrave narave in družbe ter odločitev, ki jih mora narediti vsak posameznik najprej pri sebi.

»Siva zaprašena mesta, skozi prizmo človeka
razgrajena telesa in ostanki azbesta,
pomežik iz gnezda, kjer spijo vsa čutila,
nihče zares ni vedel, kam nas bo ta pot vodila,
iz teme v temo smo nazadovali, ..
. »

Odpri oči in spregovori, nam sporočajo glasniki mlajše generacije, raperji Masayah, Emkej, Drill, Slick, Vazz, N3, Matter Dacho, Tunja, Žena, La Bagra, Smirbe, Chiro, Ghet ter ob tem aktivirajo, tematizirajo, interpretirajo pesmi naših pesniških velikanov Prešerna, Župančiča, Zajca, Šalamuna in drugih, zbrane v knjigo slovenske uporniške poezije H2SO4.
Oder bodo delili z glasbeniki orkestra Music for the future in dirigentko Živo Ploj Peršuh, solistko na violini Majo Horvat in Ivanom Lotričem. Njihov združen glas je duh časa, glas prihodnosti, ponujeno upanje in srce.

»Posodim ti srce
in, prosim, ne ga stret,
prevečkrat mi ta svet je
pokazal svoj portret.
«

Odpri oči! Spregovori!

V sklopu Koncerta za podnebno in družbeno pravičnost je mogoče donirati za pomoč sodelujočim glasbenikom in njihovim družinam iz Ukrajine ter za UNICEF-ove programe pomoči za otroke in družine iz Ukrajine.