13.07.2012

Koncerti v sklopu Imaga Sloveniae od 13. do 20. 7.

Napoved koncertov, ki potekajo po vsej Sloveniji v okviru prireditev Imago Sloveniae ter Poletje v stari Ljubljani. Dogodki od 13. do 20. 7.

Trio Amarilis (foto: arhiv organizatorja
Foto: arhiv organizatorja

četrtek, 12. 7., ob 21.00, Ljubljana, Rdeča dvorana Magistrata
petek, 13. 7., ob 20.00, Dobrna, Zdraviliška dvorana

IMAGO SLOVENIAE 2012, CIKLUS MLADI TALENTI:

TRIO AMARILIS
Katja Činč – klavir
Lucija Mlakar – violina
Urška Horvat – violončelo
Nagrajenci Natečaja za komorne zasedbe Imago Sloveniae 2011

Trio Amarilis je za svoje umetniško delo prejel številne nagrade na mednarodnih in državnih tekmovanjih. Med drugim je bil v finalu prvega mednarodnega tekmovanja za komorno igro v okviru Festivala Bled, letos pa je osvojil prvo nagrado na mednarodnem tekmovanju Davorin Jenko v Beogradu ter tretjo in posebno nagrado za najboljšo izvedbo skladbe Primoža Ramovša na četrtem tekmovanju za komorne skupine Primož Ramovš. Zasedba je prejela tudi študentsko Prešernovo nagrado.

Članice se redno udeležujejo številnih seminarjev in poletnih šol za solo ter komorno igro. Uspešno se predstavljajo na slovenskih (Festival Lent v Mariboru, festival Koroško kulturno poletje v Slovenj Gradcu, celovečerni koncertni cikel Mladi virtuozi v okviru Festivala Ljubljana, koncertni cikel Glasbene nedelje v Unionu) in tujih koncertnih odrih. Med odmevnejše sodita koncerta v Moruzzu in Devinu. Madžarska nacionalna televizija je o njihovem koncertu v Budimpešti pripravila tudi prispevek.

Trio Amarilis je za televizijo RTV Slovenija leta 2010 posnel Dvořakov trio Dumky, op. 90. Posnel je tudi promocijsko zgoščenko.
 

Andrejka Možina (foto: arhiv organizatorja)petek, 13. 7., ob 20.30, Ljubljana, Gornji trg 18

24. POLETJE V STARI LJUBLJANI, JAZZ NA GORNJEM TRGU:

ANDREJKA MOŽINA & AUTUMM CELLO
(Italija, Kuba)

Večkrat nagrajena vsestranska glasbena umetnica Andrejka Možina je instrumentalistka (violončelo, klavir), jazz pevka, avtorica in aranžerka glasbe ter glasbena pedagoginja. Leta 2000 je na pevskem natečaju Progetto Eclipse v Trstu zasedla prvo mesto. Istega leta je prejela tudi prvo nagrado za scensko glasbo na Festivalu amaterskih gledaliških skupin v Mavhinjah. Nominirana je bila za Zlato zrno, nagrado za umetniške dosežke mladih v Furlaniji - Julijski krajini. Prejela je tudi dve nagradi za jazz kompozicijo na tekmovanju Jazzon Alpe-Adria v Novem mestu.

Leta 1988 je vpisala študij violine, leto kasneje še študij klasičnega klavirja na Glasbeni matici v Trstu. Po zaključenem študiju na Akademiji za glasbo v Ljubljani, smer glasbena pedagogika, je leta 2004 diplomirala iz violončela na konservatoriju G. Tartinija v Trstu. Leta 2010 je z odliko diplomirala na specialističnem bieniju za jazz na konservatoriju G. Tartinija v Trstu, pri prof. Klausu Gesingu.
Redno se izpopolnjuje na mednarodnih delavnicah, predvsem na temo jazza.
 

nedelja, 15. 7, ob 21.00, Ormož, Grajsko dvorišče Ormoškega gradu (v primeru dežja Dom kulture Ormož)

IMAGO SLOVENIAE 2012:
ALENKA GODEC & BAND

Alenka Godec se je na svojo zdaj 19 let trajajočo pevsko pot podala leta 1988, ko je na Pop delavnici s skupino Cafe in skladbo Tvoja slavila trojno zmago. Od takrat je nastopala z najbolj znanimi imeni iz sveta jazza, kot so Big Band RTV Slovenija, New Swing Quartet, Greentown Jazz Band in mnogimi imenitnimi solisti. Odlično se znajde tako v jazzu kot v popu in že od samega začetka gradi svojo pevsko kariero na značilni in prefinjeni interpretaciji, ki jo loči od drugih. Izdala je 9 samostojnih albumov in nekaj albumov v sodelovanju z drugimi glasbeniki z bolj jazzovskim in gospelovskim pridihom. Udeležuje se tudi festivalov (Slovenska popevka, Hit festival, Melodije morja in sonca, Ema), ki so ji prinesli že vrsto nagrad.

Eno izmed sodelovanj se je zgodilo avgusta leta 1999, ko je v Križankah nastopila s Herbiejem Hancockom na Ljubljanskem jazz festivalu in z njim ter njegovo spremljevalno skupino pred polnim in navdušenim avditorijem zapela dve pesmi Georgea Gershwina.

Velika sprememba je Alenko doletela leta 2000 na Emi, kjer je presenetila s popolno glasbeno in vizualno preobrazbo. To zadnje Alenkino obdobje je rodilo dva albuma in sicer V meni je moč in Mesto sanj. Oba sta pripomogla k njeni še večji priljubljenosti. Vse prodajne številke je presegel Alenkin prvi album priredb slovenskih zimzelenčkov So najlepše pesmi že napisane, ki je bil več kot dve leti na lestvici najbolje prodajanih albumov. Tudi nadaljevanje prvega albuma, So najlepše pesmi že napisane II, je bil v letu 2011 četrti najbolje prodajani album v Sloveniji.

Na tokratnem koncertu se bo Alenka predstavila z odličnimi glasbeniki in skupaj z njimi obudila tiste najlepše pesmi z obeh albumov So najlepše pesmi že napisane.


Four Bones (foto: arhiv organizatorja)torek, 17. 7., ob 21.00, Ljubljana, Atrij Magistrata
sreda, 18. 7., ob 20.30, Bled, Zgornja terasa gradu (v primeru dežja Viteška dvorana)

IMAGO SLOVENIAE 2012 in 24. POLETJE V STARI LJUBLJANI:

FOUR BONES QUARTET, kvartet pozavn
István Juhász
László Villányi
Ágoston Halász
Péter Gyetvai
(Madžarska)

Four Bones Quartet, ki ga sestavljajo štirje akademsko izobraženi glasbeniki, deluje od leta 2002. Širok repertoar vključuje dela od zgodnje renesanse do sodobne glasbe 21. stoletja, od klasičnih melodij do lahkotnih ritmov jazza. Svojo vsestranskost so pokazali na uspešnem nastopu v Palači umetnosti junija 2007, s katerim so ustvarili popolnoma nov žanr. Nastopu so se pridružili priznani umetniki, kot so János Nagy (skladatelj, pianist), Bea Palya (pevka), Orsolya Karafiáth (pesnica) in drugi.

Kvartet je nastopal v različnih pomembnih koncertnih dvoranah po svetu kot spremljevalna jazz zasedba mnogim priznanim glasbenikom, kot je npr. izjemna pevka Zita Gereben. Koncertirali so tudi na vseh pomembnejših festivalih na Madžarskem in v tujini (Sziget, Birmingham festival itd.).

»Virtuozni kvartet s svojimi mladimi, štirimi člani je naš dobro pripravljen in zanesljiv partner. Njihova nadarjena in fascinantna glasba je zasluženo postala najljubša glasba naših obiskovalcev …«
Agnes Szebenyi, Országos Szinháztörténeti Intézet


MusicOrba (foto: arhiv organizatorja)sreda, 18. 7., ob 21.00, Ljubljana, Mestni muzej

IMAGO SLOVENIAE 2012 in 24. POLETJE V STARI LJUBLJANI:

MusicOrba, klavir štiriročno
Tomohiro Hatta, Ricardo Vieira
(Japonska / Portugalska)

MusicOrba je nov glasbeni projekt, ki sta ga zasnovala dva pianista, portugalski Ricardo Vieira in japonski Tomohiro Hatta. Fanta svoje roke harmonično prepletata na skupnem klavirju vse od leta 2010, ko sta prvič nastopila skupaj na proslavi ob 150. obletnici sodelovanja med državama. V svoj repertoar poleg sodobne klasike uvrščata tudi glasbo njunih domovin. Mednarodne ocene kritikov skupaj z brezpogojno toplino publike potrjujejo, da je MusicOrba eden najbolj obetavnih duetov na glasbeni sceni današnjega časa.

Tomohiro Hatta je prejemnik več nagrad; med drugim je osvojil prvo nagrado na mednarodnem tekmovanju za pianiste Maria Campina (Portugalska) in tretjo nagrado na mednarodnem tekmovanju za pianiste Rudolf Firkusny (Praga, Republika Češka). Svoje znanje predaja naprej na konservatoriju Coudray-Montceaux's v Franciji.

Ricardo Vieira je za založbo Numérica premierno uprizoril in posnel dela Antonia Victorina D'Almeida Symphony for a good man in Waltz for piano, harp and orchestra. Pred kratkim je prejel diplomo d'Enseignement École Normale de Musique v Parizu, trenutno pa končuje magisterij na ESART in obenem aktivno poučuje na konservatorijih Le Havre in Covilhã (EPABI).
 

Ariel Cubria (foto: arhiv organizatorja)petek, 20. 7., ob 20.30, Ljubljana, Gornji trg 18

24. POLETJE V STARI LJUBLJANI, JAZZ NA GORNJEM TRGU:

CUBRIA TRIO
Ariel Cubría – kitara, glas
Krešo Tomec – bas
Andrej Pirjevec – tolkala
(Kuba, Hrvaška, Slovenija)

Glasba Ariela Cubrie je spoj različnih zvrsti od jazza, popa in rocka do bolera in glasbe njegove domovine Kube.

Leta 1988 je prvič predstavil svojo avtorsko glasbo na Festivalu mladih kantavtorjev v Havani in kmalu zatem začel delovati tudi kot profesionalni kitarist, kar mu je omogočilo sodelovanje v raznih glasbenih projektih.

Leta 1998 se je preselil v Madrid, kjer je kot kitarist sodeloval na snemanjih in turnejah različnih glasbenikov, kot so Gloria Gaynor, Marta Sanchez, Snowy White (koncertna različica zasedbe Pink Floyd), Gema Corredera, Betty Missiego, Olga Guillot, Nuno Dacamara Pereira, Rita Irasema ali Inma Serrano.

S svojo glasbeno skupino, ki izvaja latin smooth jazz, je igral po celem španskem polotoku ter tudi v drugih mestih po svetu (New York, London, Buenos Aires, Lizbona, Havana idr.).

Leta 2005 je kot kitarist sodeloval v znamenitem musicalu El hombre de La Mancha v Teatru Calderon v Madridu. Istega leta je z glasbo opremil gledališko predstavo Ana en el tropico, ki je prejela nagrado Pulitzer in bila predstavljena v Teatru Alcazar v Madridu.

Med letoma 2007 in 2010 je živel v Buenos Airesu, kjer je deloval predvsem kot studijski glasbenik v raznovrstnih projektih ter snemal svoj prvi solistični album Lo que vale de ti, na katerem sodelujejo glasbeniki iz različnih delov sveta, med katerimi velja omeniti ameriškega pianista in skladatelja Boba Telsona (nominiran za Oskarja za glasbo v filmu Bagdad Café).

Trenutno živi in dela v Ljubljani.