05.07.2012

Koncerti v sklopu Imaga Sloveniae od 5. do 9. 7.

Napoved koncertov, ki potekajo po vsej Sloveniji v okviru prireditev Imago Sloveniae ter Poletje v stari Ljubljani. Dogodki od 5. do 9. 7.

Kvartet flavt 4Syrinx (foto: arhiv organizatorja)
Foto: arhiv organizatorja

četrtek, 5. 7., ob 21.00, Ljubljana, Cerkev sv. Florijana

IMAGO SLOVENIAE 2012 in 24. POLETJE V STARI LJUBLJANI:

4SYRINX, kvartet flavt
Karolina Šantl – Zupan
Marina Novak
Špela Benčina
Darija Zokić

Karolina Šantl – Zupan, Marina Novak, Špela Benčina in Darija Zokić so profesionalne glasbenice, angažirane v različnih orkestrih. Združene pod imenom Kvartet flavt 4Syrinx so začele delovati leta 2001. Z današnjim koncertom bomo tudi počastili deseto obletnico njihovega umetniškega ustvarjanja.

Izvajajo dela, napisana za kvartet flavt, med katerimi posebno pozornost posvečajo sodobnim skladateljem. Del njihovega repertoarja so tudi dela, ki jih skladatelji, navdahnjeni z njihovim umetniškim pristopom, pišejo prav za ta kvartet. Članice so pritegnile pozornost s svojimi interpretacijami, smislom za stil in občutkom za fraze ter z zvočno in intonacijsko bleščečimi toni. Zvočno barvo ansambla razširjajo tudi z igranjem na alt, bas in piccolo flavto.

Doslej je kvartet izdal dve plošči: Monochromia s skladbami Mozarta, Lauberja, Dekleve, Ramovša in drugih (2006) ter Soba za štiri, poimenovana po istoimenski kompoziciji slovenskega skladatelja Alda Kumarja iz leta 1982, na kateri se nahajajo skladbe Borisa Papandopula, Alfija Kabilja, Pavla Miheliča in drugih.

 

Bratko Bibič (foto: Jože Svetličič)petek, 6. 7., ob 21.00, Nova Gorica, Amfiteater gradu Kromberk

IMAGO SLOVENIAE 2012:

BRATKO BIBIČ & THE MADLEYS

Bratko Bibič je že od leta 1973 permanentno aktiven avtor-komponist in izvajalec-interpret glasbe v različnih domačih in mednarodnih ansamblih ter v solističnih, duetnih in kolektivnih eksperimentalnih ter multimedijskih projektih. Skupina Begnagrad, katere ustanovitelj, večinski avtor in soizvajalec/interpret glasbe je bil, je bila razglašena za eno od pionirskih skupin pri nastajanju svetovne glasbe. Kot individualni avtor se je s skupino The Madleys in skupinama Begnagrad (prvo in drugo zasedbo) ter Nimal uvrstil v New Gibraltar Encyclopedy of Progressive Rock, All Music Guide in druge referenčne vire. Redno sodeluje pri različnih filmskih koprodukcijah, med drugim pri celovečernem dokumentarcu o mednarodni zasedbi Accordion Tribe. Music Travels v koprodukciji avstrijske in švicarske nacionalne televizije ter produkciji švicarskega producenta Maximage. Plošča Bratko Bibič & The Madleys je bila leta 1996 nominirana za nagrado nemške glasbene kritike v kategoriji World Music, dva slovenska glasbena kritika (Ičo Vidmar, Mladina in Sonja Porle, Glasbena mladina) pa sta jo razglasila za najboljši slovenski CD leta 1996 v kategoriji drugačne glasbe.

Do danes je Bratko Bibič izvedel že več sto samostojnih koncertnih in festivalskih nastopov doma, v veliki večini pa v mednarodnem prostoru: Evropa (Italija, Švica, Avstrija, Nizozemska, Belgija, Luksemburg, Nemčija, Francija, Španija, Finska, Švedska, Madžarska, Češkoslovaška), Severna Amerika (ZDA: New York 1998, 2008; Chicago 2002; Kanada 1988, 1998) in Indija.

Naslednji koncert: ponedeljek, 27. avgust, ob 21.00, Slovenj Gradec, Trg svobode


Northern California Jazz Choir (foto: arhiv organizatorja)petek, 6. 7., ob 20.30, Ljubljana, Gornji trg 18

24. POLETJE V STARI LJUBLJANI, JAZZ NA GORNJEM TRGU:

NORTHERN CALIFORNIA JAZZ CHOIR
zborovodja Craig Bond
(ZDA)

Northern California Jazz Choir (Kalifornija, ZDA) je izjemen mladinski jazzovski zbor, sestavljen iz enaindvajsetih pevcev in treh instrumentalistov. Ustanovil ga je vodja Craig Bond leta 1982.

Ena izmed odlik zbora je raznolik repertoar, ki variira med bluesom, swingom, bebopom, popom, jazzom in gospelom. Za svoje delo je prejel številne nagrade, med drugim prva mesta na mednarodnem jazz festivalu Reno Nevada (Nevada, ZDA), na festivalu kulturne dediščine v Anaheimu (Kalifornija, ZDA), na Redding vokalnem jazz festivalu, na Northwest vokalnem jazz festivalu v Portlandu (Oregon, ZDA) in drugje.

Doslej so nastopali na Nizozemskem, v Franciji, Švici in drugih evropskih mestih. Letošnje poletje se zbor podaja na svojo 12. evropsko turnejo, v sklopu katere bodo obiskali tudi Slovenijo.

 

Kitarist Pedro Rodrigues (foto: arhiv organizatorja)nedelja, 8. 7., ob 20.30, Velenje, Atrij Velenjskega gradu
ponedeljek, 9. 7., ob 21.00, Ljubljana, Atrij Magistrata

IMAGO SLOVENIAE 2012 in 24. POLETJE V STARI LJUBLJANI:

PEDRO RIBEIRO RODRIGUES, kitara
(Portugalska)

Pedro Ribeiro Rodrigues navdušuje občinstvo s klasičnim kitarskim repertoarjem in s tradicionalno portugalsko glasbo. S svojimi aranžmaji sonat, ki jih je portugalski avtor Carlos Seixas napisal za violončelo, dokazuje, da lahko melodije, izvorno napisane za druge instrumente, očarajo poslušalce tudi z bogatim zvokom kitare.

Leta 2003 je zmagal na mednarodnem kitarskem tekmovanju v São Joãu da Madeiri. Zatem se je vpisal na zagrebško Glasbeno akademijo in pod mentorstvom Darka Petrinjaka končal diplomski ter podiplomski študij. Med študijem se je redno udeleževal mojstrskih tečajev s priznanimi kitaristi in izvajal recitale na Hrvaškem, Portugalskem, Nizozemskem, v Sloveniji, Srbiji, Avstriji in Franciji. Leta 2009 je zasnoval trio Elogio, v katerem sta se mu na klasični kitari pridružila še Petrit Çeku s Kosova in Tomislav Vukšić s Hrvaške. Igral je s hrvaškim orkestrom sodobne glasbe Cantus Ansambl, trenutno pa se ukvarja s snemanjem avtorskih priredb sonat Carlosa Seixasa.