12.10.2017

Koncertna turneja Katje Šulc po Kitajskem

Z enomesečnega gostovanja na Kitajskem se je vrnila Katja Šulc.

Peter Baroš

Katja Šulc na Kitajskem
Foto: arhiv China Jazz Association
Z enomesečnega gostovanja na Kitajskem, ki je potekalo v sklopu CEEC - China (16 + 1), iniciative umetniškega sodelovanja med Kitajsko in 16. državami Srednje in Vzhodne Evrope, se je pravkar vrnila Katja ŠulcKatja je Kitajsko obiskala v družbi kitarista Andraža Mazija in tolkalca Damirja MazrekaNa gostovanje je bila povabljena s strani dveh organizacij, China Jazz Association, ki je poskrbela za koncerte na severu Kitajske, in Beida Jade Bird Company, ki je organizirala koncerte na jugu. Sodelovanje je podprlo tudi Ministrstvo za kulturo RS.

Turneja je zajela sedem glasbenih nastopov, med drugim tudi China Folk Song Festival v Nanningu, Chuama Music Festival v taoističnem gorovju Shanxija,  zaključila pa se je minuli petek v Pekigu s koncertom v Cultural Palace of Natonalities


Na Kitajskem je Katja Šulc predstavljala svoj aktualen projekt Kamlisajlan ter uglasbeno romsko poezijo iz Balkana iz Vzhodne Evrope. 

Katja nam je zaupala tudi nekaj vtisov z glasbenega potovanja: "Gostovanje na Kitajskem je izjemna izkušnja.  Ker gre za deželo, ki je tako zelo drugačna od vsega doslej doživetega. Zanimiva in nedoumljiva hkrati, polna nasprotij in tako razkošna iz kulturnega, zgodovinskega, pokrajinskega vidika. Je nekaj, kar nas druži, zelo jim je blizu Vzhodna Evropa, z zanimanjem sprejemajo vse od tukaj in intenzivno iščejo stike, nova znanja. So tudi izjemno gostoljubni, naši gostitelji so se zelo potrudili, da nam je bilo lepo. Imeli smo tudi srečo, da smo prejeli povabilo s strani dveh organiatorjev in tako doživeli sever in jug Kitajske in pa tudi Peking, ki je vse zelo očaral."
 
Katjina skladba E plain an kidipe z albuma Kamlisajlan je bila uvrščena tudi na pravkar izdano novo SIGIC-evo kompilacijsko zgoščenko, ki bo konec oktobra predstavljena na  Womexu 2017, največjemu sejmu za glasbe sveta, ki letos poteka v Katovicah na Poljskem. 
Katja Šulc na Kitajskem
Katja Šulc na Kitajskem