10.10.2016

Koncertni atelje: Boštjan Gombač in Luka Juhart, Mestni muzej Ljubljana, 10. oktober 2016

Društvo slovenskih skladateljev vabi v ponedeljek, 10. oktobra v atrij Mestnega muzeja Ljubljana na koncert Luke Juharta in Boštjana Gombača.

Press info

Koncertni atelje: Boštjan Gombač in Luka Juhart

Mestni muzej Ljubljana, atrij

Koncertni atelje: Boštjan Gombač in Luka Juhart

Ponedeljek, 10. oktober 2016 ob 19.30

Vstop prost.

Nastopata: Boštjan Gombač, klarinet, piščali, pojoča žaga, teremin, okarine; Luka Juhart, harmonika

Program:

1. Arturo Fuentes: Getmove za akordeon
2. Milko Lazar: S kom za vraga sploh govorim? za klarinet in akordeon*
3. Uroš Rojko: Quasi Neoliberamente za klarinet, izbrane instrumente (tudi rekvizite) in akordeon*
4. Žiga Stanič: I have a dream za klarinet in akordeon*
5. Bojana Šaljić Podešva: ¿De jeu beau X – Družabna igra za dva do pet improvizatorjev*

* krstna izvedba

Boštjan Gombač je znan slovenski multiinštrumentalist ter skladatelj glasbe za gledališče, film in televizijo, tuje pa mu niso niti odrske deske. Že med študijem klarineta, pod mentorstvom prof. Jožeta Kotarja na ljubljanski Akademiji za glasbo (študij je opravil z odliko), se je navduševal za različne glasbene zvrsti. Glasbena pot ga je namreč že kot najstnika popeljala po svetu in mu odpirala nova obzorja v glasbenem izražanju. Sam pravi, da mu je pri njegovem ustvarjanju zvok navdih in vodilo. Bolj nenavaden kot je, večji izziv, možnost izražanja ter veselje do dela mu nudi. Njegovo delo preteklih petnajstih let lahko zasledimo na približno 120-ih nosilcih zvoka in zajema vse, od etna do resne glasbe. Prav tako je avtor glasbe za 50 gledaliških predstav in 40 dokumentarnih filmov. Je mojster pihal, kot so klarinet, kositrne piščali in okarine, igra na pojočo žago, bodhran in theremin ter kopico drugih nenavadnih inštrumentov in zvočil, ki jih le redko zasledimo na domačih koncertnih odrih. S skupino Terra Folk je požel mnogo glasbenih nagrad in priznanj, med drugim tudi nagrado občinstva radia BBC3 (World Music Awards), sodeluje pa s skupinami Katalena, Bast, Bachology Quartet, Los Hermanos Muy Simpaticos. Nastopil je že s kopico znanih imen slovenske popularne in resne glasbe in z mnogimi tujimi glasbeniki, kot so Marc Ribot, Greg Cohen, Neil Innes, Tommy Emmanuel, The Cat Empire, John McSherry, Arvid Engegard, Susanne Lundeng, Knut Eric Sundquist, Theodossi Spassov.

Luka Juhart se že vrsto let posveča sodelovanju s sodobnimi skladatelji. Redno sodeluje z Urošem Rojkom, Vinkom Globokarjem, Thomasom Larcherjem, Clausom-Steffenon Mahnkopfom, Eduardom Demetzem, Klausom Huberjem, Vitom Žurajem, Arturom Fuentesom in številnimi drugimi skladatelji. Ta zvočna srečanja so danes že dobro dokumentirana na nosilcih zvoka. Njegovi posnetki so izdani pri Zavodu Sploh in založbi L’innomable, založbi NEOS,Transit in ORF.
Ne gre pa pri vsem tem preprosto za specializacijo. Poglabljanje v sodobno zvočnost je pri Juhartu nekaj več kot le iskanje in zapolnjevanje repertoarne niše. Tako je ves čas študija obiskoval pouk in mojstrske tečaje pri specialistih za staro glasbo in še danes to glasbo redno igra med drugimi s Camerato Zürich, Thomasom in Patrickom Demenga, Christophom Bossertom in Volkerjem Jacobsenom.
Luka Juhart je član Ensemble Experimental, nastopa na uglednih festivalih, kot so tudi londonski BBC Proms, Donaueschinger Musiktage, Klangspuren Schwaz, Varšavska jesen, Transit Leuvn, November Music s’Hertogenboschu, Chamber Music Society of Lincoln Center v New Yorku, Festival Luzern. Tu so še sodelovanja z orkestri s Simfoničnim orkestrom BBC iz Škotske, s Simfoničnim orkestrom SWR, s Slovensko filharmonijo, Gewandhaus Orkestrom iz Leipziga, radijskim orkestrom ORF iz Dunaja, Münchenskim komornim orkestrom, Nemškim radijskim simfoničnim orkestrom iz Saarbrückna, Orkestrom salzburškega Mozarteuma, Badische Staatskapelle Karlsruhe in ansamblom Windkraft in Avanture. Sicer pa Luka Juhart predava za komponiste in študente harmonike: vodil je delavnice na konservatorijih in akademijah po Evropi. Od leta 2012 predava na Akademiji za glasbo v Ljubljani, kjer je tudi vodja katedre za sodobno glasbo.
Študiral je na Državni visoki šoli za glasbo v nemškem Trossingenu v razredu prof. Huga Notha, h kateremu je odšel po opravljeni Glasbeni gimnaziji v Mariboru pri prof. Andreju Lorberju. Podiplomski študij je v mojstrskem razredu prof. Stefana Hussonga na Visoki šoli za Glasbo v Würzburgu zaključil leta 2008.