23.11.2018

Konferenca o umetnosti v javnem prostoru: Re-forma viva Ljubljana

V ponedeljek, 26. novembra ob 10. uri se bo v Ustvarjalnem centru Švicarija v parku Tivoli odvila mednarodna konferenco o umetnosti v javnem prostoru Re-forma viva Ljubljana, ki jo organizira MoTA – Muzej tranzitornih umetnosti.

Press info

Konferenca o umetnosti v javnem prostoru: Re-forma viva Ljubljana

Čeprav je Ljubljana mesto z razgibanim kulturnim in umetniškim dogajanjem, do urejanja vseh področij ne pristopa sistemsko. Eno izmed takih področij je umetnost v javnem prostoru, ki jo danes še vedno pogosto preveč ozko razumemo kot javno plastiko. Tako odnos do umetnosti kot do javnega prostora sta se v času od postavitve Jakopičevega paviljona ali umeščanja javne plastike v park Tivoli spremenila, zato menimo, se mora nujno spremeniti tudi politika umeščanja umetnosti v javni prostor. V času, ko se Ljubljana pripravlja na kandidaturo za Evropsko prestolnico kulture, je potrebno strateško premisliti, kaj lahko mesto naredi na tem področju in na kakšen način lahko celostno in trajnostno pristopi do umeščanja umetnosti v javnem prostoru.

Zakaj odstotek za umetnost pri investicijah še ne velja in kdaj ga bomo uvedli? Kakšna je trenutno strategija za umetnost v javnem prostoru v Ljubljani in kako se je spremenila v zadnjih letih ter katere lokacije in soseske v prestolnici bi bile primerne za umetnost v javnem prostoru? Kako lahko iz mesta izluščimo njegovo identiteto, ki ni zgolj piarovska puhlica in kako lahko zaznamo, kakšno umetnost v javnem prostoru potrebuje mesto in predvsem njegovi prebivalci? Na kakšen način lahko vzpostavimo institucijo, ki skrbi za umetnost v javnem prostoru, katerim pastem se moramo izogniti in kako poteka sodelovanje z mestnimi oblastmi, prebivalci in urbanisti? O teh in drugih vprašanjih se bomo pogovarjali z gosti, ki delujejo na tem področju.

Panelu Re-Forma Viva Ljubljana, na katerem sodelujejo Miloš Kosec (arhitekt, Outsider), Matej Andraž Vogrinčič (umetnik), Luka Zagoričnik (kurator zvočnih umetnosti), Matevž Čelik (MAO) in Martin Bricelj Baraga (MoTA), bodo sledila predavanja tujih kuratorjev in profesionalcev na področju umetnosti v javnem prostoru. Primere dobrih praks nam bodo predstavili Martina Taig iz KÖR, institucije, ki skrbi za umeščanje trajnih in začasnih umetniških intervencij v javni prostor na Dunaju, Natasha Grand z londonskega Inštituta za identiteto INSTID bo razgrnila svoj pogled na povezavo med identiteto mest in umetnostjo v javnem prostoru ter Krzysztof Dobrowolski iz Centrum Sztuki WRO / WRO Art Center iz Vroclava. Poljski kurator, ki organizira enega vodilnih dogodkov na področju medijske umetnosti WRO Media Art Biennale, bo spregovoril o umeščanju medijske umetnosti v javni prostor in delu z občinstvi. WRO je med drugim producent nagrajene instalacije Cyanometer Martina Briclja Barage, ki so jo prebivalci Vroclava sprejeli za svojo.

Po predavanjih sledi predstavitev knjige 9 Approaches to Urban Challenges (9 pristopov k urbanim izzivom), ki je nastala ob zaključku projekta evropske mreže za izboljšanje pogojev bivanja v mestih preko umetniških intervencij Artecitya, katere del smo in ki združuje 9 organizacij iz 8 evropskih mest (Ljubljane, Prage, Strasbourga, Berlina, Pariza, Soluna, Nikozije ter Gdanska). V novi MoTini publikaciji je predstavljenih devet projektov, ki se dotikajo različnih izzivov v mestih. Na primer ponovne uporabe odpadnega gradbenega materiala, novih oblik dela kot rešitev za brezposelnost mladih, zaposlovanja umetnikov, uporabe iger za izboljšanje kakovosti življenja v mestih, revitalizacije problematičnih mestnih četrti, celostnega pristopa k prenovi zgradb in infrastruktur in podobno. V knjigi so zbrani primeri projektov, podprti s teoretskimi teksti o mestu, tehnologiji in umetnosti ter napotki za vzpostavitev podobnih projektov. Publikacija je namenjena predvsem odločevalcem v mestnih občinah in v podjetjih ter investitorjem in jih spodbuja k vključevanju umetnikov, lokalnih prebivalcev in nevladnih organizacij pri načrtovanju gradenj, investicij in revitalizacij.

PROGRAM

Predavanja:

Martina Taig – KÖR, Umetnost v javnem prostoru, Dunaj, Avstrija
Martina Taig, direktorica institucije KÖR za umetnost v javnem prostoru na Dunaju, bo predstavila zgodovino sprva fundacije, nato pa podjetja, ki skrbi za umeščanje trajnih in začasnih umetniških intervencij v javni prostor na Dunaju. Na kakšen način lahko vzpostavimo institucijo, ki skrbi za umetnost v javnem prostoru, katerim pastem se moramo izogniti in kako poteka sodelovanje z mestnimi oblastmi, prebivalci in urbanisti? Kako poskrbimo za trajnostne rešitve pri umeščanju umetnosti v javni prostor?

Natasha Grand – INSTID, Inštitut za identiteto, London, VB
Natasha Grand, ustanoviteljica in direktorica inštituta za identiteto mest, INSTID, bo predstavila svoje poglede na povezave med identiteto mest in umetnostjo v javnem prostoru. Kako lahko iz mesta izluščimo njegovo identiteto, ki ni zgolj piarovska puhlica in kako lahko zaznamo, kakšno umetnost v javnem prostoru potrebuje mesto in predvsem njegovi prebivalci?

Krzysztof Dobrowolski – Center za umetnost WRO, Vroclav, Poljska
Krzysztof Dobrowolski, kurator v Centrum Sztuki WRO / WRO Art Center v Vroclavu, ki organizira enega vodilnih dogodkov na področju medijske umetnosti, WRO Media Art Biennale, bo spregovoril o umeščanju medijske umetnosti v javni prostor in delu z občinstvi. WRO je med drugim producent postavitve instalacije Cyanometer, ki so jo prebivalci Vroclava sprejeli za svojo. Kako lahko v javni prostor umestimo medijsko umetnost? Kako prebivalcem približamo umetniške intervencije v javni prostor?

—————————–

Panel: Re-Forma Viva Ljubljana

Kako določamo, katere javne površine so primerne za umeščanje umetniških vsebin? Na kakšen način lahko umetniški producenti sodelujejo z urbanisti in agencijami pri umeščanju umetnosti v javni prostor? Kakšna je vloga umetnosti v javnem prostoru? Kako se je spremenil odnos do umetnosti v javnem prostoru od paviljonov in javne plastike do danes? O kakšnih umetniških intervencijah lahko razmišljamo danes? Na kakšen način lahko umestimo tudi druge umetniške prakse (zvočna, performativna umetnost ipd.) v javni prostor in kako jih lahko predstavimo občinstvu? Kateri so ključni akterji / mehanizmi pri vzpostavljanju trajnostne javne politike? Kakšen je proces od začetnih podatkov do izdelave dokumentov? Kdaj (in zakaj) je javna plastika v Ljubljani postala zapostavljena? Katere lokacije in soseske v Ljubljani bi bile primerne za umetnost v javnem prostoru? Zakaj odstotek za umetnost pri investicijah še ne velja in kdaj ga bomo uvedli?

Sodelujejo: Miloš Kosec (arhitekt, Outsider), Matevž Čelik (MAO), Luka Zagoričnik (kurator zvočnih umetnosti), Matej Andraž Vogrinčič (umetnik), Martin Bricelj Baraga (MoTA)

—————————–

Predstavitev knjige Artecitya: 9 Approaches to Urban Challenges

V sklopu konference bo potekala tudi predstavitev nove MoTine publikacije mreže Artecitya, ki združuje devet organizacij iz 8 evropskih mest (Ljubljane, Prage, Strassbourga, Berlina, Pariza, Thessalonikov, Nikozije ter Gdanska). V 9 Approaches to Urban Challenges je predstavljenih devet projektov, ki se dotikajo različnih izzivov v mestih, na primer ponovne uporabe odpadnega gradbenega materiala, novih oblik dela kot rešitev za brezposelnost mladih, zaposlovanja umetnikov, uporabe iger za izboljšanje kakovosti življenja v mestih, revitalizacije problematičnih mestnih četrti, celostnega pristopa k prenovi zgradb in infrastruktur in podobno. V knjigi so zbrani primeri projektov, podprti s teoretskimi teksti o mestu, tehnologiji in umetnosti ter napotki za vzpostavitev podobnih projektov. Publikacija je namenjena predvsem odločevalcem v mestnih občinah in v podjetjih ter investitorjem in jih spodbuja k vključevanju umetnikov, lokalnih prebivalcev in nevladnih organizacij pri načrtovanju gradenj, investicij in revitalizacij.

URNIK KONFERENCE

10:00 Uvodni nagovori

10:15-11:30 Panel Re-forma viva Ljubljana in debata

Sodelujejo: Miloš Kosec (arhitekt, Outsider), Matevž Čelik (MAO), Luka Zagoričnik (kurator zvočnih umetnosti), Matej Andraž Vogrinčič (umetnik), Martin Bricelj Baraga (MoTA)

11:30-14:00 Premor za kosilo

14:00-16:00 Predavanja: predstavitev dobrih praks iz tujine

Natasha Grand - INSTID, Inštitut za identiteto, London, VB
Martina Taig - KÖR, Umetnost v javnem prostoru, Dunaj, Avstrija
Krzysztof Dobrowolski - Center za umetnost WRO, Vroclav, Poljska

16:00-17:00 Predstavitev knjige Artecitya: 9 Approaches to Urban Challenges

POVEZAVA ZA BREZPLAČNO REGISTRACIJO:

https://www.eventbrite.com/e/re-forma-viva-umetnost-v-javnem-prostoru-tickets-52871434885