05.09.2019

Kraljestvo preseganja meja

Festival Maribor bo od 10. do 19. septembra z močjo glasbe in strastjo srca skušal izbrisati meje (klasične) glasbe.

Jaša Lorenčič

Novinarska konferenca Festivala Maribor.
Foto: Marko Pigac

V Mariboru se je 10. septembra začel Festival Maribor. Še vedno, tudi po petih desetletjih, je glasbeni laboratorij, ki spomni, da so predalčki, ki smo jih vajeni, zlasti ko gre za klasično glasbo, le navidezni. »Kdo lahko pokaže, kje je meja med jazzom, elektroniko in klasiko?« se je na otvoritveni novinarski konferenci vprašala Barbara Švrljuga Hergovich, voditeljica festivala, ki bo trajal do 19. septembra. Letošnji program, ki je znova nastal v sodelovanju z violončelistom in dirigentom Nicolasom Altstaedtom, želi zabrisati meje, zlomiti okvire in preseči omejitve pri združevanju navidezno nezdružljivega. 

Letošnji program po besedah Barbare Švrgljuga Hergovich še posebej stremi k razmisleku pri preseganju in premoščanju razdalj med kulturami: »Saj pomembno bogati festivalsko izkušnjo za nove načine razumevanja glasbe.« Podobno meni Altstaedt: »Glasba je glasba. Boljše bom igral Schumanna, če ga bom kdaj dirigiral ali študiral. To je namreč način, da razumem glasbo iz različnih vidikov. Tako kot v življenju: ne boš dobil perspektive, če boš ozkogled.« Ali kot je pri programu za najmlajše izpostavila voditeljica festivala: »Spoznali smo, da mladi niso selektivni, nimajo predsodkov, lahko jim je všeč glasba najrazličnejših žanrov, če se jih le dotakne. Ljudje ne razvijejo predsodkov do klasične glasbe, če ji namenijo pozornost, saj se lahko pozornost zelo unese.« 

Maribor ima dobro energijo

Nicolas Altstaedt je vodja orkestra Haydnove filharmonije in festivala Lockenhaus. Na konferenci je povedal, da je drugače, če se vrneš v okolje, ki ga že poznaš. »Maribor ima vedno fantastično energijo, hvaležen si. Dobro je graditi odnos z mestom in ljudmi, kar lahko ima plodnejše posledice, kot če le skačeš sem in tja.«

V Maribor je med drugim povabil madžarskega virtuoza na violini, Barnabása Kelemena, in njegovo glasbeno in življenjsko sopotnico Katalin Kokas, odlično interpretko na violini in violi. Vabilu so se odzvali tudi francoski mojster tube Michel Godard ter Avstrijca pianist Christian Schmidt in baritonist Klemens Sander, ki navdušuje z recitali samospevov. Slovenski odgovor bosta 15. septembra na večeru Prefinjene moči samospevov prispevala Theresa Plut in pianist Nejc Lavrenčič, naslednji večer pa bo sledila Izmenjava zakladov v Gradcu, ko bosta s svojim koncertnim nastopom severnim sosedom predstavila samospeve slovenskih skladateljev Lucijana Marije Škerjanca in Antona Lajovca.

Altstaedt bistvo festivalskega ustvarjanja vidi ravno v načinu igranja. »Komunikacija se namreč zgodi na odru, sploh če imaš rad glasbo. Včasih smo kot interpreti lahko tudi precenjeni, občinstvo namreč takoj vidi, če si pri stvari. Takoj, v sekundi, ve, če se 'dogaja' ali ne, če je ogenj na odru ali ga ni. Vsak lahko začuti to, ne moreš pa tega načrtovati. Glasba je najmočnejši jezik, ki ga imamo. Narediti moraš najboljše, kar je v tvojih rokah,« je razmišljal Altstaedt, ki je na otvoritvenem koncertu (10. septembra) postregel z romantičnimi Variacijami na rokokojsko temo

Koncert Moč iskrenosti bo (13. septembra) postregel s Šostakovičevim Koncertom za violončelo št. 2, polnim čustvene napetosti in bivanjskih stisk. Pod taktirko Barnabása Kelemena bo isti večer zazvenela Schubertova 5. simfonija, brbotajoča od veselja do življenja. Koncert Magija dvojice bo (15. septembra) dokazoval magnetično privlačnost skupnega muziciranja godalcev Kelemena in Kokasove, ki bosta predstavila Bachove Dvoglasne invencije ter domiselni Bartókov Duo za dve violini. Večer bo zaključila še ena močna dvojica vrhunskih solistov: Kelemen in Altstaedt bosta predstavila pristnost Kodályjevega Dua za violončelo in violino.

Zelenjavni orkester in Glasbeno kraljestvo živali 

V Povezovanju stoletij bo Festival Maribor (17. septembra) zlil renesančno glasbo z jazzom, ko bo Godard združil moči z lokalnim adutom, Vaskom Atanasovskim, ter Komornim godalnim orkestrom Slovenske filharmonije. Podobno izstopajoč naj bi bil zaključni koncert letošnjega festivala, Ni meja, ni nasprotij, za katerega bodo (19. septembra) poskrbeli člani zasedbe No Borders Orchestra, ki združuje glasbenike iz republik nekdanje Jugoslavije. Posebnost koncerta je orkestrovo naročilo novih del pri petih mladih skladateljih s tega območja. Skladatelje poleg regije druži še navdihovanje pri glasbeni sceni slovitega berlinskega kluba Berghain, jubilejno ravno ob tridesetletnici padca berlinskega zidu. 

Najbrž najbolj svojevrsten nastop pa bo gostovanje dunajskega Zelenjavnega orkestra (12. septembra), katerega člani ne uporabljajo že obstoječih glasbil, temveč si jih za vsak koncert izdelajo sami. Iz česa? Buč, kumaric, jajčevcev, korenja in ostale zelenjave, iz katere nato izvabljajo zven za gradnjo edinstvenih zvočnih svetov. Zelo resno in poglobljeno, niti malo banalno ali senzacionalistično, kar bodo pokazali tudi na delavnici (11. septembra). V otroškem programu bo Simfonični orkester SNG Maribor z Andrejem Rozmanom – Rozo predstavil Glasbeno kraljestvo živali (15. septembra), medtem ko bosta na koncertu Dve generaciji, ena glasba (18. septembra) nastopila Vasko in Ariel Vei Atanasovski, oče na saksofonu in flavti, sin na violončelu.