30.06.2020

Kristijan Krajnčan v polfinalu prestižnega jazzovskega tekmovanja Zbigniewa Seiferta na Poljskem

V polfinalu tekmovanja, ki ga bomo lahko spremljali preko spleta, se bo pomerilo 14 jazzovskih violinistov, violistov in čelistov z vsega sveta. Vabljeni k spremljanju, saj bo spletno potekalo tudi glasovanje za nagrado občinstva.

SIGIC

Kristijan Krajnčan v polfinalu prestižnega jazzovskega tekmovanja Zbigniewa Seiferta na Poljskem
Foto: George Dumitriu

Zbigniew Seifert Jazz Competition je eno najprestižnejših in največjih tekmovanj za jazz violino, violo, in violončelo, ki poteka bienalno od leta 2014. V polfinale se uvrsti 12-14 godalcev iz celega sveta v starosti do 38 let. Letos kot prvi slovenski godalec v zgodovini tekmovanja barve Slovenije zastopa Kristijan Krajnčan.

Zbigniew Seifert je bil eden najpomembnejših jazz violinistov v zgodovini, ki pa je na žalost preminil mnogo prezgodaj, pri svojih 32 letih. Nekateri so mu pravili kar John Coltrane violine. Tekmovanje in fundacija sta bila ustanovljena za ohranjanje in razširitev spomina na njegovo glasbo in unikatno igranje. Hkrati odkrivata največje talente na sodobni godalni jazz sceni. Tekmovanje sicer  poteka na Poljskem, letos pa bo zaradi izjemne situacije  potekalo kot "live streaming". Polfinale bo 8. in 9. julija, finale pa 10. julija. Žirijo sestavljajo Ernst Reijseger, nizozemski čelist, ki je domač tako v jazz kot v klasični in folk sceni, piše pa tudi glasbo za filme režiserja Wernerja Herzoga; Miroslav Vitous, kontrabasist, ki je sodeloval z velikani jazz glasbe, verjetno pa je najbolj poznan kot del Chick Corea Tria z Royem Haynesom na albumu "Now He Sings, Now He Sobs" in kot soustanovitelj banda Weather Report; Michal Urbaniak je bil sodobnik Zbigniew Seiferta in je ponesel poljski jazz v New York, igral pa je tudi na albumu "Tutu" Milesa Davisa.

Nagradni sklad za prve tri finaliste je 17.000 evrov (10.000, 5.000 in 2.000 evrov), tekmovalci morajo v polfinalu in finalu igrati kompozicijo Zbigniewa Seiferta (lahko v svojem aranžmaju), in dve kompoziciji po svoji izbiri, ki sta lahko avtorski.

Kristijan Krajnčan je za SIGIC povedal tole: "Po uvrstitvi na Thelonious Monk Jazz Competition za bobne (Washington, 2012), ki v jazz svetu velja za najprestižnejše, sem bil prepričan, da bo to moje zadnje tekmovanje. V otroštvu sem se namreč s klasičnim violončelom udeležil mnogih tekmovanj, to je nekakšen standard za vsakega klasičnega glasbenika, ki pa ti tudi pomaga glasbeno napredovati s konkretnim ciljem. Ko pa sem se posvetil jazzu, me tekmovanja niso več zanimala oz. nisem več verjel vanje. Vse dokler mi prijatelj George Dumitriu ni omenil tekmovanja Seifert za jazz godala, ki se ga je sam udeležil pred dvema letoma. Izkušnja je bila odlična, povezal se je z več glasbeniki ter z nekaterimi kasneje tudi igral na turneji. Zdelo se mi je, da sem z jazz violončelom veliko šibkejši kot z jazz bobni, zato sem si rekel, da bo to dobra "brca v rit" in da bo - če se mi uspe uvrstiti v polfinale - to dodatna motivacija za napredovanje v improvizaciji na violončelu. To se je izkazalo za zelo resnično, še posebej zdaj, ko se je vse ustavilo in ko se glasbi in kulturi ne pišejo rožnati časi. Upam na čimprejšnje spremembe, vendar sem mnenja, da si z voljo in trudom lahko ustvariš pogoje tudi v najtežjih razmerah. Inspiriral me je dokumentarec o Michaelu Jordanu (The Last Dance), in tako - športno - sem tudi zastavil obdobje do tekmovanja: vadenje vsak dan, ne glede na to, ali imam inspiracijo ali ne; glasbo sem vzel kot šport in vsakodnevno ustvarjalnost kot dnevni trening. To veliko bolje vpliva na moje počutje, hkrati pa upam, da bom s tem razvil več svoje moči lastne volje. Imam tudi srečo, da je moja žena klasična pianistka in mi pri pripravah stoji ob strani: vsake dva dni imam "tryout koncert", o katerem potem diskutirava, ona pa mi pomaga s konkretnimi nasveti; ima namreč odličen občutek za detajle in celoten glasbeni lok vseh kompozicij znotraj nastopa. Na koncu pa moram poudarit, da sem zelo vesel, da bom na tekmovanju, kjer bodo godalci iz celega sveta, lahko zastopal barve slovenskega jazza!

Tekmovanje lahko spremljate preko spodaj navedenih povezav. Tu bodo objavljene tudi podrobnosti z urnikom spletnega prenosa:

https://www.facebook.com/SeifertCompetition/
https://www.instagram.com/seifertcontest/
https://twitter.com/seifertcontest
http://www.youtube.com/c/SeifertCompetition