02.09.2018

Kulturni dom Nova Gorica je predstavil sezono 2018/2019

Kulturni dom Nova Gorica je vstopil v novo sezono po začrtanih smernicah, ki mu skozi leta vztrajno dvigajo ugled in zagotavljajo kakovostne vsebine na visoki umetniški ravni. Nova sezona je zasnova pod imenom »Predani umetnosti«.

Metka Sulič

Predstavitev sezone 2018/2019 KD Nova Gorica
Foto: © Kulturni dom Nova Gorica

Kulturni dom Nova Gorica je vstopil v novo sezono po začrtanih smernicah, ki mu skozi leta vztrajno dvigajo ugled in zagotavljajo kakovostne vsebine na visoki umetniški ravni. Po besedah direktorice Pavle Jarc je 38. sezona pod sloganom »Predani umetnosti« zasnovana s posebnim namenom: »V tem hitrem tempu sodobnega časa, ko prevladujejo banalne in cenene vsebine, smo z našo sezono želeli pokazati drugačne in druge poti, in to na glasbenem, filmskem in likovnem področju, da bi se zaslišali drugi glasovi, ki bi spregovorili o umetnosti, pokazali neka nova spoznanja, razširjali tudi duhovna obzorja.«

Organizatorji se nove sezone veselijo tudi s posebnim razlogom, povezanim z uspehi na razpisih Ministrstva za kulturo, ki je na večletnih programskih in projektnih razpisih odobrilo sredstva za različne glasbene in razstavne programe, konkretno na glasbenem področju za Glasbeni abonma, Mednarodno srečanje saksofonistov in festival renesančne glasbe Flores Musicae. Po besedah direktorice: »To kaže, da pripravljamo in oblikujemo programe, ki presegajo zgolj lokalni okvir in interes in so pomembni tudi v širšem nacionalnem in mednarodnem prostoru. S temi sredstvi bomo še bolj obogatili omenjene programe. Rezultati analize obiska so presegli vsa naša pričakovanja – v letih 2017 in 2018 je na okrog 550 naših dogodkih bilo okrog 66.000 obiskovalcev.«

V okviru glasbene ponudbe je direktorica izpostavila glasbeni abonma, ki z »38. sezono beleži program z najdaljšo tradicijo v Kulturnem domu Nova Gorica. V tem letu prinaša osem koncertov s priznanimi domačimi in tujimi solisti, komornimi zasedbami in orkestri. Ohranjamo tudi komorni koncertni cikel na Gradu Kromberk v okviru Grajskih harmonij.«

Glasbeni abonma bo že tradicionalno odprl koncert v sodelovanju s Festivalom za sodobno glasbo Kogojevi dnevi. Posvečen bo 20-letnici smrti skladatelja Marijana Gabrijelčiča in 100-letnici smrti pisatelja Ivana Cankarja. V ta namen bosta Orkester in Zbor Slovenske filharmonije pod vodstvom Jere Petriček Hrastnik izvedla program, ki bo temeljil na Gabrijelčičevih delih in skladbah, za katere so avtorji našli navdih pri Ivanu Cankarju. Glasbeni abonma bo vse do maja enkrat mesečno ponudil večere vrhunske glasbe. Trikrat cikel vključuje koncerte komorne glasbe; novembra bosta na večeru minimalistične glasbe z Zagrebškim kvartetom saksofonov nastopila pianista Bojan Gorišek in Milko Lazar z glasbo Philipa Glassa in Milka Lazarja. Januarja bosta violinist Žiga Brank in pianist Petar Milić zaigrala klasični program, ki bo vključeval dela Schumanna, Brahmsa in Beethovna. Marca bodo na povabilo flavtistke Irene Kavčič na koncertu ob njej nastopili še italijanski klarinetist Tommaso Lonquich ter francoski kvartet Zaïde in domači kontrabasist Iztok Hrastnik, sicer član Dunajskih filharmonikov. Komorna orkestrska glasba bo zazvenela v izvedbi Godalnega orkestra Slovenske filharmonije s solistko violinistko Niko Toškan ter Orkestrom Franza Liszta iz Budimpešte in z avstrijskim pianistom Gottliebom Wallischem kot solistom. Tradicionalni klavirski recital bo tokrat zaupan mednarodno uveljavljeni pianistki Jasminki Stančul. Goriškemu občinstvu dobro znana umetnica se bo predstavila z deli Schuberta in nepogrešljivega Beethovna. Poseben dogodek bo koncert Orkestra Mitteleuropa, ki ga vodi italijanski dirigent Marco Guidarini. Kot solistka se bo z monumentalnim Beethovnovim 5. klavirskim koncertom predstavila večkrat nagrajena mlada primorska glasbenica Meta Fajdiga.    

Grajske harmonije v osmi sezoni ponujajo dva nastopa dueta: flavtist Martin Belič bo zaigral ob klavirski spremljavi Ivana Ferčiča, uveljavljena violinistka Nadežda Tokareva pa s pianistko Lovorko Nemeš Dular. Tretji v nizu cikla bo koncert Tria Metamorfoze, ki ga sestavljajo latvijske glasbenice; flavtistki in pianistka so se na 10. mednarodnem glasbenem tekmovanju Svirél uvrstile v finale desetih najodličnejših z zlatom nagrajenih tekmovalcev. 

Kulturni dom Nova Gorica sicer začenja svojo novo sezono z mednarodnim festivalom Med zvoki krajev, ki ga organizira društvo Progetto Musica iz Vidma. Festival sestavlja 35 koncertov, ki potekajo na različnih slovenskih in italijanskih prizoriščih. Kulturni dom Nova Gorica že vrsto let pristopa k temu festivalu kot soorganizator. Direktorica je kot pozitivno plat festivala med drugim omenila različna koncertna prizorišča: »Organizatorji želijo promovirati bisere kulturne dediščine. Mi kot soorganizatorji imamo pa tudi možnost, da v njihov program vključimo slovenske izvajalce.« Dva koncerta bosta na Goriškem, in sicer na Gradu Kromberk in v Vili Vipolže. Konec septembra bo zazvenela nova edicija festivala renesančne glasbe Flores Musicae. Pod umetniškim vodstvom lutnjista Bora Zuljana bodo pri nas tokrat gostovali najvidnejši izvajalci te glasbene prakse iz Slovenije in Evrope. Na uvodnem koncertu bo slovenska skupina Makalonca uglasbila najstarejše pesmi slovenske glasbene tradicije. Nemška pevka Sabine Lutzenberger bo v duetu z Norbertom Rodenkirchnom oživila srednjeveške mistične speve mojstra Frauenloba. Zadnja dva koncerta bosta posvečena italijanski glasbi iz okrog leta 1500: skupina La Lyra bo predstavila repertoar severnoitalijanskih frottol, italijanska skupina Ricercare Antico pa njihove sakralne različice, laude. Oktobra sledi Oktober jazz s petimi koncerti; nekateri od teh nastajajo v sodelovanju s festivalom Jazz&Wine of Peace iz Krmina.                  

»Ob tej glasbeni ponudbi pa je še cela vrsta izvenabonmajskih koncertov, s katerimi še bolj na široko odpiramo vrata publiki. Na teh koncertih predstavljamo najrazličnejše glasbene zvrsti,« dodaja Jarčeva. Zelo pomemben segment je kulturno-umetniška vzgoja na vseh treh področjih, glasbenem, filmskem in likovnem. Temu Kulturni dom namenja veliko pozornosti. Ob 200 in več dogodkih, ki jih izvede v sodelovanju z Glasbeno mladino Slovenije, v pomladno-poletnih mesecih organizira dva cikla, ki ju označujejo predvsem mladi, to sta Glasba z vrtov svetega Frančiška ter Mednarodno srečanje saksofonistov.

Za konec velja izpostaviti pomembno vlogo ustanove, ki skrbi za krepitev vezi na občutljivem stičišču dveh nacionalnosti in kultur. »Povezujemo se z najrazličnejšimi društvi, slovenskimi in italijanskimi, z namenom vzpostavitve kulturnega dialoga s sosednjo Gorico in Furlanijo – Julijsko krajino. Prav s pomočjo kulture in umetnosti najlažje presegamo in prehajamo ter podiramo mentalne meje v duhu čezmejnega sodelovanja,« poudarja Pavla Jarc.

Kulturni dom Nova Gorica letos beleži tudi 21. razstavno sezono v Mestni galeriji Nova Gorica in 19. festival novomedijske umetnosti Pixxelpoint, s Filmskim gledališčem pa skrbi še za nadvse uspešno filmsko ponudbo. 

Povezavo k letnemu katalogu sezone 2018/2019 najdete TUKAJ.