06.09.2014

Kulturno-umetnostna vzgoja v Cankarjevem domu znova z veliko glasbe

27. avgusta so v Klubu Cankarjevega doma organizirali tradicionalni zajtrk za mentorje in koordinatorje kulturno-umetnostne vzgoje ter novinarje, v okviru katerega je Cankarjev dom predstavil vsebine, ki bodo sestavljale program kulturno-umetnostne vzgoje v šolskem letu 2014/15.

Peter Baroš

Cankarjev dom je predstavil vsebine, ki bodo sestavljale program kulturno-umetnostne vzgoje v šolskem letu 2014/15. Z leve: Andreja Gungl, Barbara Rogelj, Kristina Jermanič Golc, Tanja Zupan Arsov. (foto: Peter Baroš)
Foto: Peter Baroš

27. avgusta so v Klubu Cankarjevega doma organizirali tradicionalni zajtrk za mentorje in koordinatorje kulturno-umetnostne vzgoje ter novinarje, v okviru katerega je Cankarjev dom predstavil vsebine, ki bodo sestavljale program kulturno-umetnostne vzgoje v šolskem letu 2014/15.

Kot je izpostavila Barbara Rogelj, vodja kulturnovzgojnega programa Cankarjevega doma, je v ospredju ponudbe znova predvsem glasbena vsebina. Določeni programi so novi. Za mlajšo skupino občinstva, ki ga sestavljajo predšolski otroci in šolarji od 1. do 4. razreda, je pripravljena nova predstava skupine Katalena z naslovom Enci Benci Katalenci. Predstava navdih in iztočnico črpa iz izštevank. Izštevanka, preko katere otroci v predstavi razdeljujejo vloge, je igra naključij, ki tvori mnoštvo najrazličnejših zgodb, pesmi in motivov, skozi katere se sprehajajo glasbeniki. Dve novi predstavi sta namenjeni starejšemu ciljnemu občinstvu, ki ga sestavljajo šolarji od 5. do 9. razreda ter dijaki. Trubar in drugi trubadurji slovenske kulture je glasbena predstava skupine Jararaja, ki je upesnila in uglasbila življenje in delo velikih osebnosti slovenske kulture in znanosti, kot so Jacobus Gallus Petelin, Janez Vajkard Valvazor, Jurij Vega, Ivana Kobilica, Rihard Jakopič, Jože Plečnik, Edvard Kocbek in drugi. Predstava je izrazito dinamična in duhovita ter vključuje veliko različnih glasbenih stilov, o čemer so se lahko prepričali tudi prisotni, ki so z zanimanjem prisluhnili odlomku, ki ga je Jararaja uprizorila v okviru predstavitvenega dogodka. Naslednja nova predstava, ki je bila prav tako posebej predstavljena v okviru srečanja, nosi naslov Fis# kultura. Gibljivost v duhu in telesu. Kot je pojasnila Tadeja Zupan Arsov, avtorica zasnove projekta ter predstavnica koproducenta Ph RED, je predstava, v kateri nastopata Chorchyp in Anja Šivic, avtor glasbe pa je Aleksander Arsov, zasnovana kot nekoliko drugačna, zabavna hrupno-tiha šolska ura, ki bo otrokom pomagala osvojiti znanje sprostilnih razteznih vaj in meditacije ali pa prve plesne korake, akrobacije in borilne veščine.

Določene glasbene predstave, uspešnice iz prejšnjih sezon, so znova na sporedu. Za mlajše ciljno občinstvo bo zanimiv ogled projekta Tolkala za radovedneže, v katerem Slovenski tolkalni projekt (StoP) predstavlja najrazličnejša tolkala ter njihovo vlogo in razvoj znotraj več tisočletne zgodovine, ob tem pa zaigra tudi na povsem običajne predmete. Slovenski tolkalni projekt sestavljajo akademsko izobraženi tolkalci, ki jih druži veselje do komornega muziciranja in raziskovanja novih ritmov in zvokov tolkal. StoP ima pripravljeno predstavo tudi za starejšo skupino šolarjev in dijakov: projekt Tolkala – od blizu! ponuja nenavaden preplet resnosti koncerta s sproščenostjo gledališča, ki mlademu občinstvu približa najrazličnejša klasična in etnološka tolkala ter nenavadne ritme na vsakdanje predmete. Za predšolske otroke in šolarje do četrtega razreda sta na voljo še dve ponovitvi iz prejšnjih sezon. Marko repa in skače je predstava zasedbe Ba-rock, ki predstavlja slovenske ljudske pesmi skozi različne glasbene oblike, od korala preko etna do sodobnih glasbenih zvrsti, kot sta rock'n'roll in rap. Pri slednjih se glasbenikom na odru pridruži reper Trkaj. Otročje lahko muziciranje je naslednji projekt za najmlajše. V njem nastopata tolkalec Zlatko Kaučič in multiinstrumentalist Boštjan Gombač in se lotevata razčlenjevanja neblagoglasja, ki ga ustvarjajo različni zvoki in dražljaji, ki nas obdajajo v vsakdanjem življenju, ter ugotavljata, kako otroci poslušajo svet okoli sebe.

Za starejše šolarje in dijake je pripravljenih pet predstav iz prejšnjih sezon. Na prvem mestu je uspešna predstava Posluh! Recikliramo, ki je bila predstavljena že na zaključku Kulturnega bazarja 2012. Režirala sta jo Ivana Djilas in Branko Završan, igrajo Boštjan Gombač, Žiga Golob in Blaž Celarec, v njej pa osrednjo pozornost žanjejo iz smeti izdelani glasbeni inštrumenti, ki jih glasbeniki spretno vihtijo. Predstava širi ekološko osveščenost, kar ob recikliranih inštrumentih posebej izpostavlja zaključni glasbeni motiv, v katerem se glasbeniki sprašujejo, zakaj otroci v Mexico Cityju ne rišejo neba z modro barvo. Skupina Terrafolk nastopa s projektom, ki združuje obilico različnih glasb sveta. (P)osvojimo pesem drugega naroda je glasbena delavnica o ljudski glasbeni in narodni identiteti, dialogih in bogatenju med različnimi kulturami. Pester in žanrsko raznolik glasbeni repertoar bo obiskovalcem ponudil skladbe, ki prečkajo meje narodov in držav, otroci in mladostniki pa se bodo soočili tudi z razmerjem med univerzalnostjo in lokalnostjo glasbenega jezika. Predstava Godalkanje št. 1, ki poteka pod vodstvom Bojana Cvetrežnika v izvedbi zasedbe Simbolični orkester, je naslednja, ki sooča različne oblike glasbenega ustvarjanja in poustvarjanja. Glasbeniki na odru zastopajo različne glasbene prakse in se ne strinjajo v skoraj ničemer. Otroci v občinstvu prevzamejo odločilno vlogo pri razbijanju predstavljenih predsodkov. Tudi Etnotronika, projekt v zasnovi Aleksandra Arsova, ki se mu v izvedbi pridružita Tinkara Kovač in Petra Onderufova, se spogleduje z glasbenimi oblikami ljudskega izročila. Projekt je zasnovan sodobno, tradicionalne glasbe so zavite v urbane in poskočne preobleke, ki mlade spodbujajo k ustvarjalnosti v sedanjosti in prihodnosti.

Glasbeno ponudbo Cankarjevega doma na področju kulturno-umetnostne vzgoje zaokrožujeta Zveza glasbene mladine Slovenije ter Glasbena mladina ljubljanska. Oba producenta, specializirana za pripravo glasbenih programov za vzgojo mladega občinstva, se osredotočata na glasbo za orkestrske sestave. Zveza glasbene mladine Slovenije pripravlja štiri simfonične matineje v sodelovanju z orkestrom Slovenske filharmonije, ki bo igral pod taktirkami Simona Dvoršaka, Marka Hribernika, Simona Krečiča in Stevena Loya. Moderatorji matinej bodo priznani slovenski gledališki igralci, ob simfoničnem orkestru pa bodo nastopili tudi koncertni solisti, pevski zbori in mladi baletniki. Glasbena mladina ljubljanska bo razen z orkestrom Slovenske filharmonije sodelovala tudi s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija, Big bandom RTV Slovenija ter Policijskim orkestrom. Vse predstave s simfoničnima orkestroma bodo izvedene v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma, predstave z Big bandom in Policijskim orkestrom pa v manjši, Linhartovi dvorani.

V okviru predstavitvenega dogodka ponudbe kulturno-umetnostne vzgoje je bil predstavljen še muzikal Romeo + Julija v izvedbi dijakov II. Gimnazije Maribor. Po besedah Andreje Gungl iz te gimnazije, gre za inovativni muzikal v dveh dejanjih, ki poteka v angleškem jeziku. V njem se režiser Matjaž Latin poigrava z raznolikimi obrazi in s čustvenim stanjem glavnih likov. Na odru spremljamo različne pare Romeov in Julij, kako na krilih ljubezni hitijo svoji usodi naproti.

Cankarjev dom je poleg tega za mlado občinstvo pripravi posebne abonmaje, v okviru katerih se ob glasbenih predstavljajo tudi gledališke vsebine. Najmlajše otroke, od 5. do 10. leta starosti, čaka Moj prvi abonma. V njem bo ob Enci benci Katalenci predstavljena še glasbena predstava Romana, otroci in pošast Pozaba. Predstava je nastala v režiji Ivane Djilas, glasba je delo Lojzeta Krajnčana, v glavni vlogi pa nastopa Romana Krajnčan. Od glasbenih vsebin se v abonmaju za najmlajše najde še pripovedovalsko-glasbena predstava Za devetimi gorami v izvedbi pripovedovalke Anje Štefan ter glasbenikov Boštjana Gombača in Janeza Dovča. Za mlade od 11. do 15. leta je pripravljen D best abonma. V njem se bo predstavila Jararaja s Trubarjem in drugimi trubadurji slovenske kulture, Fis# kultura in Terrafolk s (P)osvojimo pesem drugega naroda. Dijakom, študentom in starejšim je namenjen Ta hud abonma. Ta je v večji meri bogat z gledališkimi vsebinami, med glasbenimi pa najdemo zopet Trubarja in druge trubadurje slovenske kulture ter gledališko-glasbeni večer MI HA IŠ – kdo si človek? z igralko Polono Vetrih in igralcem Sašo Tabakovićem ter glasbeniki Janezom Dovčem, Boštjanom Gombačem, Goranom Krmacem in Vasilijem Centrihom.

Po besedah Kristine Jermančič Golc iz Cankarjevega doma, bodo termini za posamezne dogodke razpisani v začetku septembra. Za skupinske oglede bodo pripravljene vstopnice z dodatnimi popusti, se bo pa treba za skupinski ogled prireditev dogovoriti vnaprej. Dodatne informacije v zvezi s programom, termini in rezervacijami so na voljo na spletni strani Cankarjevega doma http://www.cd-cc.si/sl/za-otroke-in-mladino/ ter preko spletne pošte na naslovu kristina.jermancic@cd-cc.si.