23.06.2013

Lent 2013

Štajerska prestolnica na 21. izdaji Lenta, ki bo potekala med 21. junijem in 6. julijem, ponuja številna mikavna glasbena imena, od nostalgičnih starih rockerjev Uriah Heep prek etno virtuozov Stefanovskega in Spassova do mojstra afrobeata Tonyja Allena in našega Kaučiča v treh različnih zasedbah.

Mario Batelić

Ob številnih nastopajočih bo med domačimi glasbeniki JazzLent na Jazzpodiju zaznamoval tolkalec Zlatko Kaučič (Foto: Nada Žgank)
Foto: Nada Žgank

Potem ko se je še pred nekaj meseci pisalo, da je zaradi finančnih zagat vprašljiva izvedba mariborskega Lenta, našega največjega mestnega festivala, kaže, da so se gmotne težave uredile, saj bo letošnja izdaja Lenta potekala po načrtu med 21. junijem in 6. julijem. V šestnajstih dneh se bo ob in na Dravi zvrstila množica dogodkov, v ospredju pa bodo kakopak koncerti. Tudi letos organizatorji napovedujejo nekaj preverjenih atrakcij (in občasno nostalgičnih, kakršen bo nemara koncert starih hardrockerjev Uriah Heep), vodilne predstavnike določenih zvrsti (nigerijski bobnar Tony Allen, dolgoletni sodelavec pionirja afrobeata Fela Kutija), peščico svetovno odmevnih virtuozov (duo Vlatka Stefanovskega in bolgarskega inštrumentalista na kavalu Theodosiija Spassova: sob., 22. 6., ob 24.00, Sodni stolp) ter poslastice za izbirčneže, kakršen bo nedvomno ekskluzivni nastop Zlatka Kaučiča in španskega pianista Agustíja Fernándeza na JazzLentu.

Omenjeni makedonski kitarist Stefanovski bo nastopil tudi z našim Vaskom Atanasovskim in Komornim godalnim kvartetom Slovenske filharmonije v projektu Fire & Ice, ki bo osrednji dogodek otvoritvenega dne festivala (pet., 21. 6., ob 21.30, Glavni oder na Dravi). V tem projektu, sicer premierno predstavljenem lani v Slovenski filharmoniji, glasbeniki prečkajo meje med makedonsko ljudsko glasbo, klasiko in jazzom. Večina skladb je tradicionalnih, od avtorskih pa prevladujejo tiste od Atanasovskega. V naslednjih dneh se bodo na Glavnem odru na Dravi zvrstili zelo raznoliki glasbeniki, od avstrijske zasedbe Mnozil Brass (sob., 22. 6.; za zabavljaško trobilno zasedbo bo to premierni in tudi ekskluzivni nastop v Sloveniji) prek Theodosii Spasov Folk Quinteta (ned., 23. 6.; znameniti kavalist se bo prvič predstavil s svojim kvintetom) in gansko-britanske veteranske skupine Osibisa (pet., 28. 6.) do znanih pop in rock imen, kot so Urban & 4 (pon., 1. 7.), Zoran Predin Quartett & Neisha (sre., 3. 7.), Uriah Heep (čet., 4. 7.) in John Lee Sanders & Red Gumbo (sob., 6. 7.).

JazzLent, festival znotraj festivala, ki bo potekal med 21. junijem in 3. julijem, bo v devetih večerih na prizorišču Stari radio JazzLent postregel z bogatim vpogledom v aktualno jazzovsko dogajanje ter predstavil tako zelo atraktivna imena kakor tudi »špile«, namenjene ljubiteljem svobodnjaške igre. Bobnar Manu Katché je sicer veliko igral s pop in rock zvezdniki (Peter Gabriel, Sting, Gibonni), a zdaj že vrsto let snema za prestižno jazzovsko založbo ECM; predstavil se bo s svojim kvartetom (sre., 3. 7.). Tony Allen je bobnar iz druge zgodbe oziroma godbe. S Fela Kutijem je postavil temelje za afrobeat; prve skupne posnetke sta ustvarila leta 1964, Allen pa je igral na več kot 30 Kutijevih albumih. Na JazzLent prihaja s francosko-nigerijskim sekstetom (sob., 29. 6.). Tradicionalni JazzLentov program Jazzpodij, na katerem se isti glasbenik na več koncertih predstavi z različnimi gosti, bo ravno tako gostil znanega bobnarja, in sicer našega prekaljenega Zlatka Kaučiča. Poleg omenjenega španskega pianista, s katerim bo nastopil v petek, 28. 6., (projekt je poimenoval Ramblas, gre za prvi Kaučičev duo s kakim pianistom) se bo predstavil še s Kombom in gosti (tor., 25. 6.) ter z novo zasedbo Blow your brains out!, v kateri ob njem igrata saksofonista Igor Lumpert in Cene Resnik (sre., 26. 6.). Opozoriti gre še na dve znani zasedbi z JazzLenta, Mostly Other People Do The Killing ter Medeski Martin & Wood.

Omenili smo seveda le peščico nastopajočih. Poskrbljeno bo tudi za ljubitelje kantavtorskih, rockovskih in urbanih žanrov (Adi Smolar, Psihomodo pop, Edo Maajka ipd.); omenjene zvrsti bodo odmevale predvsem z Večerovega in Mladininega odra. Podrobnejši program je na voljo na festivalski spletni strani (www.festival-lent.si).