06.09.2018

Letošnji Klubski maraton RŠ z rekordnim številom klubov

Turneja Klubski maraton 2018, ki bo trajala od sredine septembra do prvega petka v novembru, bo maratonce popeljala po klubovju vsevprek Slovenije in jih na koncu strnila za skupni veliki finale v Ljubljani.

Dušan Mijanović

Klubski maraton 2018

Klubski maraton je akcija Radia Študent, ki odpira prostor za prodor na sceno še neuveljavljenim alternativnim glasbenim skupinam in posameznikom ter s tem spodbuja domačo alternativno glasbeno produkcijo. Prvič je potekal leta 2001 in odtlej se vsako leto na podlagi natečaja izbere šest izvajalcev, ki se podajo na turnejo po različnih klubskih centrih v Sloveniji. Glavno poslanstvo Klubskega maratona je izpostavljanje ustvarjalcev, ki šele prodirajo na sceno, in podpora njihovim kreativnim talentom ter ambicijam za nadaljnji glasbeni razvoj. »Klubski maraton je bil pred osemnajstimi leti zastavljen kot naslednik projekta Novi rock, ki je od leta 1981 oral ledino na področju alternativne glasbe. Potem se je zaradi različnih okoliščin preoblikoval v turnejo, kakršno poznamo danes. Spreminjal se je kvantitativno, da se je večalo število klubov, v katerih izbrane skupine nastopajo. V osnovi pa je njegovo poslanstvo ostalo isto. Radio Študent preko razpisa izbere mlade, širši in tudi strokovni javnosti velikokrat neznane skupine, ki se izkažejo kot dovolj suverene za nastop tako na koncertnem terenu kot v radijskem etru. Naša želja je, da se izbrane skupine predstavijo v čim več različnih prostorih v Sloveniji, ki se ukvarjajo s kulturo in glasbo, ki sta sorodni kulturni in glasbeni politiki Radia Študent,« je dejal glasbeni urednik Radia Študent Žiga Pucelj.

Radio Študent vsako leto maja pozove mlade in kreativne glasbenike in skupine, ki se šele uveljavljajo, naj se prijavijo na natečaj za sodelovanje na Klubskem maratonu. »Letos smo prejeli podobno število prijav kot lani, okrog 40 skupin se je prijavilo. V zadnjih letih smo opazili, da prihaja manj prijav takih skupin, ki ne bi bile informirane o tem, kaj Klubski maraton in Radio študent sta. Ni toliko prijav zasedb, za katere bi se dalo v naprej pričakovati, da ne bodo mogle biti del Klubskega maratona zgolj zaradi specifične tržne naravnanosti glasbe oz. naravnanosti glasbe na določen del javnosti, ki ni ciljna publika Radia Študent,« je povedal Pucelj.

Zgodi se, da se v danem trenutku strokovna komisija, sestavljena iz članov glasbenega uredništva, ne odloči za skupino, četudi ta izpolnjuje dane pogoje. »Še pred petimi leti so se prijavljale že dlje časa obstoječe skupine, ki jih nismo izbrali, ker so imele prioriteto nove zasedbe. Kakšnega po večletnem prijavljanju tudi vzamemo. Takšen primer je bila leta 2015 skupina nevemnevem, ki se je že pred tem prijavljala na maraton. Spraševali smo se o smiselnosti tega izberemo skupino, sestavljeno iz ljudi, ki jih scena dobro pozna, ter glasbenike, ki so na maratonu pred leti že večkrat sodelovali v okviru drugih skupin. Če se nam prej ni zdelo smiselno, pa se je zadeva kasneje v nekem momentu poklopila s celotnim izborom, postalo je zelo smiselno in se na koncu izkazalo za modro odločitev. Tudi to se zgodi, toda prioriteta je iskanje mladih in novih skupin, ki jih morda niti mi ne poznamo,« je pojasnil Pucelj.

»Letos bomo zasedli 27 klubov po Sloveniji, lokacija finala pa je v Ljubljani v klubu Menza pri koritu v AKC Metelkovi mestu. Posebnost v primerjavi s prejšnjimi leti je, da imamo letos v štirih mestih po dva koncertna večera. V Ilirski Bistrici, ki bo že drugič gostila uvodni vikend v MKNŽ-ju, imamo dva koncertna večera z vsemi bendi. V mestih imamo različne prostore, ki se med seboj prostorsko razlikujejo. V Novi Gorici, Kranju, Celju in Mariboru bomo imeli dva koncertna datuma z različnimi izvajalci v različnih prostorih. Nekateri prostori se karavani pridružujejo prvič. Tako bomo v Mariboru prvič sodelovali z MC Pekarno in klubom Wetrinsky, na Ptuju smo prvič v Fürstovi hiši,« je odkril Pucelj. Manjši izziv je bila organizacija izvedbe letošnjega maratona v Novem mestu. »Entiteta, ki deluje na tej sceni v Novem mestu že leta in leta, se sooča s težavami s prostorom, zato smo se dogovorili, da bo maraton gostoval v Novem mestu na začetku turneje.«

Pri Klubskem maratonu vsako leto določijo nekoga, ki v sodelovanju z uredništvom in sodelavci z izkušnjami iz preteklih let vodi in izvaja projekt. »Letošnja voditeljica je Hana Brečko Simšič, ki se je zavzeto lotila organizacije, dogovorila se je za več datumov, kot smo sprva predvidevali. Glede odločanja o številu klubov je vedno stvar prevpraševanja in pomislekov v zvezi s smiselnostjo itd. Jasno je, da vsi klubi na turneji ne zmorejo zagotoviti velikega obiska, saj se bolj ali manj Klubski maraton ne razlikuje od splošnega dogajanja v teh prostorih,« je ugotovil Pucelj.

Letošnja šesterica izbrancev se bo med 14. septembrom in 2. novembrom podaja na turnejo po Sloveniji. Ljubljanski kvartet Apory Museum zaznamuje sodobni rock, ki se spogleduje s popularnimi zvrstmi. Baltazar je duo, ki prihaja iz Bistrice ob Sotli, igra pa tehnično in aranžmajsko zapleteno inštrumentalno glasbo. China Traffic prihaja iz garaž pod Kamniško-Savinjskimi Alpami, glasba benda pa spominja na pretekle maratonce, kot so We Can’t Sleep at Night, Barely Modern in Blue Town’s Radio. Samuel Blues oz. Samo Pivač se giblje po domači glasbeni sceni že od leta 2012. One-man umazani blues projekt vse bolj zapolnjuje in nadgrajuje medgeneracijski manko, ki ga je prineslo slovo legendarnega dua Incurabili. Maskardh so crossover death metal tehničarji z vseh vetrov. balans je osrednjeslovenski DIY post punk duo brez ritem sekcije, obogaten s sintetičnimi beati. »Letošnji program maratoncev je nekoliko kitarsko orientiran, bolj klasično bendovsko, kar je po prepričanju organizatorjev koncertov dobro. Ukvarjamo se tudi z mislijo, kako ojačati vidik prisotnosti Klubskega maratona v določenem lokalnem okolju. Letos se dogovarjamo, da bi v omejenem številu klubov, kjer je to lokacijsko primerno, klubsko dogajanje združili s soočenji ob lokalnih volitvah. Potrudili se bomo, da bomo izvedli dogodke, ki bodo kombinacija dnevnih soočenj kandidatov na lokalnih volitvah in večernih koncertov, s čimer bomo poskušali približati koncertno vsebino tudi širši publiki. Poizkušamo upoštevati tudi želje klubov in bendov, kolikor je to mogoče. Ena od naših prvih komunikacij s klubi je bila prošnja za posredovanje želja, katere skupine bi radi, da nastopijo v njihovem klubu. Kako pa se bendi odločajo, je odvisno od njih samih, včasih kakšna skupina želi igrati v svojem kraju oz. okolici, kdaj pa tudi ne. Letos duo Baltazar, ki prihaja iz Bistrice ob Sotli, eksplicitno ni želel igrati v domačem kraju. Kadar v nekem klubu željena skupina vseeno ne nastopi, je to zgolj zaradi kombinatorike. V letošnjem primeru, ko imamo 27 klubov in šest bendov, je kombinatorika precej zahtevna. Vsi bendi bodo imeli okoli deset koncertov, kar je največ do sedaj. Ni pa nujno, da imajo vsi enako število koncertov. Denimo, lani je imela zasedba Nesesari Kakalulu mimo maratona že potrjene nastope, tako da je imela v okviru Klubskega maratona manj koncertov kot ostali maratonci tisto leto,« je dejal Pucelj.

Pred štartom klubske karavane se bo 10. septembra ob 12. uri odvil enourni studijski koncert s kratkim intervjujem v Studiu RŠ, na katerem bo nastopil Samuel Blues. Ostali maratonci se bodo razvrstili do sredine oktobra (18. september: Maskardh; 25. september: Baltazar; 1. oktober: balans; 8. oktober: Apory Museum; 15. oktober: China Traffic). V prihodnjih dneh bo na spletu v digitalni obliki dostopna kompilacija, ki je sestavljena iz 12 komadov, saj vsak maratonec prispeva dve skladi. Za masterizacijo je poskrbel Neven Smolčič, za oblikovanje pa Zoran Pungerčar, s katerim je RŠ že sodeloval pri lanskem vsemetelkovskem benefit dogodku Viva Punk! Viva RŠ!. V fizični obliki, v nakladi 1000 izvodov, bo kot zastonjski promocijski material na voljo že na prvih koncertih. »Za Klubski maraton CD kot nosilec ostaja še vedno smiseln, mogoče še toliko bolj kot v primeru posamezne zasedbe, ki si tiska ploščo. S Klubskim maratonom ostajamo pri tem formatu in si tudi ne predstavljam, da bi ga v bližnji prihodnosti opustili, kajti če kje, potem je primeren ravno za promocijo maratona, v sklopu katerega tako Radio kot bendi razdelimo veliko število izvodov kompilacije zastonj med poslušalce in obiskovalce koncertov,« je pojasnil Pucelj in poudaril, da so se letos odločili okrepiti medijsko promocijo maratona, kar je vsekakor velik izziv.

Letošnji maraton je uvod v novo ero Radia Študent, saj je bil ta uspešen na razpisu za pridobitev digitalne frekvence, ki bo segala po celotni Sloveniji. S pomočjo DAB+ frekvence bo RŠ prvič v digitalnem frekvenčnem spektru imel nacionalno pokritost. Radio Študent naslednje leto vstopa v 50. leto svojega delovanja, zato bo 19. edicija KM že potekala z abrahamovskim RŠ-em, čez dve pa sledi jubilejni 20. Klubski maraton. »Osebno mislim, da maraton opravlja pomembno poslanstvo v delu z mladimi bendi in klubi v našem prostoru. Važno je, da vztraja in ne kaže nobenega znaka pojemanja, saj je Klubski maraton slovenska posebnost, ki vsako leto predstavlja novo in zanimivo glasba, primerljivo z vsako drugo glasbo v Evropi,« je zaključil Žiga Pucelj.
 

Karavano letošnjega Klubskega maratona so omogočili partnerji in podporniki, kot so Ministrstvo za kulturo RS, ŠOU v Ljubljani, MOL in SAZAS.

TURNEJA 2018:

14. september, MKNŽ, Ilirska Bistrica
Baltazar, China Traffic, Maskardh

15. september, MKNŽ, Ilirska Bistrica
balans, Apory Museum, Samuel Blues

15. september, LokalPatriot, Novo mesto
Baltazar, China Traffic

21. september, MC Pekarna, Maribor
Apory Museum, Baltazar

21. september, Klub Metulj, Bistrica ob Sotli
Samuel Blues, China Traffic

22. september, MC Postojna
Balans, Maskardh

28. september, Swenak, Idrija
Baltazar, Maskardh

29. september, MKC Pri Rdeči ostrigi, Škofja Loka
Balans, Apory Museum, Baltazar

29. september, MKK Črnomelj
Samuel Blues, Maskardh

5. oktober, Layerjeva hiša, Kranj
balans, Samuel Blues

5. oktober, MC Podlaga, Sežana
Apory Museum, Baltazar

5. oktober, Trainstation SubArt, Kranj
China Traffic, Maskardh

6. oktober, eMCe Plac, Velenje
Apory Museum, Baltazar

6. oktober, Fürstova hiša, Ptuj
balans, Samuel Blues

6. oktober, C.M.A.K., Cerkno
China Traffic, Maskardh

12. oktober, MC Celje
Balans, Apory Museum

12. oktober, Mostovna, Nova Gorica
Samuel Blues, China Traffic, Maskardh

19. oktober, Hangar bar, Izola
balans, Apory Museum

19. oktober, Tamkoučeri, Celje
Samuel Blues, China Traffic

19. oktober, MC Kotlovnica, Kamnik
Baltazar, Maskardh

20. oktober, Wetrinsky, Maribor
Balans, Samuel Blues

20. oktober, MIKK Murska Sobota
Apory Museum, Baltazar

20. oktober, MC Krško
China Traffic, Maskardh

26. oktober, Center mladih Koper
Baltazar, Samuel Blues, China Traffic

26. oktober, MC Brežice
balans, Apory Museum

27. oktober, MinK, Tolmin
China Traffic, Maskardh

27. oktober, Carinarnica, Nova Gorica
balans, Baltazar

2. november, Menza pri koritu (AKC Metelkova mesto) Ljubljana – FINALE
Baltazar, China Traffic, Maskardh, balans, Apory Museum, Samuel Blues