01.09.2016

Litošt, Repete-jazz & okrepčila, 1. september 2016

V četrtek, 1. septembra bo v Repete-jazz & okrepčila nastopila AV skupina Litošt.

Press info

Litošt

Repete-jazz & okrepčila, Ljubljana

Litošt

Četrtek, 1. september 2016 ob 20. uri

Zasedba: Boštjan Simon, DSI Evolver, Oberheim Matrix 6, Abletone Live, Max MSP; Vitja Balžalorsky, Moog Slim Phatty, Arturia Minibrute, Ableton Live; Bojan Krhlanko, bobni, objekti; Ticho Pixe, vizualije

Goran Kompoš, Odzven

Njegova glasba se sliši kot glasba jazzovskega benda, ki je odkril elektronsko glasbo. In tega odkritja se loti premišljeno, z entuziazmom, pa naj si bo to instinktivno, skozi izkušnjo jazza in improvizirane godbe, študij elektronske glasbe ali še raje s kombinacijo naštetega.

Goran Kompoš, Mladina

Mladi domači trio Litošt s prvencem dokazuje, da žanrske ločnice ne igrajo več pomembne vloge. Trije glasbeniki, primarno delujoči na jazzovski in impro sceni, so akustične inštrumente zamenjali za elektroniko in se premišljeno lotili glasbe, ki bi ji sorodna izhodišča lahko našli celo v čislanem britanskem IDM-u iz devetdesetih let in v sodobnejših bass muzikah.

Tine Kolenik, Rockline

Litošt ustvarja neko res inteligentno zvočno gmoto, ki je pač ne gre preprosto označiti. Pa ne zaradi neke eklektičnosti neštetih žanrov, ampak preprosto zato, ker je ta glasba tako drugačna.

Drugačni so zato, ker ne potrebujejo vplivov, da lahko ustvarjajo. Drugačni so zato, ker se ne obremenjujejo z že slišanim. In predvsem so drugačni zato, ker imajo s svojo drugačnostjo dejansko nekaj za povedati. Slednje so prikazali tudi na samem koncertu. Njihov celoten set je temeljil na nekakšni svojevrstni organskosti med obema manipulatorjema z zvokom in bobnarjem.

Litošt je bend, ki na slovensko sceno prinaša dejansko neko novost. Nekaj, česar ne le, da že dolgo nismo videli – Litošt so nekaj, česar sploh še nismo videli, in to ne le pri nas.