13.01.2019

Maribor je naš!

Začenja se festival ob 100. obletnici SNG Maribor. O tem so na novinarski konferenci spregovorili Uršula Cetinski in predstavniki SNG Maribor Vili Ravnjak, Danilo Rošker, Aleksandar Popovski, Simon Krečič in Edward Clug.

Tanja Benedik

Tiskovn konferenca Maribor je naš!
Foto: © Cankarjev dom

Začenja se festival ob 100. obletnici Slovenskega narodnega gledališča Maribor. O tem so na novinarski konferenci spregovorili Uršula Cetinski (generalna direktorica CD) in predstavniki SNG Maribor Vili Ravnjak (dramaturg), Danilo Rošker (direktor), Aleksandar Popovski (umetniški direktor Drame), Simon Krečič (umetniški direktor Opere) in Edward Clug (umetniški direktor Baleta).

Kot je pojasnila Uršula Cetinski, so si v Cankarjevem domu zamislili sklop prireditev ob jubileju. Marsikdo je bil presenečen, da se Maribor v Ljubljani predstavlja na tak način. Cankarjev dom je veliko mlajša inštitucija od mariborske, a so obiskovalci Cankarjevega doma pogosto že uživali v vrhunskih prireditvah, ki so jih pripravili v Mariboru in so nato odpotovale v Ljubljano na gostovanje. Ti dogodki se lahko postavijo ob bok tistim, ki jih v Ljubljano pripeljejo z drugih delov sveta. Med drugim so v Ljubljani organizirali dva posveta, ki sta predstavljala svetovno priznano delo Edwarda Cluga in Valentine Turcu. Zato se je zdelo prav, da v Ljubljani organizirajo nekakšen prolog v slavnostne prireditve, ki se bodo v Mariboru začele jeseni.

Danilo Rošker je povedal, da je v mariborskem SNG-ju posebna energija. Njihove produkcije so zelo velike, zato lahko v Ljubljani gostujejo le na odru Cankarjevega doma. Tako sodelovanje traja že dolga leta. 27. septembra 1919 se je na mariborskem odru odvila prva predstava (Tugomer) v slovenskem jeziku. Gledališče sicer obstaja že 170 let, a se je v njem govorilo nemško. Slovensko narodno gledališče je specifično, saj združuje več gledališč pod eno streho. Ima veliko odrov in s tem veliko produkcijskih možnosti. Zaposluje več kot 300 ljudi in okrog 100 zunanjih sodelavcev. V SNG Maribor pomembno vlogo zaseda mednarodna dejavnost, zlasti baleti Edwards Cluga se izvajajo v tujini. V tem gledališču so ljudje kapital, oni so tisti, ki gledališče ustvarjajo, pri čemer posebno mesto pripade umetniškim vodjem z vizijo.

Vili Ravnjak je na kratko predstavil zgodovino mariborskega SNG-ja, ki je bila med slovenskimi gledališči verjetno najbolj razburkana, ves čas so se namreč borili za finančno in drugo preživetje. Zadnjih petnajst let je bilo pravzaprav najboljše obdobje te inštitucije. Maribor je bil v času avstro-ogrske nemško mesto z večinskim nemškim prebivalstvom. Po prihodu železnice so zgradili gledališče, kjer se vsa ta leta vsak dan odvijajo predstave. Tu se združujejo tri gledališke enote, in življenje v takem teatru je specifično. Pred vojno je bilo gledališče zasebno (Hinko Nučič), vendar se ta model dolgoročno ni izkazal za uspešnega. Sredi dvajsetih let 20. stoletja je finančno podporo prejelo pokrajinsko gledališče, ki pa je bilo financirano kar za polovico manj kot Ljubljana. Takšno stanje je vladalo do leta 2003, odtlej pa je SNG Maribor resnično zaživel. Še nekaj statističnih podatkov: v 100 letih je bilo v SNG Maribor 1600 premier, od tega 1000 v Drami, 500 v Operi in 100 v Baletu.

Kot je omenil Simon Krečič, je v Mariboru pred več ko sto leti deloval skladatelj Robert Stolz, ki je nadaljeval dunajsko tradicijo. V svoji knjigi opisuje situacijo v Mariboru: orkester je sestavljalo 12 glasbenikov, od katerih nihče ni znal brati not; za pripravo prve predstave Cigan Baron je imel 14 dni časa – in premiera je bila! Opera SNG Maribor se bo v Ljubljani predstavila z operama Aida in Turandot. Aida je bila prva predstava v Krečičevem mandatu in je bila že takrat narejena v koprodukciji s Cankarjevim domom. Obkrožila je tudi precejšen del sveta, kjer so se zasedbi pridružile velike zvezde opernega sveta. Ko sta od treh Amneris dve izgubili glas, je v predstavo vskočila Rebeka Lokar, katere kariera se od takrat strmo vzpenja. Lokarjeva se bo predstavila v ljubljanski uprizoritvi Turandot in s to vlogo gostuje tudi v tujini.

Clug je poudaril, kako veseli ga, da je leta 1991 ostal v Mariboru in odtlej živi za to gledališče. Peer Gynt je predstava, ki je kmalu po premieri prav v Ljubljani doživela stoječe ovacije. Zato so občutki, ko se predstava vrača v Ljubljano, neopisljivi. Predstavo so odkupili številni tuji teatri, med drugim z Dunaja. Pred 100 leti je bil Maribor obrobje Dunaja, zdaj pa se mariborsko gledališče predstavlja prav tam, v samem središču nekdanjega cesarstva. 

Aleksandar Popovski je spregovoril o velikem izzivu, ki ga predstavlja povezovanje zgodovine s sedanjostjo. Kariero je začel v Mariboru, in tega mesta zdaj, po nekaj desetletjih, ne doživlja kot malega, temveč dodobra izkorišča priložnosti, ki jih nudi. Popovski pričakuje velik razvoj z izvrstno ekipo. Somrak bogov je predstava, ki se danes odziva na družbena dogajanja in je že doživela uspeh na mednarodnem prizorišču. 

Struktura publike se v SNG Maribor menjava. Trenutno opažajo povečanje števila mladih, ki obiskujejo gledališče. Abonmaji so razprodani, veliko je prinesla tudi izmenjava s HNK Zagreb. Za mlajše obiskovalce so do zdaj prilagajali predstave. Z baletom Kekec, ki bo prav tako predstavljen v Ljubljani, so ustvarili hit med mladimi. Ko otrok doživlja prvi stik z gledališčem, ga to vzgaja. In v Kekcu so poleg tega še interaktivno vključeni v dogajanje. Ob ustvarjanju se v SNG Maribor zavedajo, kako pomembno je v današnjem času vzgajanje mladine. Ne smemo se bati tehnologije, kajti gledališče bo vedno obdržalo svojo moč in čar, občutek pristnosti, ki ga človek potrebuje v življenju. Umetnost je ena in je za vse,  vsak pa jo doživlja na svoj način. Določene predstave v Mariboru sicer prilagajajo za mlajše občinstvo, vendar je odziv otrok izjemen tudi takrat, ko pridejo na »odrasle« predstave. Zato jih ne smemo podcenjevati. Predvsem pa ne smemo otokom krčiti priložnosti za stik s kulturo. Pomembna naloga vseh, ki so vpleteni v ustvarjanje kulturnih vsebin, je, da mlade pripeljejo v gledališče.

Več informacij in program najdete TUKAJ.