17.11.2017

Maribum Afriqui 2017 - 2. del

V petek, 17. in soboto, 18 novembra bo v Mariboru (Klub Wetrinsky) potekal drugi del Mednarodnega festivala afriške, slovenske in svetovne glasbe.

SIGIC

Maribum Afriqui 2017 - 2. del

Zgodba povezave med Afriko, zadnja leta predvsem Malijem, in Slovenijo, se nadaljuje, tokrat v klubu Wetrinsky. Glavno zgodbo vedno piše glasba, sledita ji ples, afriško gledališče, afriška likovna umetnost in medkulturne vezi, ki se stkejo.

V drugem delu festivala se bodo glasbeno in plesno mešali: Massa Joel Diarra, balafon (Mali), Niama Coulibaly, vokal (Mali), Vasko Atanasovski, pihala (Slovenija), Nika Solce, vokal, kitara (Slovenija), Igor Bezget, kitara (Slovenija) Simon Wehrli, ples (Švica) in mnogi drugi.

Dogodki v okviru festivala:

Razstava fotografij Maribum in Maribum Afriqui iz preteklih let v klubu Wetrinsky, različni fotografi.
Delavnice malijske ritmike z Joelom Diarrajem in delavnice malijskega petja z Niamo Coulibalyjem na Plesni izbi Maribor, individualno ali v skupini.
Informacije: 02/250 13 16, 031/757 393, 051/336145; info@plesnaizba.si

Petek, 17. november 2017 ob 20.00 in 21.30, Klub Wetrinsky

Nika Solce
Nika Solce je vsestranska umetnica lutkarica in pevka, ki svojo glasbeno govorico združuje z ljudskim izročilom. Že od rane mladosti nastopa z glasbeniki z vsega sveta in išče nove priložnosti za izražanje tako znotraj divjih balkanskih ritmov kot indijskih duhovnih pesmi. A s pomočjo izrednega smisla za lastne melodije, ki jih združuje z glasbo iz drugih delov sveta, njene interpretacije ne vodijo le na popotovanje znotraj in zunaj nas, temveč so tudi nadvse izvirne.

http://www.nikasolce.info/
https://www.youtube.com/watch?v=7zlXbNMfXTU

World Heritage Orchestra
World heritage orchestra sestavljajo slovenski in malijski glasbeniki, ki so se zbrali v tej zasedbi prav za festival Maribum Afriqui. Tina Sovič (afriška buča), Tamara Povh (klaviature) in Igor Bezget (kitara), ki je motor skupine, so se letos združili z odličnim balafonistom plemena Bobo Joelom Diarrajem in malijskim pevcem Niamo Coulibalyjem. Kot gosta se jim bosta pridružila slovenska pevka Nika Solce, mladi violončelist Ariel Vei Atanasovski in morda še kdo. Igrali bodo skladbe iz raznolikega malijskega in tudi slovenskega izročila, z moderno in inovativno preobleko.


Sobota, 18. november 2017 ob 20.00 in 21.15, Klub Wetrinsky

Niama Coulibaly & Joel Diarra & Simon Wehrli
Glasbeno-plesno popotovanje, na katerega se bodo podali trije umetniki, bo odkrivanje novih pokrajin, vendar v starih, utrjenih čevljih in ob domači popotnici. Niama Coulibaly je malijski pevec, iz plemena Bambara, vendar s poznavanjem celotne, raznolike malijske glasbene dediščine. Značilno malijsko »pripovedovalno« petje, ki ponese v čisto nove dimenzije, in balafon mojstra Joela Diarraja bodo ob priznanem plesalcu Simonu Wehrliju omogočili posebno doživetje.

Vasko Atanasovski & Massa Joel Diarra: »Dva Griota – Les Deux Griots
Griot v afriški kulturi pomeni čuvarja tradicije, po navadi je to tudi glasbenik ali pripovedovalec zgodb, njegova naloga pa je predvsem skozi glasbo ohranjati staro izročilo in soustvarjati novo. Če sta obenem to kreativca in mojstra svojih inštrumentov, kot sta Vasko Atanasovski, lahko rečemo slovenski ali celo balkanski griot, in Joel Diarra, malijski griot plemena Bobo. Glasba, ki nam jo bosta ponudila, izhaja iz njunih kultur, vendar lahko pričakujemo veliko več kot to.

http://www.vaskoatanasovski.com/
https://www.youtube.com/watch?v=6GzS0tFpL84