07.02.2018

MARŠ 28

Napočil je čas obeležitve 28. rojstnega dne mariborskega radia študent, ki se bo v mariborski Pekarni odvijal med 8. in 9. februarjem 2018.

SIGIC

Radio MARŠ

Praznovanje 28. rojstnega dne Radia MARŠ se bo pričel v četrtek, 8. februarja, ko bodo otvorili razstavo, ki bo razkrila v trajno obliko ujete trenutke iz življenja radia, odstrla pogled nazaj po dosedanji vijugasti poti Marša in odprla vrata premisleku o njegovi sedanjosti in prihodnosti. Na strune bosta brenkala gosta Andrej Černelč in LokusPokus. V petek pa bosta koncertirali metalski skupini Britof in Valuk.

Četrtek, 8. februar 2018 ob 18.00, Hladilnica: otvoritev razstave Marš skozi čas z gostoma Andrejem Černelčem in LokusPokus

Andrej Černelč
Pri trinajstih je kot samouk začel igrati kitaro in se kmalu vključil v prebujajočo se rock sceno Bistrice ob Sotli. Igral je v celi vrsti bendov, ves čas pa pisal lastne skladbe za akustično kitaro in glas. Prvi kantavtorski koncert je imel šele spomladi 2014 v domači Bistrici ob Sotli, od tedaj pa odigral že veliko koncertov in lani izdal prvo kratko ploščo Vzorci. Andrej igra akordno bogate in raznovrstne pesmi, vsem pa je skupno, da so neizprosne v svoji iskrenosti in da so (ponavadi zelo oseben) odziv na čas, v katerem živimo.

LokusPokus
Iz Šmarja pri Jelšah, v katerem je nastal blues, rock, noise
eksperimentalno ambientalni enojec brez krmarja, pluje po ritmu isto in enega, enega in istega z dinamiko vala in buke, pri čemer je njegova ena, edina pomoč – kitara in telefonski krik!


Petek, 9. februar 2018 ob 21.00, AGD Gustaf: koncerta Britof, Valuk
Vstopnina petek: 3€

Valuk
V globinah idrijskega podzemlja se nekaj premika …
Leta 2012 so iz Mrtvega Jezera na kopno stopili Valuk, black metal zasedba, ki si prisvaja ime Karantanskega kneza, saj navdih za svojo glasbo črpajo predvsem iz zgodovinskih dejstev na naših tleh in staroslovanske kulture. Njihov album Kri gotove smrti (2017) je bil dobro sprejet tako doma kot v inozemstvu, kar jim daje še dodatni zagon za glasbeno razkrivanje starih poganskih skrivnosti. Album odlikuje bogata pripovedna lirika s super melodičnimi in atmosferskimi melodijami, kar daje celoti izjemno doživljajsko zmožnost. V bistvu lahko govorimo o upesnjeni poeziji v black metal preobleki. Vsak komad te vsrka vase in nudi enkratno izkušnjo, ki si jo kot poslušalec želiš doživeti vedno znova. Menjavanje hitrega in srednje hitrega ritma poskrbi za dinamiko posameznih komadov, kot tudi celotne zvočne podobe albuma.

Britof
Britof so neizprosni peklenski trio iz Slovenj Gradca, ki so poleti 2017 izdali svoj istoimenski prvenec. Zvenijo nadvse spontano in na videz skoraj demolirano, imajo do skrajnosti razvito logiko pogubnega, ultra-težkega in sila efektnega rock’n’rolla, ki lahko nastane samo v triu pravih odbitkov. V to peklensko in nadvse vnetljivo kemijo bend vključuje od pregretega in eksplozivnega stoner rocka, do obisti upočasnjenega doom-a, “prekomerno vlažne” buldožersko tektonske sludge metalurgije, pa vse do bolj klasičnih, a zato nič manj skrajnih elementov, kot so do kosti oguljen starinski heavy metal, razbesnjeni visokooktanski nitro rock’n’roll, nostalgično zveneči, a zelo brutalen hard rock in tudi neukročeni garažni kitarski rock.