08.01.2020

Max klub jazz festival / Kreativna jazz klinika Velenje 2020

Med 16. januarjem in 24. aprilom 2020 se bo v Velenju odvijal Max klub jazz festival, Kreativna jazz klinika pa bo potekala med 24. in 29. februarjem 2020.

Press info

Jazz Velenje

Max klub jazz festival

Max klub Jazz festival je eden pomembnejših in odmevnejših slovenskih jazz festivalov, tako v nacionalnem kot regionalnem pogledu.

Programska usmeritev festivala je skozi bogato zgodovino vezana na odmevno jazzovsko glasbeno produkcijo, znotraj katere se s svojimi glasbenimi projekti in z glasbenimi gosti predstavljajo vsi najvidnejši slovenski jazz ustvarjalci na avtorskih koncertih. Max klub Jazz festival v Velenju je že od svojih začetkov na odru gostil največje slovenske jazzovske umetnike v sodelovanju s priznanimi tujimi glasbenimi ustvarjalci in poustvarjalci.

Četrtek, 16. januar 2020, Max Club - Velenje
Tomi Purich Trio
Zasedba: Tomi Purich, bobni; Aleš Ogrin, klaviature; Peter Smrdel, kontrabas

Četrtek, 30. januar 2020, Max Club - Velenje
Veronika Kumar

Zasedba: Veronika Kumar, vokal; Rok Zalokar, klaviature; Jošt Lampret, kontrabas; Žiga Smrdel, bobni

Je novonastali avant-gardni kvartet pevke in komponistke Veronike Kumar. Glasba, ki nastaja v majhnem stanovanju v centru Amsterdama, je navdahnjena od raznolikih svetovnih kulturnih vplivov in podprta z improvizacijo. Produkt ki nastane, pa je spoj pripovedništva, groova in spevnih melodij. V svoj repertoar vključujejo večinoma avtorske pesmi in s pomočjo sodobne tehnologije ustvarjajo melodične zvočne pokrajine in neobičajne ritme.

Četrtek, 6. februar 2020, Max Club - Velenje
Igor Bezget Trio

Zasedba: Igor Bezget, kitara; Nikola Matošič, kontrabas; Žiga Smrdel, bobni

Korenine te zasedbe segajo drugo polovico devetdesetih let in je od takrat ena izmed najpomembnejših kreativnih platform komponista in kitarista Igorja Bezgeta, ki je v klasičnem kitarskem jazz triu našel kreativni potencial za mnogotere glasbene snemalne projekte in albume ki jih je v tovrstni trio zasedbi v zadnjih več kot dvajsetih letih posnel v dvomestnem številu.

V triu sodelujeta še kontrabasist Nikola Matošič ki ga lahko srečamo v mnogih glasbenih zasedbah mednarodnem okolju in je prav tako ustanovni član te zasedbe in bobnar Žiga Smrdel ki pa je z svojo ognjevitostjo in glasbeno ritmično razgledanostjo eden najvidnejših glasbenikov mlajše generacije.

Trio bo za koncert pripravil nov avtorski projekt v obliki glasbene suite posvečene Max klubu in festivalu ki je del širšega krovnega projekta z naslovom Slovenian Jazz Venues (feature Igor Bezget Trio) ki svojo vsebino posveča glasbeno organizacijskim institucijam skozi katere so triu dane možnosti nastopanja.

Četrtek, 20. februar 2020, Max Club - Velenje
Šalamon / Matković / Kranjčan Trio
Zasedba:
Igor Matković, trobenta; Samo Šalamon, kitara; Kristijan Krajnčan, bobni, violončelo

Nov slovenski trio kitarista in skladatelja Sama Šalamona vključuje tri odlične slovenske glasbenike. Na trobenti je eden vodilnih slovenskih trobentačev zadnjih let, Igor Matković, medtem ko Kristijan Krajnčan virtuozno dopolnjuje trio na bobnih ter violončelu. Vodja zasedbe Samo Šalamon, ki ga tuje publikacije uvrščajo med najbolj zanimive jazz skladatelje in kitariste na svetu, je do sedaj pod svojim imenom izdal že 29 albumov za tuje in slovenske založbe z glasbeniki, kot so Howard Levy, Donny McCaslin, David Binney, Paul McCandless, Michel Godard, John Hollenbeck, Julian Arguelles, Tony Malaby in številni drugi. Trio predstavlja 2 nova albuma zasedbe z naslovoma Common Flow in Rare Ebb, ki sta izšla januarja 2020 in predstavljata nove dokaj ECM-ovske kompozicije Šalamona.

Nedelja, 1. marec 2010, Max Club - Velenje
Can’t Wait
Zasedba: Jure Pukl, saksofon; Joel Ross, vibrafon; Joe Sanders, bas; Nasheet Waits, bobni

Četrtek, 19. marec 2020, Max Club - Velenje
Marko Črnčec Trio feat. Jonathan Hoard

Zasedba: Marko Črnčec: klavir, Fender Rhodes; Harish Raghavan, kontrabas; Justin Brown, bobni; posebni gost:
Jonathan Hoard, vokal

Marko Črnčec je eden najprepoznavnejših sodobnih slovenskih glasbenikov in na tujem priznanih ustvarjalcev, ki trenutno živi in deluje v New Yorku. Na mednarodnem prizorišču je navzoč zadnjih petnajst let, sodeloval pa je z velikimi imeni svetovne jazzovske scene, kot so Billy Hart, Mike Moreno, Seamus Blake, Rez Abbasi, Mark Shim, Alex Sipiagin ter Joe Locke. Izdal je pet avtorskih plošč, ki so prejele odlične mednarodne kritike. Njegov album Devotion (Whirlwind Recordings, 2014) je ena izmed največjih glasbenih publikacij na svetu All About Jazz uvrstila med 20 najboljših jazz plošč v letu 2014! Na tej evropski turneji bo Črnčec nastopil s svojim aktualnim triom. v katerem sta preostala člana Harish Raghavan na kontrabasu ter Justin Brown na bobnih. Ta vznemirljiva zasedba bo predstavila glasbo z njihovega zadnjega albuma Place To Live, ki je bil izdan pri španski založbi Fresh Sound New Talent. Kot posebni gost se bo triu pridružil vrhunski vokalist Jonathan Hoard, prejemnik nagrade Grammy 2016 in eden osrednjih likov na newyorški RnB ter jazz sceni.

Petek, 10. april 2020, Max Club - Velenje
Cene Resnik Trio

Zasedba: Cene Resnik, tenor, sopran saksofon; Giovanni Maier, violončelo; Stefano Giust, bobni, zvočila

Trijo Ombak je sveže nastala mednarodna zasedba odličnih improvizatorjev, ki razdirajo meje kompozicij in melodičnih improvizacij, tako da poslušalca vsakič znova pritegne v njihov skupen zvok. Ombak pomeni val, na primer valovi oceana, ki imajo neprestano gibanje, tudi dvigovanje in spuščanje nazaj v ocean, s tem prikazujejo dramatičnost in umirjenost oceana. Takšna ponazoritev je odličen opis improvizirane glasbe novonastale zasedbe Ombak, ki pripravlja tudi izid prvenca v letu 2020.

Petek, 24. april 2020, Max Club - Velenje
Milan Stanisavljević Quintet
Zasedba: Boštjan Simon, tenor sasofon, Igor Matković – trobenta; Nikola Matkošič, kontrabas; Milan Stanisavljević, klavir, Pedja Milutinović, bobni

Mednarodno zasedbo (SLO/SRB) vodi pianist Milan Stanisavljević, ki bo tokrat predstavil svoj novi, tretji po vrsti avtorski projekt z naslovom Weight Of Thought. Večina članov zasedbe se lahko pohvali z diplomami prestižnih evropskih akademijah za jazz (Amsterdam, Linz, Graz). Za seboj imajo veliko projektov in posnetih zgoščenkah ter predstavljajo vodilne instrumentaliste na slovenski oz. srbski jazzovski sceni. Nov glasbeni projekt se izkaže kot jazz moderne in avantgardne orientacije, ki svoje temelje najde predvsem v tradicionalnem jeziku jazza.


Kreativna jazz klinika 2019

Kreativna jazz klinika se je v Velenju prvič odvila leta 2000 pod umetniškim vodstvom legendarnega jazzovskega vibrafonista Boška Petrovića, letos pa jo z močno mednarodno udeležbo mentorjev obuja pihalec Jure Pukl, eden naših najbolj znanih jazzistov v svetu.

Mentorji:

Doug Hammond (ZDA) bobni
Nasheet Waits (ZDA) bobni
Reggie Washington (ZDA) bas
Joe Sanders (ZDA) bas
Melissa Aldana (Čile) saksofon
Jure Pukl (SLO) saksofon, umetniški vodja
Peter Evans (ZDA) trobenta
Kaja Draksler (SLO) klavir
Joel Ross (ZDA) vibrafon (klavir)
Sachal Vasandani (ZDA) vokal
Femi Temowo (VB) kitara
Rio Sakairi (Japonska, ZDA) glasbeni posel
Žan Tetičkovič (SLO) teorija
Miha Koren (SLO) Jam Session

Več informacij najdete na spletni strani Jazz Velenje.

Tomi Purich Trio
Veronika Kumar
Igor Bezget
Šalamon / Matković / Kranjčan Trio
Jure Pukl
Marko Črnčec
Cene Resnik
Milan Stanisavljević