28.04.2021

Mednarodni dan jazza 2021

Jazz velja za sredstvo za svobodno izražanje in sinonim za spoštovanje človekovih pravic ter dostojanstva vseh ljudi, ne glede na njihovo poreklo; da bi poudarili njegovo vlogo pri združevanja ljudi širom sveta, je Unesco razglasil 30. april za Mednarodni dan jazza.

Press info

Mednarodni dan jazza

In kako ga bomo obeležili v Sloveniji? 

Prvi program Radia Slovenij se bo Mednarodnemu dnevu jazza pridružil z vsebinami, ki bodo 30. aprila v radijskem etru tekle skozi ves dan.

06:45 
V jutranjem programu bo rubrika Petek brez pravila poslušalce seznanila z niansami, ki jazzovsko glasbo ločujejo od drugih glasbenih zvrsti, izvedeli pa bodo tudi marsikatero pomembno dejstvo iz zgodovine jazzovske glasbe. O jazzu bo spregovoril poznavalec Hugo Šekoranja.

09:10 
Dogajanja, ki bodo spremljala Mednarodni dan jazza tako v etru nacionalnega radia kot širše po državi, predstavil glasbeni urednik Jane Weber v rubriki Iz glasbenega uredništva.

09:00–17:00 
Med 9.00 in 17.00 bo dnevu ustrezen glasbeni izbor pripravil Fedja Juvan. Ob njem pa bodo skozi eter razpršene vizitke z voščili in glasbenimi izbori pomembnih slovenskih jazzovskih glasbenikov. Vizitke bodo podali: Marko ČrnčecVid Jamnik, Mia Žnidarič, Nina Strnad in Lojze Krajnčan. Pripravila jih bo glasbena urednica Alja Kramar.

23:00 
Ob 23.00 bo na sporedu oddaja Jazz pred polnočjo, ki jo bo posebej za ta dan pripravil Hugo Šekoranja.

--

Jazzovsko razpoloženi pa bodo tudi v Velenju, kjer bo v okviru Festivala Velenje v zgodnjem populdnevu (13h-16h) zasedba Miha Koren & Friends s spontanim uličnim nastopom razgibala mestno središče.

---

Pri Imago Sloveniae – Podoba Slovenije se tudi letos pridružujejo obeleževanju, čeprav so zaradi ukrepov omejevanja širjenja okužb s COVID-19 predvidene koncerte prestavili v poletni čas (julij, avgust). 30. aprila pa vseeno vabijo, da na različnih lokacijah po Stari Ljubljani (Čevljarskem mostu, Prešernovem trgu, Mestnem trgu in Starem trgu pri Herkulovem vodnjaku) prisluhnete mladim slovenskim glasbenikom, ki bodo s svojimi spontanimi uličnimi nastopi napolnili ulice z jazzom. Ob tej priložnosti vabijo vse jazzovske ustvarjalce, da 30. aprila zaigrajo ob odprtih oknih ter s tem pomagajo širiti jazzovsko idejo o povezovanju ljudi.

----

Na Koroškem v okviru Jazz Ravne jazzu na čast pripravljajo kar dvodnevno praznovanje. Vanj bodo umestili del programa lansko leto odpovedanega 16. Festivala slovenskega jazza, ki bo potekal virtualno. Na predvečer in na dan Mednarodnega dneva jazza si boste tako lahko ogledali spletne prenose štirih mladih slovenskih zasedb. Drugi, bolj mednarodno obarvan del festivala, pa se bo, v kolikor bodo zdravstvene razmere dopuščale, v živo odvijal 5. junija 2021 na Ravnah na Koroškem.

29. april
Spletni prenos, družbena omrežja Jazz Ravne

20:00 Šola Jazz Ravne
Vodja šole: Samo Kolar

Kar se je pred leti začelo z otroškim projektom JazzUP!, zdaj pod mentorstvom Šole Jazz Ravne raste na domovih slušateljev, s pomočjo informacijske tehnologije pa se rojeva v samostojno medmrežno zasedbo, ki doslej žal še nikdar ni nastopila skupaj drugače kot virtualno. Po besedah Šole Jazz Ravne: »Premierni nastop naše mladine, za katero upamo, da čim prej zaigra tudi v živo.«

21:30   Igor Matković: Ephemeral
Igor Matković, trobenta, elektronika

30. april
Spletni prenos, družbena omrežja Jazz Ravne

20:00 Vid Jamnik: Urgent Detergent
Vid Jamnik, vibrafon
Marko Črnčec, klavir
Jošt Lampret, kontrabas
Žan Tetičkovič, bobni 

21:30   Jure Praper: Liquid Carpet
Jure Praper, kitara, glasba, aranžmaji
Matjaž Mlakar, saksofoni
David Novak, bas
Matic Črešnik, bobni
Gosta: Sašo Vollmaier, klavir ; Vid Jamnik, vibrafon

-----

Mednarodnemu dnevu jazza se bodo s spletnim prenosom koncerta Denis Beganovič tria s posebno gostjo Zalo Smolnikar poklonili tudi v Jazz clubu Ljubljanski grad. Zasedba bo predstavila intimen in ambientalen album Senses.