18.06.2021

Mednarodno srečanje saksofonistov SAXGO21 v Novi Gorici

Mednarodno srečanje saksofonistov v Novi Gorici bo po dveh letih ponovno odelo mesto v zvoke saksofona.

Metka Sulič

Tiskovna konferenca festivala SAXGO21.
Foto: Metka Sulič

Mednarodno srečanje saksofonistov v Novi Gorici bo med 25. junijem in 1. julijem po dveh letih ponovno odelo mesto v zvoke saksofona. Kulturni dom Nova Gorica, ki srečanje uspešno organizira že 24 sezon zapored, se tudi v tokratni ediciji drži preverjenih programskih smernic. SAXGO21 bo šel letos v dve smeri: prva je izobraževalna, v okviru katere bo potekala poletna šola saksofona, in sicer za klasični in jazz saksofon, druga smer pa je festival, ki je, kot je povedala Pavla Jarc, direktorica Kulturnega doma Nova Gorica, »festival z najdaljšo tradicijo v mesto. V okviru festivala bomo v sedmih dneh prisluhnili osmim koncertom. Preteklo leto smo morali zaradi epidemije opustiti izvedbo srečanja saksofonistov v Novi Gorici, zato smo sedaj toliko bolj veseli, da nam bo uspelo mesto ponovno preplaviti z mladimi saksofonisti, ki prihajajo pretežno iz Slovenije, kar je posledica koronakrize. Pa vendar jih je prijavljenih 33.«

Poletna šola saksofona se bo pričela 27. junija in bo vse do 1. julija potekala v prostorih Glasbene šole Nova Gorica, že od samega začetka zveste organizacijske partnerice srečanja saksofonistov v Novi Gorici. Saksofonista Jan Gričar in Boštjan Simon, ki bi umetniško vodstvo srečanja morala prevzeti že v pretekli sezoni, sta k svojemu prvemu programskemu snovanju morala pristopiti previdneje kot bi v preteklosti, saj svetovna zdravstvena situacija še vedno ne dopušča popolne svobode in kroji odločitve. Jan Gričar, umetniški vodja za klasični saksofon, je povedal, da je bil izbor mentorjev v veliki meri pogojen s tem stanjem: »Letos smo se osredotočili na domače okolje predvsem zaradi koronavirusa. Ko smo sestavljali program, še nismo vedeli, v kakšnem stanju bomo poleti, kar se tiče epidemije. Nismo želeli tvegati z mentorji iz tujine, ki bi zadnji trenutek lahko odpovedali in povzročili zmedo. Mentorja za klasični saksofon sta v tem letu akademska profesorja Matjaž Drevenšek in Miha Rogina, poučeval pa bom tudi sam kot tretji mentor.« Odziv mladih saksofonistov je bil nad pričakovanji organizatorjev. Na delavnice za klasični saksofon se je vpisalo 22 udeležencev iz Slovenije, Srbije in Italije. Jan Gričar je z odzivom zadovoljen: »Zanimanje za to glasbilo očitno je, in to je spodbudno. Poleg tega so prijavljeni morda prepoznali kvaliteto, najbrž pa je zanje pomembna tudi komponenta druženja. Mislim, da v teh časih še bolj potrebujejo družabni stik, da se obnovi živa interakcija ne samo dela na relaciji profesor – študentje, ampak tudi njihovo medsebojno povezovanje. To je zanje energijska bomba in motivacija za naprej.« 

Na delavnicah za jazz saksofon bo imel glavno besedo tenor saksofon. V programskem smislu je ta odločitev nadaljevanje ideje izpred dveh let. »Pred dvema letoma smo imeli na srečanju saksofonistov odlična sopran in alt saksofonista – Evana Parkerja in Kennyja Garretta. V tem letu je fokus na tenor saksofonu. Imeli bomo štiri izvrstne tenor saksofoniste. Ti so: Daniele D'Agaro iz Italije, ki bo tudi mentor na šoli, naš Cene Resnik, Rastko Obradović, čudežni deček iz Beograda, in Dan Kinzelman iz zasedbe Hobby Horse. Za tenor saksofon je zanimanje, saj se glasbeno šolanje saksofona začne prav na tenorju. Med najboljšimi jazz saksofonisti je polno tenoristov. Takoj ko se začne poslušati jazz, se rodi ljubezen do tenor saksofona,« je povedal umetniški vodja Boštjan Simon. Poleg D'Agara bo jazz saksofon na delavnicah poučeval tudi Boštjan Simon. K jazz saksofonu se je vpisalo 9 udeležencev. Dodatnih 5 se jih je prijavilo na enodnevni mojstrski tečaj kompozicije in improvizacije s priznanim ameriškim alt saksofonistom, improvizatorjem in skladateljem Stevom Lehmanom, ki bo potekal po spletu. »Posebnost letošnjega srečanja je, da se nanj lahko prijavijo klarinetisti, saj je italijanski saksofonist D'Agaro tudi odličen klarinetist. Tako da je nabor prijavljenih v tem letu širok,« je stanje povzel Boštjan Simon. 

Uradni korepetitorki bosta Neža Koželj in Sae Lee, ki se bosta predstavili na dveh klasičnih koncertih na festivalu. Z Janom Gričarjem bo na koncertu igrala Neža Koželj. Njun program ne bo najbolj standardno oblikovan, bo nekoliko drugačen in bo vključeval nekatere priredbe za saksofon in klavir. Premierno bosta izvedla noviteto Matije Krečiča, ki jo je prav za to priložnost naročil Kulturni dom Nova Gorica. Pianistka Sae Lee bo na koncertu spremljala mentorja Miho Rogina, s katerim sestavljata že uveljavljeni Duo Kalypso. Predstavila bosta standardni program za saksofon. Poseben bo koncert Celjskega godalnega orkestra pod vodstvom Nenada Firšta, s katerim se bo kot solist predstavil mentor Matjaž Drevenšek. Izvedli bodo tudi skladbo, ki jo je napisal nekdanji dolgoletni umetniški vodja novogoriškega srečanja saksofonistov. 

Jazz bo na festivalu zastopan s štirimi koncerti. Festival bo odprl koncert crossover zasedbe Hobby Horse, ki prepleta različne sloge in žanre v homogeno fuzijo. Srbska zvezda Rastko Obradović in jazz pianist Bojan Zulfikarpašić bosta pripravila koncert, na katerem bosta izvajala avtorski jazz z balkansko ritmično noto. Cenetu Resniku in njegovemu Free Stellar triu se bo pridružil mentor Daniele D'Agaro. Njihov koncert bo kombiniran, slišali bomo lahko od solističnega do skupinskega igranja, vse pa se bo spajalo v hibrid improvizirane glasbe. Za jam session bo poskrbel Leon Firšt jazz trio. Festival se bo sklenil s koncertom All Together Now, na katerem že tradicionalno ob zaključku poletne šole zaigrajo tako udeleženci kot mentorji saksofona. Koncerti bodo potekali v Novi Gorici na različnih zunanjih in notranjih prizoriščih ter na gradu Kromberk.