13.12.2017

MENT Ljubljana 2018 razkriva nova imena

Ljubljanski show-case festival, ki se je že dodobra uveljavil v regiji, razkriva nova imena nastopajočih na festivalu in vsebine konference svoje četrte edicije.

Press info

MENT 2018

Med sredo, 31. januarja, in petkom, 2. februarja, se bo več kot 60 svežih drznih izvajalcev z vseh koncev Evrope predstavilo na treh zimskih festivalskih večerih, trendi in dileme glasbene industrije pa bodo v ospredju MENT konference. 
 
MENT Ljubljana ob Young Fathers, Algiers in 29 glasbenih izvajalcih iz vse Evrope (o čemer smo na Sigic že pisali) napoveduje še 26 novih imen in razkriva vsebine konference. V goste prihajata dve glasbenici, ki sta vsaka na svojem področju gotovo vredni vaše pozornosti. Mary Anne Hobbs velja za eno najbolj vplivnih osebnosti v svetu glasbenih medijev, uspešno kuratorko in didžejko, Dorit Chrysler je oklicana za čarodejko na tereminu, elektronskem inštrumentu, ki ga upravlja brez telesnega stika. Njegov izumitelj Léon Theremin igra pomembno vlogo v filmu Elektro Moskva, dokumentarnem poklonu ruskim pionirjem futurističnih zvokov, ki bo predvajan v Slovenski kinoteki.

Po projekciji filma Elektro Moskva bo skupaj s slovenskima improvizatorjema Ireno Z. Tomažin in Jako Bergerjem nastopil Alexei Borisov, protagonist filma in eden najbolj provokativnih zvočnih umetnikov ruske proto-industrial scene, kot so ga opisali pri The Wire. Vzdušje ruskega absurdizma in opozicijskega rocka bodo na festival prenesli Glintshake/ГШ, njihova pevka Kate NV pa bo na oder stopila tudi v samostojnem performansu in poskrbela za emocionalni učinek popovske avantgarde.
Nastopili bodo še protagonisti poljske scene Eric Shoves Them In His Pockets, danski duo Farveblind, ki ga je Clash okronal za “The Chemical Younger-Brothers”, nalezljivo indie pop elektroniko estonskih Avoid Dave in cinematičen downtempo zasedbe 5K HD na čelu z ekspresivnim glasom Mire Lu Kovacs. Iz Ukrajine prihaja eden najzanimivejših predstavnikov njihove elektronske scene Koloah, iz Hrvaške punk-bluesovski poeti M.O.R.T., iz Avstrije pa reperka in producentka sirskih korenin Mavi Phoenix.

Svoj prvenec bo na MENTu premierno predstavil plesni sestav devetih instrumentalistov Nesesari Kakalulu iz Nove Gorice, z novembra izdanim drugim albumom pa se bo pohvalila slovensko-hrvaška naveza Kali Fat Dub. Kako zveni emo-macho pop, bo prikazal Svemirko iz Hrvaške, kako kant-punk pa slovenski dvojec Natriletno kolobarjenje s praho. Italijanski Pashmak pričarajo kabaretsko jazz vzdušje, v katerem prehajajo elektronika, art rock, folk in okus Perzije, ranljivo resnična in utrujeno lepa je glasba švedskih Hater, melanholični in udobno nalezljivi so slovenski Futurski, iskren in srčen portugalski We Bless This Mess, s svojo kombinacijo žanrov pa je preprosto dober Richard Cejer, Britanec, ki živi na Nizozemskem.

Psychojazz in techno prakticirajo Madžari Freakin’ Disco, z neposrednimi in bolj zahtevnimi instrumentalnimi beati preseneča domači Čunfa, eksplozivno surf glasbo glasno ponujajo Threesome iz Srbije, na pogled nezdružljivo pa družijo Belorusi Weed & Dolphins. Ker se MENT rima z Gent, tudi letošnji seznam nastopajočih prinaša gentovsko rock norijo, ki se je februarja 2017 začela z Raketkanon, leto kasneje pa jo nadaljujejo Shht.

Več o nastopajočih preberite tukaj.

 

Konferenca

Konferenca MENT Ljubljana vabi na intervjuja z Mary Anne Hobbs in Dorit Chrysler ter gosti nekaterih vodilne osebnosti glasbene industrije, med njimi futurologinjo in vidnejšo glasbeno profesionalko Sammy Andrews (Deviate Digital), londonsko menedžerko in promotorko Ino Tatarko (End Of The Road Festival Management, Parallel Lines Promotions), zastopnico za Vzhodno Evropo in Rusijo pri enem vodilnih digitalnih distributerjev Olyo Moldavskayo (The Orchard), booking agentko Sarah Besnard (ATC Live), Sasho Yerchenko (Atlas Weekend Festival), ki organizira največji mednarodni festival v Ukrajini, in Pio Hoffmann, ki v Nemčiji velja za glavno specialistko za umeščanje glasbe v filme.

Program prihajajoče konference stremi predvsem k širjenju uporabnih znanj. Glasbeni izvajalci bodo pridobili praktične izkušnje pri osvajanju tujih trgov in učinkovitem vodenju glasbene skupine ter med drugim izvedeli, kako angažirati svoje sledilce in uspešno razvijati svoj YouTube kanal.

Glasbeniki z ex-YU področja bodo predstavili glasbeno dogajanje, na pobudo mreže neodvisnih založnikov IMPALA pa se vzpostavlja platforma založnikov na Balkanu, zato bodo pod drobnogled postavili stanje založništva v regiji.

Več o konferenci lahko preberite tukaj