20.11.2016

MENT se odpravlja na turnejo MENTprizent

Ekipa MENT Ljubljana ne počiva. Po ponovnem udejstvovanju na festivalu Waves Vienna, se te dni odpravlja na gostovanje in mini turnejo MENTprizent po Hrvaški, Madžarski, Srbiji in Makedoniji.

Luka Zagoričnik

MENTprizent

Ekipa MENT Ljubljana ne počiva. Po ponovnem udejstvovanju na festivalu Waves Vienna in objavi imen prvih nastopajočih na letošnji, tretji ediciji MENTA se te dni odpravlja na gostovanje MENTprizent in mini turnejo po Hrvaški, Madžarski, Srbiji in Makedoniji.

Dunajski showcase festival Waves in festival MENT sta povezana že od samega začetka, pravzaprav povezave segajo še v čas festivala STG, oba pa okupirata sorodno regijsko področje, torej področje Balkana, vzhodne in srednje Evrope. Letošnja oktobrska edicija Wavesa je precej znižala svoje prejšnje ambicije; zredčila in osrediščila je svoj program, razen tega pa je zaradi finančnih težav ugasnila tudi njena edicija v Bratislavi. Waves se je letos pri svoji izvedbi celo zatekel k taktiki množicanja, bolj zveneča imena festivala pa si je priskrbel prek sodelovanja z Red Bull Academy of Music. Programski fokus je letos usmerjen k Švici in Izraelu. Kljub vsemu povedanemu lahko mirno zatrdimo, da je šlo za eno bolj uspešnih edicij, in to predvsem zaradi odločitve, da se program odvije v prostoru WUK-a in v njegovi okolici. Tam je potekala večina koncertnega programa ter konferenca, ki je bila letos vsebinsko osiromašena. WUK je nekdanja tovarna lokomotiv, ki se razprostira na površini 12000 kvadratnih metrov in zajema številne prostore in dvorane, v njem pa se odvijajo različni kulturni in umetniški dogodki, družabne dejavnosti in delavnice. Waves so v prejšnjih letih zapustili skorajda vsi aktivni klubi in koncertni prostori, ki predstavljajo jedro glasbenega dogajanja na Dunaju, tako da je bila lanska edicija prisiljena nekatere koncerte umestiti v povsem neprimerna okolja. Tokrat sta programska in prostorska strnjenost vsem nastopajočim zagotovili publiko, s čimer se je ustvarila atmosfera, ki smo jo na Dunaju v prejšnjih letih močno pogrešali. Na neki način se je Waves letos po izvedbeni plati približal našemu MENT-u in zdaj žal ugasli slovaški sestrski navezi.

MENT je ob pomoči SKICA na Wavesu ponovno organiziral promocijsko srečanje in tja peljal tri domače zasedbe, The Canyon Observer, Karmakoma in Jardier. Slednja je najprej nastopila v krajši akustični različici na samem sprejemu, nato pa še v polnokrvni električni v stari dvorani s sedečim ambientom. Polni avditorij je zasedba Jardier napolnila s svojim mehkim rockom, ki se giblje na meji z indie rockom in sodobnimi vejami elektrificiranega folka, kar ustvarja močan emocionalni naboj, ki obljublja, da bo še širil svoj domet. The Canyon Observer je po drugi strani kljub slabšemu ozvočenju intenzivno mlel v svoji maniri počasnega, žagajočega sludgea, stoječega v doom metalski estetiki, z občasnimi liričnimi izlivi post rocka. Ob skrbni uporabi odrskih efektov, megle in stroboskopskih luči je zasedba publiko popolnoma posrkala v prežemajočo atmosfero, ki se je izlivala z odra. Skupina Karmakoma je nastopila v manjšem prostoru, za katerega se je sprva zdelo, da se ne bo najbolje obnesel, a je z intenzivno fuzijo rockovske energičnosti, plesnega pulza in sintetičnih melodij po mnenju nekaterih obiskovalcev zakuhala celo sam vrhunec tistega večera.

Pod okriljem Wavesa je potekal Waves Music Hackday, ki je namenjen sodobni tehnologiji in različnim praksam hackinga znotraj njih. Med drugim je tam nastopil naš ustvarjalec Miha Ciglar, ki je predstavil svoje večsmerne, prostorske zvočnike Acuspade. Ekipa MENT-a je ne glede na ugasnitev Wavesa v Bratislavi ob pomoči lokalne ekipe v klubu Re:fresh v centru mesta organizirala nastop vseh treh naših bendov. Drugačen ambient in manjši prostor sta narekovala drugačno dinamiko koncertov, in v tej atmosferi sta jo bolje odnesli zasedbi The Canyon Observer in Karmacoma s svojim agresivnejšim in bolj zasičenim zvokom.

8. in 9. novembra se je odvil preddogodek MENTA FundaMENT s tremi pogovori, namenjenimi refleksiji in razmeram na domači sceni. Dario Rot je predstavil in ilustriral razmere in pogoje delovanja v sodobnem polju digitalnega založništva in streaming servisov, drugi dan pa so o klubih in ustvarjalcih diskutirali Maša Pavoković, Jaka Berger, Gregor Karer, Mitja Hlupič, Selman Čorović in Andrej Sevšek

Nova turneja pod okriljem MENT-a, imenovana MENTprizent, se bo med 22. in 27. novembrom dogajala na poti v Makedonijo, kjer poteka PIN Conference. Na poti se bodo Koala Voice, Čao Portorož in Blaž ustavili v Zagrebu v dvorani Tvornica Kulture, v Pecsu na Madžarskem v dvorani Nappali, v Beogradu v klubu Elektropionir ter v Nišu v Feedbacku. Na konferenci PIN v mladinskem centru v Skopju bodo kot govorci v različnih razpravah sodelovali Andraž Kajzer (MENT Ljubljana), Peter Baroš (SIGIC), Maša Pavoković (Ziferblat), Matjaž Manček (Kino Šiška) in Blaž. Ena od diskusij bo pod naslovom Boxing Ring: Who is the real Slovensko soočila dve sorodni mali sceni, slovensko in slovaško, med katerima so, kot smo že omenili, povezave lepo vzpostavljene. 

Festival MENT Ljubljana 2017 bo potekal med 1. in 3. februarjem. Del objavljenega programa najdete TUKAJ