09.03.2014

Metaldays 2014, Punk Rock Holiday 1.4. in začetek cikla vsakoletnih rockovskih spektaklov v centru prestolnice

Na medijski konferenci so organizatorji festivalov Metaldays in Punk Rock Holiday ter predstavnik lokalne turistične organizacije iz Tolmina najavili in nekoliko podrobneje predstavili prihajajoči ediciji festivalov na sotočju Soče in Tolminke v Tolminu.

Uredništvo

Na letošnjih Metaldays med drugimi: Megadeth, African Corpse, Armaroth, My Dying Bride, Obituary, Opeth, ...

Na medijski konferenci, ki je v torek, 4. marca, potekala v prostorih CUK Kino Šiška, so predstavniki podjetja MH koncerti z Romanom Filšem na čelu oziroma organizatorji festivalov Metaldays in Punk Rock Holiday ter predstavnik lokalne turistične organizacije iz Tolmina najavili in nekoliko podrobneje predstavili prihajajoči ediciji festivalov na sotočju Soče in Tolminke v Tolminu.

Že 11. festival metalske glasbe Metaldays 2014 bo na omenjeni idilični lokaciji potekal med 20. in 26. julijem. Nedvomno je ravno ta festival v največji meri pripomogel k prepoznavnosti te mikrolokacije na svetovni ravni, saj tudi letos poleg množičnega obiska iz Evrope pričakujejo obiskovalce celo iz tako oddaljenih in eksotičnih območij, kot so Nova Zelandija, Avstralija in Nova Kaledonija. S tem v zvezi je Roman Fileš izpostavil podatek, da so doslej prodali že več kot 60 % vstopnic, kar je mnogo več kot v istem času lani, zato apelira na slovenske kupce, da si vstopnice zagotovijo čim prej, kajti festival bo, kot kaže, kmalu razprodan, organizator pa si ne želi ostati brez domače publike. Drugače pa letos glasbeni program znova sestavljajo uveljavljene heavy metal in hard rock skupine, kot so Megadeth, African Corpse, Armaroth, My Dying Bride, Obituary, Opeth, Black Diamond, Children of Bodom, Darkfall, Fallen Utopia, Grave, Immolation, Satyricon, Suffocation in drugi.

Na letošnjem Punk Rock Holiday: NOFX, Reel Big Fish, Sick Of It All, Ignite, ...Punk Rock Holiday 1.4 bo potekal na isti lokaciji med 5. in 9. avgustom. Kot je povedal predstavnik festivala Andrej Sevšek, tudi njihov festival skokovito raste, kar se med drugim kaže v 100 % povečani prodaji vstopnic glede na prejšnja leta, čemur vsekakor botruje tudi dejstvo, da je letošnji program sestavljen iz najbolj etabliranih imen doslej: NOFX, Reel Big Fish, Sick Of It All, Ignite, Architects, Raised Fist, August Burns Red, The Real Mckenzies, A Wilhelm Scream, The Toasters itd. Kot zanimivost in znamenje napredka je Sevšek izpostavil, da je Punk Rock Holiday pobudnik mreženja evropskih punk festivalov, v katero so neformalno že vključeni češki Mighty Sounds, belgijski Groezrock in francoski Xtreme Fest. Festivalska mreža bo v naslednjih letih vzpodbujala mednarodno prepoznavnost tudi domačih glasbenih skupin na evropskem festivalskem prizorišču.

Na medijski konferenci je predstavnik LTO Sotočje iz Tolmina Peter Dakskobler poudaril, da so lokalni prebivalci in predvsem turistični delavci v zgornji Soški dolini dokončno sprejeli Tolmin za poletno festivalsko destinacijo, saj so finančni učinki vsega tega »festivaljenja« (ki ga je leta 1998 sprožil kreativni tabor Sajeta) za lokalno skupnost izjemno dobrodošli. Glede na vse povedano torej ni čudno, da so se na Tolminskem odločili svoje prednosti izpostavljati s sloganom (ki je hkrati seveda besedna igra) Soča FestiValley.

Ob teh dveh že afirmiranih festivalih so na medijski konferenci predstavili še rockovski spektakel, ki se bo 16. julija odvil v središču Ljubljane, in sicer na Kongresnem trgu. Gre za dvojni koncert hardrockerjev Deep Purple in hrvaškega megazvezdnika Gibonnija. Ob tem je Fileš izpostavil, da so načrti MH koncertov s tem v zvezi dolgoročnejši in si želijo, da bi tovrstni masovni (plačljivi) rock dogodek na Kongresnem trgu postal vsakoletna stalnica.