07.09.2017

Metelkova ni ena, Metelkovi sta dve (in več)

Ob praznovanju 24. obletnice zasedbe AKC Metelkova mesto je potekala tiskovna konferenca, na kateri so akterji predstavili izzive s katerimi se danes srečujejo.

Dušan Mijanović

(A) Infoshop
Foto: arhiv (A) Infoshop

Na tiskovni konferenci, ki je v sredo, 6. septembra potekala v Klubu SOT 24,5 na Metelkovi je bilo poudarjeno, da praznovanje 24. obletnice zasedbe bivše vojašnice, ni namenjeno žuriranju temveč prevpraševanju o vlogi Metelkove, včeraj, danes in jutri. Metelkova ni zgolj tisto, kar je vidno oz. kar je medijsko najbolj izpostavljeno (nočno življenje oz. zabaviščni del), ampak obstajajo še mnoge socialne, politične, družbene in umetniške aktivnosti, ki pa nimajo tolikšne medijske podpore.

Jadranka Plut iz KUD Mreža je dejala, da Metelkova že 24 let brani svoje vrednote, hkrati pa solidano podpira tudi druge avtonomne prostore (Argo Izola, Sokolski dom Novo mesto, Tovarna Rog Ljubljana in UP Inde Koper). Poudarila je, da Metelkovo upravljajo kolektivi, društva, ustvarjalci in ustvarjalke, klubi, neformalne skupine, katerim skupni cilj je ohranjanje avtonomije, ki je ključna za obstoj. Metelkova je heterogena in ni enoznačna, ne moremo govoriti o eni Metelkovi, temveč o več Metelkov, znotraj Metelkove. Plutova je dodala, da se Metelkovi upravičeno in neupravičeno očita, da se prepočasi odziva na zunanje in notranje potrebe. To je predvsem zato, ker je kot prostor razvila lastno participacijo v skupnosti. Vsak prvi ponedeljek v mesecu se uporabniki in uporabnice Metelkove srečujejo na forumu, kjer poteka horizontalen način odločanja o skupnih problemih. Problemi se rešujejo konsenzualno, za to pa je potreben čas.

Metelkova kljub avtonomiji v kateri je mnogo notranjih protislovij, ni izolirana od zunanjega sveta. Zadnje čase se vse bolj sooča tudi z zunanjimi grožnjami, kot so vdor inšpekcijskih služb podprtih z znatno prevelikim številom predstavnikov represivnega aparata države. Metelkova občuti tudi proces gentrifikacije in turistifikacije. Trenutno najbolj pereč pa je problem odvisnikov in posledično preprodajalcev. Spomnimo, zaradi slabega načrtovanja Mestne občine Ljubljana, ki je spremenila namembnost dolgoletnega ilegalnega zbirališča odvisnikov, so se le ti razpršili po celi Ljubljani, najbolj sta jih pritegnila bližnja Park Tabor in AKC Metelkova mesto. Predstavniki Metelkove so na MOL naslovili pismo s predlogi o rešitvah, toda za te s strani mestnih oblasti ni bilo posluha.

Kot odgovor branjenja avtonomije je Metelkova razvila notranji koncept urbanistične avtonomije. Gre za koncept, ki ne temelji zgolj na zaščiti stavb z umetniškimi intervencijami, temveč na poskusu zaščite principa delovanja, ki želi ohraniti posebne produkcijske pogoje, ki jih Metelkova ponuja skupnosti.

Matjaž Levak iz (A)-Infoshopa je povedal, da skvoti niso mladinski centri in start up projekti, kamor se jih želi vse prevečkrat popredalčkati, temveč so cone, ki zaradi svojega specifičnega samoorganiziranja omogočajo udejstvovanje zelo širokega kroga ljudi, ki tvorijo skupnost onkraj izkoriščevalskih odnosov. Dejstvo pa je, da se mladi dobro počutijo znotraj take ureditve, saj je Metelkova skupnost, ki gradi drugačne družbene odnose. Tu se je vključil umetnik Tomaž Furlan, ki deluje na Metelkovi. Dejal je, da je Metelkova prostor, ki močno podpira ustvarjanje izven konvencionalnih pristopov. Ideja, da bi umetniki na Metelkovi svoje izdelke prodajali turistom se mu zdi abotna. Že tako ali tako skušajo trgi na različne načine vse bolj komercializirati ta avtonomni prostor.

Jasna Babič iz Kluba Gromka vidi Metelkovo kot stroj, ki nenehno producira vsebine. Je pa na žalost ta stroj primoran krmiliti med komercialnim in nekomercialnim programom. Avtonomni prostori v Sloveniji morajo, če hočejo preživeti najti ravnovesje med ustvarjanjem programa za širšo publiko in specifičnim programom. Dodala je, da zadnja leta obletnice ne praznujejo pompozno z velikimi glasbenimi imeni, ki bi privabila široke množice, temveč dajejo prostor lastni produkciji.

Za konec je voditeljica tiskovne konference Tjaša Pureber naredila povzetek konference. Po 24 letih Metelkova kljub pritiskom ohranja svoje principe delovanja, ki so: antiavtoritarnost, nehierarhičnost, antirasizem in antifašizem. Uporabniki in uporabnice si morejo predstavljati družbe, kjer ni prostora za tovrstno alternativo.

Organizator je na tiskovno konferenco povabil tudi umetnika brez dlake na jeziku Nevena Kordo Andriča, ki je govorcem zastavil nekaj vprašanj, ki se bolj tičejo notranje ureditve, hkrati pa podal zanimivo idejo o prostorski rešitvi pri iskanju novih ateljejev za nadobudne umetnike. Debata, ki se je razvila je bila le uvod v diskusijo Konflikti in avtonomni prostori: motor ali ovira?, ki se bo odvijala v soboto, 9. septembra ob 16. uri v Menzi pri koritu.


Program praznovanja:

Petek, 8. september 2017


15:00 - Jalla Jalla: veganska kuhinja
Hrana, ne orožje!

16:00 - Jalla Jalla: delavnica
Kolesarska delavnica

16:00 - Jalla Jalla: sejem
Bazzar na dvorišču

18:00 - A-Infoshop: sejem
Alternativna tržnica ob obletnici Metelkove // Začenja se nova sezona rednih mesečnih tržnic. Zadruga Urbana koordinira alternativno tržnico na kateri se bo menjalo, dajalo, jemalo… prinešena semena, kozarce ozimnice in pridelke z vrtov.

19:30 - LFU: Lezbični kinoklub - Dyke Hard (KCQ/Klub Tiffany)

20:00 - Jalla Jalla: koncert
Hak Attak (speed punk) / Pakt (puto punk)

20:00 - A-Infoshop: okrogla miza
Srečanje anti-avtoritarnih iniciativ in avtonomnih prostorov v regiji // Druženje pričenja v petek ob 20. uri v Infoshopu na tradicionalni Info-kafani, v soboto, 9. septembra ob 16. uri bo v Menzi pri koritu potekala javna diskusija z naslovom Konflikti in avtonomni prostori: motor ali ovira?

20:00 - Galerija Alkatraz: razstava
Vabljene_i na otvoritev pregledne razstave Boštjana Novaka "Struktura pravih proporcev" v petek, 8. septembra ob 20.00, v Galerijo Alkatraz, AKC Metelkova mesto in druge dogodke v sklopu 24. obletnice AKC Metelkova mesto. Razstava je na ogled do 29. septembra.

20:30 - V pričakovanju prihodnosti. Projekcija novega kuriranega video programa iz arhiva Postaja DIVA. Atelje Andreja Pezlja (vhod pri Galeriji Alkatraz, stavba Hlev).

21:00 - Gala hala: koncert
 DJ-ji: Lule / Schwabe / Dojaja / Dulash der DJ. Vstopnina: vstop prost do 23h, 3 € do polnoči, 5 € kasneje *v primeru slabega vremena bo prireditev potekala v dvorani s pričetkom ob 22h.

21:00 - Channel Zero: razstava
Galerija Ch0: Boštjan Novak - Figura z abstraktnim ključem - Razstava je del pregledne razstave Struktura pravih proporcev umetnika Boštjana Novaka, v Galeriji Alkatraz. Razstava v Galeriji Channel zero ( 45x25x19 cm) bo prikazovala umetniško delo, ki je nastalo po principu figuralike z abstraktnim ključem, na katerega prisega kipar.

21:30 - Menza pri koritu: koncert
Organizatorji gostijo slovenske skupine, ki so naredile preboju v pretekli sezoni. Diareja eksploziv / Attic Mist / The Rusks / Clopenburg. Vstop prost!

22:00 - Klub Gromka: klubski večer
Duo Darla Smoking prepletata temačno, spet drugič pa plesno lahkotno mešanico duba, elektronike, etna in glasb sveta. Čas je za Novi novi novi dub.

22:00 - Jalla Jalla: klubski večer
Undertone of sorrow post punk, synth, deathrock, cold & new wave неуспешнице mit Mazingaro.

22:30 - Jalla Jalla: predstava
Fire show

23:00 - Channel Zero: klubski večer
.čunfa:Venture EP rilis dogodek - Venture je novi založniški podvig obalnega mladinca. Koprski beatmaker na EP-ju ponovno igrivo razvija strukture in demonstrira izjemen občutek za obračanje semplov.

23:00 - Tiffany Reunion (KCQ/Klub Tiffany)

23:30 - Klub Gromka: klubski večer
DJ Oskar Model - Član neumorne zasedbe Ane Pupedan in RŠ veteran.


Sobota, 9. september 2017

16:00 - Jalla Jalla: sejem
Bazzar na dvorišču

20:00 - Jalla Jalla: koncert
Croon / Glista

20:00 - Gala hala: klubski večer
Letni vrt: Milonga tango popular; Gala hala: Bollywood & Bhangra Night. Vstopnina: vstop prost do polnoči, 3 € kasneje *v primeru slabega vremena bo prireditev v celoti potekala v dvorani s pričetkom ob 20h!

21:00 - Cirkuški performans: Potovanje v Šangri-La: okenska akrobatijada in žonglaža, akrobatjadka in akrobatjad: Danijela Zajc in Tjaž Juvan (Nočna izložba Pešak)

22:00 - Jalla Jalla: klubski večer
Punk Night w/DJ Tuljči

22:00 - Klub Gromka: koncert
Gromka Crew na odru #2 >>> Praznovanje lanske edicije metelkovskega rojstnega dne v Gromki se je praznovaloli z nastopi bandov, katerih člani so tudi člani gromkinega kolektiva. Tokrat z naslednjimi bendi: Within Destruction / Nevem Nevem / White Stain / Đezm.

22:00 - Menza pri koritu: klubski večer
Tekmovanje v namiznem nogometu. Namenjeno rednim metelkovskim fuzbalerjem. Prijave se zbira v Menzi (ko je odprta). Ob spremljavi Mr. Nesh.

23:00 - Z(a)jebimo spol!, Gender Bender žur (KCQ/klub Tiffany)


Nedelja, 10. september 2017

16:00 - II. tradicionalni amaterski tarok turnir + I. driblanje briškule (Jalla Jalla)

21:30 - Projekcija dokumentarnih filmov o Metelkovi, Metelkovcih (Jalla Jalla)


Ponedeljek, 11. september 2017

Na Škratovem vrtu se bo ob zaklučku mednarodnega filozofskega simpozija Miklavža Ocepka zgodil Filozofsko pesniški večer. Tema pogovora Etična praksa med filozofijo in eksistenco: Kako nas izkušnje etične prakse učijo in kako lahko spodbudijo oporečništvo, ki je mogoče oz. kakršno potrebujemo?

19:00 Vrt svobode
Igor Križanovskij: Sekcija Nikola Tesla: Uvod
Miroslav Micov: Predavanje
21:00 Poezija - Podoba - Glas
Dietmar Tauchner
Boris Šinigoj