18.02.2020

Mladi Rapetek 2020: Mladinski natečaj s področja hip hop kulture – PODALJŠAN!!!

Društvo Kapa že peto leto zapored organizira mladinski natečaj Mladi Rapetek za osnovnošolce od 5. razreda dalje ter srednješolce. Rok za prijavo je 3. maj 2020.

Press info

Mladi Rapetek 2020

Natečaj Mladi Rapetek izhaja iz koncertnega cikla Rapetek – edinega rednega mesečnega hip hop dogodka v Sloveniji, s katerim Društvo Kapa v ljubljanskem klubu Gala hala že sedemnajsto leto zagotavlja kakovosten koncertni in DJ program. Cilj natečaja je spodbujanje jezikovne, glasbene, likovne in plesne ustvarjalnosti, s sodelovanjem pa bodo mladi pridobili nove spretnosti izražanja, veščine nastopanja, soustvarjali bodo z vrstniki ter skozi prakso spoznavali hip hop kulturo.

Mladi na natečaju lahko sodelujejo v eni izmed razpisanih kategorij: rapanje, beatbox, DJ-anje, ustvarjanje beatov, ples, grafitiranje. Prijave zbirajo na mladi.rapetek@gmail.com do vključno sobote, 3. maja 2020.
Pravila prijave in prijavnice najdete tukaj >>
 

PRAVILNIK
Na natečaj se lahko prijavijo dekleta in fantje od 5. razreda OŠ dalje ter srednješolci.
 
1) TEME NATEČAJA
Proste teme.
 
2) KATEGORIJE IN OBLIKA PRIJAVLJENIH DEL
a) Rap
Videoposnetek rapanja, posnetega z mobilnim telefonom, v trajanju od 30 sekund do 2 minuti.
b) Beatbox
Videoposnetek beatboxanja, posnetega z mobilnim telefonom, v trajanju od 30 sekund do 2 minuti.
c) DJ-anje
Internetne povezave na tri raperske skladbe na YouTubu, ki so natečajniku najbolj všeč ali povezave na tri DJ-je vzornike
d) Beat making
Posnetek glasbene podlage, ki jo je natečajnik izdelal sam
e) Ples
Videoposnetek hip hop koreografije natečajnika/-ov, posnetega z mobilnim telefonom, v trajanju od 30 sekund do 2 minuti.
f) Grafitiranje
Fotografija 3 skic, ki jih je natečajnik narisal.
 
3) ŠTEVILO SODELUJOČIH
Na natečaj se lahko natečajniki prijavijo samostojno ali v skupini.
 
4) PRIJAVA
Izpolnjeno prijavnico skupaj z video posnetki, povezavami, skicami in slikami prek Wetransferja, Dropboxa, povezav na YouTube ali s pomočjo drugih platform za datoteke večjega formata pošljite na naslov mladi.rapetek@gmail.com do 3. maja 2020.
 
5) ŽIRIJA
Žirijo sestavljajo: Katarina Deskovič (vodja kluba Gala hala), Neža Mihelič (vodja projekta 2020), Luka Jeločnik – DJ K’Pow (DJ), Mihajlo Milić – Sajkoslav (raper in producent), Žiga Žmavc – Zhiga (beatboxer), Sandi Abram (grafiter), Mirko Grozny (raper) in Sara Poček Conde (plesalka). Sestala se bo 10. aprila 2020 in izbrala nagrajence, ki bodo o izboru obveščeni do 17.5.2020 po e-pošti.
 
6) NAGRADA:
Najboljše avtorje/skupine bomo povabili na brezplačni delavnici, ki bosta z mentorji iz vsake kategorije potekali v maju 2020. Dva tedna po delavnicah bodo nagrajenci v popoldanskih urah nastopili na Letnem odru Gala hale z javno sklepno prireditvijo. Prvonagrajenci bodo prejeli tudi majice MLADI RAPETEK.
Vsi nagrajenci (oz. njihovi skrbniki) s prijavo dovoljujejo organizatorjem natečaja objavo svojih del v promocijske namene.
 
7) SPOZNAVNI DAN
Spoznavni dan bo potekal v ponedeljek, 1. junija 2020 ob 17.00 na Letnem vrtu Gala hale (notranjost kluba v primeru slabega vremena), kjer se bodo med seboj spoznali nagrajenci, njihovi starši, učitelji, mentorji delavnic ter sodelujoči pri projektu. Na voljo bomo za morebitna vprašanja in pojasnila.
 
8) DELAVNICA
Delavnici bosta potekali v soboto, 6. junija ter v soboto, 13. junija 2020 od 16.00 do 20.00 na Letnem vrtu Gala hale ter v dvorani Gala hala na Metelkovi v Ljubljani. Vodili jo bodo mentorji z dolgoletnimi izkušnjami pri delu z mladimi. Udeleženci in udeleženke bodo spoznali, kako med rapanjem pravilno dihamo, kako izboljšamo prezenco na odru, kako se znebimo treme, izboljšamo rime, izdelamo dobro glasbeno podlago, narišemo dober grafit, sodelujemo z občinstvom ipd., sodelovali bodo tudi z lučnimi in tonskimi tehniki. Na delavnici bo poskrbljeno za prigrizek.
 
9) ZAKLJUČNI NASTOP
 
1. Generalka
Sobota, 20. junija 2020, ob 16.00, na Letnem odru Gala hale na Metelkovi v Ljubljani.
(V primeru slabega vremena v dvorani)
 
2. Nastop
Sobota, 20. junija 2020, ob 18.00, na Letnem odru Gala hale na Metelkovi v Ljubljani (v primeru slabega vremena v dvorani). Po nastopu nagrajencev bosta sledila še DJ program, oder pa bo odprt tudi za druge nastopa željne. Vstop na zaključni koncert je plačljiv.
Za informacije se obrnite na:
Društvo Kapa
mladi.rapetek@gmail.com
 
MENTORJI DELAVNICE:
 
Rap:
Mirko Grozny , nekoč znan tudi pod imenom Atila, ima za seboj že štiri polnokrvne raperske pridelke, in sicer „Teorija Đorđe Kesić“ (2008), „Borec v meni“ (2011), Mesto je mrtvo (2014), Afera Majda Holc (2018), letos spomladi pa prihaja kolaboracija z DJ Supastarjem – SupaGrozny & Zob časa. Mirko prihaja iz Novega mesta, njegova nekdanja ljubezen je ring, saj je borec v tajskem boksu, trenutno pa je žurnalist na 24ur.com. Rapersko posega predvsem v družbeno-kritične, angažirane in aktivistične teme, kjer na svet gleda s pozicije malega človeka. Glasbeno gradi okrog klasične reperske estetike devetdesetih let.
Kot raper, borec in aktivist pa nikoli ni ostajal le pri besedah, ampak se je redno angažiral v družbenih dejavnostih kot posameznik, član samoniklih kolektivov ter predstavnik hip hop kulture. Tako je organiziral več hip hop dogodkov ter izvedel več delavnic na osnovnih in srednjih šolah po Sloveniji. Sodeloval je tudi v akciji »Bodi dober, bodi kul«, kjer je, tako kot na številnih osnovnih šolah, izvedel rapersko delavnico ter otrokom kot mentor pomagal pri ustvarjanju avtorskih besedil in glasbe. Tri leta je na jezikovnem Taboru mladih v Dolenjskih toplicah opravljal delo mentorja, v sklopu tega pa prav tako vodil hiphop delavnice.
 
Beatbox:
Žiga Žmavc – Zhiga se z beatboxom, umetnostjo proizvajanja zvokov, glasbe in ritmov s pomočjo človeških ust, ukvarja že štirinajsto leto. Resneje se je v beatbox poglobil že v prvem letniku gimnazije, a kot pravi sam, so se prvi znaki zanimanja pokazali, ko je še kot otrok po televiziji videl Oto Pestnerja in njegov zbor. Peli so, imitirali trobento, kontrabas in podobne inštrumente samo s svojim vokalom. Skozi leta je z vztrajno vajo postajal vedno boljši in ustvaril lasten stil beatboxa ter kot samostojni izvajalec začel nastopati na številnih prireditvah, med drugimi na Red Bullovih dogodkih, na A-capella prireditvah, v številnih klubih po Sloveniji, na Rock Otočcu, dvakrat so ga gostili v Zagrebu, posnel pa je tudi štiri krajše reklame za pijačo Fruc. Septembra 2008 sta moči združila z Muratom (iz dvojca Murat & Jose), s katerem včasih nastopa v dvojici. Poleg nastopov je vodil tudi kar nekaj delavnic na temo beatboxa. Leta 2014 se je v Sloveniji odvilo prvo državno prvenstvo v beatboxu, na katerem je osvojil prvo mesto in tako postal prvi državni Beatbox prvak. V ekipi Mladega Rapetka je že od začetka, od leta 2016.
 
DJ-anje:
Luka Jeločnik – DJ K’Pow je kot DJ aktiven že vse od leta 1997. Včasih je bil znan predvsem kot član kolektiva RDYO DJs, danes ga poznamo tudi kot aktivnega člana društva GOR. Njegova ljubezen je hip hop, vendar vrti tudi glasbo sorodnih žanrov. Nastopal je v številnih klubih in na drugih glasbeno-kulturnih prireditvah po vsej Sloveniji in ostali exYU regiji, prav tako po Veliki Britaniji, Nemčiji, Italiji, Avstriji, Češki in Franciji. Sodeloval in nastopal je z različnimi priznanimi domačimi in tujimi umetniki, zadnja leta pa najbolj aktivno sodeluje z DJ/MC Sunny Sunom, s katerim poleg drugih glasbenih projektov že sedmo leto vodita DJ Telovadnico, serijo DJ delavnic za mlade. Danes ga največkrat vidite v prodajalni Big Nose, trgovinici in predvsem dnevni stični točki alternativne kulture, ki jo je odprl skupaj z Dulashem in Sunny Sunom.
 
Beatmaking:
Mihajlo Milić – Sajkoslav se že vrsto let ukvarja z glasbeno produkcijo, tako z repanjem, kot z ustvarjanjem podlag. Znan po svojem misterioznem glasu in neponovljivem stilu, je že dodobra ukoreninjen tako na novomeški kot celotni slovenski hiphop sceni. Na ljubljanski fakulteti je diplomiral kot audio inženir in svojo diplomsko nalogo posvetil temi glasbene terapije. Pridobil je tudi naziv B.A. (Bachelor of Arts) na Essex University v Londonu. Sajkoslav ima visoko znanje analognih in digitalnih procesorjev ter komponent za zvočno obdelavo, je tonski tehnik, DJ, glasbeni producent, lastnik studija, reper in še mnogo več. Poleg tega, da je kot producent in izvajalec sodeloval že z mnogimi slovenskimi ustvarjalci, kot so Mirko, Ghet, Sunny Sun, Mrigo, Drill, Burke, Zofa Lipa, La Bagra, itd., je bil prisoten tudi na beatmaking in rap delavnicah v Metliki z imenom »Teden Kulture Na Placu«.
 
Ples:
Sara Poček Conde je plesno pot začela kot štiriletna baletka, a je kmalu začutila, da ji srce bije za hip hop. Svoje znanje je prve dve leti osvajala v prostorih BPS Radovljica pod mentorstvom Tine Božič, kjer je začela spoznavati kulturo plesa, osnovne korake in koreografije. Udeleževala se je plesnih tekmovanj IDO in raznih koreografskih tekmovanj po tujini.
Pred petimi leti se je preselila v Ljubljano, kjer se ji je plesno življenje odprlo v popolnoma novi luči. V prostorih Urban Roof-a se je preko plesa in hip hop delavnic prvič srečala s freestylom in pod mentorstvom Nejca Osovnikarja, ki je sodeloval v začetnih edicijah Mladega Rapetka, začela obiskovati battle po Sloveniji in tujini. Skupaj s skupino Urban Klan je osvojila tri zmage na tekmovanju Kings of style v Zagrebu. Poleg tega je v tem času prevzela tudi vlogo plesne trenerke in koreografinje ter občasno tudi vodenje treningov mentorja Nejca.
Zadnje dve leti sodeluje v plesnem društvu Scena, kjer skupaj s soplesalci raziskujejo nove sfere giba in izraza skozi ples. Sara poleg hiphopa obvlada tudi tehnike sodobnega plesa, house-a in kontaktne improvizacije.
 
Grafitiranje:
Nejc Ketiš je vodič rednih grafitarskih sprehodov po Ljubljani in mentor street art delavnic pri ekipi Alternative Ljubljana. Deluje tudi kot fotograf CUK Kino Šiška. V preteklosti je sodeloval pri izvajanju mladinskih programov EPeKA v Mariboru. Kot mentor se specalizira za izvajanje šablonerskih delavnic.
Tim Pregrad, kranjski ustvarjalec muralov v Layerjevi hiši in na stavbi Mestne knjižnice Kranj. Kot pedagog je deloval v kranjskem otroškem kulturnem centru Krice Krace, kot mladinski delavec v društvu SubArt v Kranju in mentor mladim grafitarjem na številnih street art delavnicah.
Timu in Nejcu se bo pridružil tudi stari znanec Mladega Rapetka, Sandi Abram, med mnogimi dejavnostmi in nazivi tudi ustanovitelj projekta alternativetoursljubljana.com, ki pod izvedbo Inštituta za urbana vprašanja organizira redna vodena predavanja o ulični umetnosti in grafitarske delavnice za otroke in odrasle.


Mladi Rapetek @ Instagram >>