15.05.2018

Mladi skladatelj Andrej Makor nagrajen v Londonu

Andrej Makor (1987) je 25. marca 2018 na skladateljskem tekmovanju londonskega festivala za sodobno glasbo London Ear prejel 2. nagrado za skladbo Silence za violo solo.

Maia Juvanc

Andrej Mekor

Strokovna žirija je v izbor najboljših šestih skladb mednarodnih skladateljev uvrstila tudi skladbo Silence. Skladatelji finalisti so bili povabljeni na festival, kjer so imeli priložnost sodelovati z izjemnimi glasbeniki in prisluhniti krstnim izvedbam svojih kompozicij. Makorjevo skladbo je na festivalu  izvedla violistka Tomoko Akasaka, ki je v Ljubljani nastopila na Slowindovi pomladi leta 2017. Krstne izvedbe šestih izbranih del je spet ocenila žirija, ki je podelila tri nagrade, med katerimi je drugo dobil Andrej Makor.

V jeseni bo še ena Makorjeva skladba izvedena v Londonu. O Emmanuel za mešani zbor je uvrščena v obvezni repertoar londonskega mednarodnega tekmovanja za zborovske dirigente (London International Choral Conducting Competition - LICCC). Skladba O Emmanuel je bila nagrajena leta 2017 na mednarodnem skladateljskem tekmovanju sakralne glasbe v Kölnu Musica Sacra Nova.

Poleg tega se v prihodnji koncertni sezoni pripravlja tudi sodelovanje z zasedbo BBC Singers, ki bo krstno izvedla Makorjevo skladbo Kyrie – ta je nastala po naročilu radio-televizijske hiše BBC. Makor nadaljuje že plodno sodelovanje z BBC-jem. Leta 2015 je bila namreč njegova skladba Paisaje izvedena v okviru Evropskega orkestra za sodobno glasbo (European Contemporary Composers' Orchestra - ECCO).