09.11.2018

MOMUS: nov SIGIC portal o glasbenih spomenikih

15. novembra vabimo na predstavitev portala MOMUS, Glasbeni vodič po poteh snovne glasbene dediščine Slovenije, ki smo ga na SIGIC-u ob sodelovanju s Filozofsko fakulteto, pripravljali zadnji dve leti.

SIGIC

Momus portal

S projektom MOMUS – Monumentis Musicum Sloveniae se SIGIC – Slovenski glasbenoinformacijski center pridružuje obeleženju evropskega leta kulturne dediščine, katerega namen je čim več ljudi spodbuditi k odkrivanju in doživljanju kulturne dediščine Evrope, v katero nedvomno sodi tudi glasba!

Od prvih začetkov z glasbenimi obeležji, ki so jih v okviru seminarskih nalog popisali študenti muzikologije na Filozofski fakulteti pod mentorstvom dr. Matjaža Barba preko obeležij, ki se nahajajo v popisu Zavoda z varstvo kulturne dediščine, pa do našega lastnega raziskovanja, pri katerem nam je pomagalo 119 inštitucij in posameznikov, smo prispeli do trenutnega števila preko 200 popisanih glasbenih obeležij. Za realizacijo tega obsežnega projekta smo potrebovali natanko dve leti.

Glasba je edina umetnost na Slovenskem, ki nima svojega osrednjega muzeja. MOMUS na ta način predstavlja osnovo digitalnega glasbenega muzeja, ki vključuje digitalno in digitalizirano slikovno gradivo ter podrobne opise spomenikov in z njimi povezanimi osebami. Interaktivna zasnova spletne publikacije omogoča neposreden stik s spomeniki, spominskimi ploščami, spominskimi parki in muzejskimi glasbenimi zbirkami. Hkrati pa nikoli ne zastari, saj se ves čas posodablja in dopolnjuje.

Spletna publikacija je dvojezična in kot takšna namenjena najširši domači in mednarodni javnosti, ki jo zanima zgodovina slovenske glasbene umetnosti. Primerna je za popotnike, ki odkrivajo različne kotičke Slovenije in zamejstva,  za šolarje in mladino, ki lahko na vsakem koraku odkrivajo nova spoznanja o slovenski glasbi in širijo svoj miselni horizont ter za raziskovalce in druge radovedneže, ki želijo raziskovati mnoge bolj ali manj poznane podrobnosti slovenskega glasbenega življenja skozi zgodovino.

Vabljeni na predstavitev MOMUS-a, ki ga bomo predstavili 15. novembra ob 11. uri v Kogojevi dvorani Društva slovenskih skladateljev, Trg francoske revolucije 6, Ljubljana. Z nami bodo snovalci portala in številni zunanji sodelavci, ki so izdatno pripomogli k realizaciji tega obsežnega projekta. Veseli bomo vašega obiska in vaših povratnih informacij, s pomočjo katerih bomo postavili nove izzive osveščanju o pomenu glasbene umetnosti na Slovenskem!