29.10.2018

2. Dnevi slovenske muzikologije

Slovensko muzikološko društvo letos ponovno pripravlja Dneve slovenske muzikologije, v okviru katerih predstavlja dejavnosti in dosežke slovenske muzikološke stroke ter izpostavlja najaktualnejša vprašanja, s katerimi se trenutno soočata slovenska glasba in muzikološka stroka pri nas.

Tomaž Gržeta

Dnevi slovenske muzikologije

V tem kontekstu bo najzanimivejši del letošnjih Dnevov zagotovo okrogla miza z naslovom Slovenska glasba v primežu kulturne politike. O trenutni prisotnosti ali odsotnosti aktivnega razmišljanja o glasbeni kulturi, o strategijah njenega razvoja ter morebitni potrebi po spremembi trenutnega stanja bodo od predstavniku Ministrstva za kulturo razpravljali Veronika Brvar (Glasbena matica Ljubljana, Zveza Glasbene mladine Slovenije), Nenad Firšt (Društvo slovenskih skladateljev), Pavla Jarc (Kulturni dom Nova Gorica), Nejc Sukljan (Oddelek za muzikologijo Filozofske fakultete v Ljubljani) in Marko Vatovec (Akademija za glasbo v Ljubljani). Okrogla miza bo potekala v torek, 6. novembra, ob 17. uri v dvorani Društva slovenskih skladateljev. Dogajanje se bo nadaljevalo v mali dvorani ZRC SAZU ter Atriju ZRC SAZU, in sicer s predkoncertnim pogovorom in koncertom, na katerem bo v interpretaciji ansambla musica cubicularis zazvenela baročna glasba, ki se je ohranila v arhivu koprske stolnice.

V sredo, 7. novembra, bo na ZRC SAZU zjutraj potekalo srečanje z muzikologinjo Mojco Menart, voditeljico založniške dejavnosti ZKP RTV Slovenija, ki bo predstavila delovanje te založbe in njen pomen v našem kulturnem prostoru. Popoldne pa se nam obeta še eno zanimivo predavanje, tokrat na Glasbeni matici: skladateljica Nina Šenk bo predstavila svojo analizo Violinskega koncerta Lucijana Marije Škerjanca ter lastno oblikovno in vsebinsko interpretacijo tega kontroverznega dela, ki je nastalo leta 1927, a je bilo prvič izvedeno šele leta 2017.

Slovensko muzikološko društvo od leta 2004 bienalno podeljuje Mantuanijevo nagrado za življenjsko delo na področju muzikologije. Mantuanijevo nagrado za leto 2018 bo v četrtek, 8. novembra, prejel dr. Borut Loparnik, ki bo v Kazinski dvorani spregovoril o svoji strokovni poti. Podelitvi nagrade in pogovoru z nagrajencem bo sledilo medgeneracijsko srečanje muzikologov in alumnov Oddelka za muzikologijo Filozofske fakultete v Ljubljani.

Predsednica Slovenskega muzikološkega društva, dr. Katarina Bogunović Hočevar, je na novinarski konferenci v petek, 26. oktobra, v Mali dvorani ZRC SAZU predstavila letošnje Dneve slovenske muzikologije. Povabila je na pestro dogajanje, ki bo problematiziralo trenutno stanje slovenske glasbene kulture, odpiralo aktualna vprašanja ter razvajalo s kvalitetnim glasbenim programom in povezovalo različne generacije glasbenikov in ljubiteljev glasbe.

Spored:

torek, 6. november 2018

17.00 Kogojeva dvorana DSS, Trg francoske revolucije 6/I, Ljubljana

okrogla miza Slovenska glasba v primežu kulturne politike

19.00 Mala dvorana ZRC SAZU, Novi trg 4, Ljubljana

predkoncertni pogovor

20.00 Atrij ZRC, Novi trg 2, Ljubljana

koncert Moteti iz koprske stolnice v času Antonia Tarsie

 

sreda, 7. november 2018

11.00 Mala dvorana ZRC SAZU, Novi trg 4, Ljubljana

srečanje z muzikologinjo Mojco Menart

17.00 Lajovčeva dvorana, Glasbena matica Ljubljana, Vegova ulica 5, Ljubljana

predavanje Nina Šenk: Violinski koncert Lucijana Marije Škerjanca

 

četrtek, 8. november 2018

17.00 Kazinska dvorana, Kongresni trg 1, Ljubljana

pogovor z Mantuanijevim nagrajencem 2018 in medgeneracijsko srečanje

 

Več o 2. Dnevih slovenske muzikologije lahko preberemo na uradni spletni strani Slovenskega muzikološkega društva.