02.04.2024

Na dvojno kompilacijo londonske spletne radijske postaje uvrščena tudi skladba slovenskega avtorja

Januarja letos je pri eni večjih spletnih radijskih postaj na svetu NTS iz Londona izšel dvojni kompilacijski album z naslovom 'European primitive guitar (1974-1987)'.

Press info

Kompilacija
Foto: Valentin Benedik

Album je izšel v obliki dvojne vinilne plošče (2xLP) in v digitalni obliki (download/streaming). Končna obdelava zvoka (mastering) vseh posnetkov z albuma je bila izvedena v studiih Abbey Road v Londonu. Mastering inženir je bil Geoff Pesche. Obsežen spremni esej je napisal izvrstni poznavalec teme US/UK pisatelj, novinar in bloger Bradford Bailey. Izbor skladb z albuma, po eno na izvajalca, je naredil NTS.

Namen kompilacije je prikazati vpliv zvrsti igranja kitare, poimenovane 'American primitive guitar', ki jo je začel in razvil ameriški kitarist John Fahey konec 50-tih let prejšnjega stoletja, najširše pa jo je populariziral Leo Kottke. Za ta informativen in raznolik dvojni album z izvrstnim zvokom in s kar dobro uro solistične kitarske glasbe je svojo skladbo Krog na vodi prispeval tudi Bojan Drobež. Originalni posnetek skladbe  je nastal v sklopu snemanja istoimenskega albuma leta 1984, izšel pa je l. 1986 pri beograjski založbi RTB. Snemanje je potekalo v prvotnem studiu Metro v Ljubljani. Snemalec in producent je bil Neven Smolčič, sodelujoča glasbenika pa Lado Jakša (sintetizator) in Andrej Stermecki (tolkala).

Skladbo najdete na YouTube.