21.02.2022

Na ESC odhajajo LPS

EMA, slovenski izbor za slovensko predstavnico na izboru Evrovozije, je prinesel zelo mlade izvajalce, ki maja odhajajo v Torino.

SIGIC

Na ESC odhajajo LPS
Foto: Adrijan Pregelj

LPS (Last Pizza Slice), ki jo sestavljajo Filip Vidušin (vokal), Gašper Hlupič (bobni), Mark Semeja (električna kitara), Zala Velenšek (bas kitara, tenor in alt saksofon) in Žiga Žvižej (elektronske klaviature), je nastala decembra 2018 v music roomu Gimnazije Celje Center. Z nastankom je projekt prispeval k bogati kulturni podobi šole, hkrati pa je dijakom nudil svobodo pri ustvarjanju in igranju. So aktualni zmagovalci Centrovizije, na kateri so se predstavili s svojo prvo avtorsko skladbo Nepravilnosti. Na ljubljanskem natečaju Špil liga – prva liga dijaških bandov so v predizboru dosegli prvo mesto po mnenju strokovne žirije in se uvrstili v polfinale tekmovanja, pozneje pa tudi v finale. Izbrani so bili tudi med top tri finaliste žalskega natečaja Stresi oder, izbrani pa so bili pa tudi med top 15 skupin na mariborskem Šourocku. Njihov repertoar zajema mešanico med soul-popom, funkom, bluzom, rockom in džezom. Na začetku se je skupina na nastopih predstavljala z nekomercialnimi priredbami komercialnih uspešnic, zdaj pa se posvečajo tudi avtorski glasbi.

Treba je poudariti, da je na letošnjo EMO freš prišlo 127 prijav in da je ta izbor od 2020 ena redkih priložnosti za nove, mlade ustvarjalce, da prikažejo svoje ustvarjanje širši javnosti. Prav tako je treba dati vse priznanje Gimnaziji Celje Center, katere ravnatelj Gregor Deleja, ki je  naklonjen zelo raznolikim kulturnim in drugim dejavnostim na šoli. Na šoli deluje več pevskih sestavov, med njimi Dekliški pevski zbor GCC, Fantovska vokalna skupina FaVoZa, Nonet GCC, The Šlagers… Za svoje dosežke na področju kulture je GCC prejela tudi laskavi naziv Kulturna šola 2015-2020, ki ga podeljuje Javni sklad RS za kulturne dejavnosti.

Na EMI je svoje glasove oddalo pet strokovnih žirij s po petimi člani.
Žirija kluba ljubiteljev evrovizijske popevke OGAE Slovenija, ki so jo sestavljali Eva Mavrič, Maja Tilinger, Erik Sedevčič, Boštjan Smrekar in Miran Cvetko, je največ glasov namenila LUMI.

Žirija glasbenih ustvarjalcev in producentov (Matjaž Vlašič, Miha Gorše, Gregor Štrasberger, Matevž Šalehar – Hamo, Gašper Šantl) je največ točk namenila zasedbi Batista Cadillac.

Radijska žirija, ki so jo sestavljali radijski uredniki in voditelji Anita Gošte, Anja Ramšak, Blaž Maljevac, Gregor Stermecki in Žiga Klančar, je največ glasov namenila Hauptmanu.


Televizijska žirija v sestavi Anja Möderndorfer, Dajana Makovec, Tina Novak, Den Baruca in Lorella Flego je na prvo mesto postavila zasedbo Batista Cadillac, enako pa se je odločila tudi žirija glasbenih izvajalcev, ki so jo sestavljale Tinkara Kovač, Lea Sirk, Sara Briški Cirman, Eva Boto in Eva Hren.

Gledalci na prvo mesto s 3151 glasovi postavili poznejše zmagovalce LPS, z 2441 glasovi sta jim sledila BQL, na tretjem mestu telefonskega glasovanja so z 2132 glasovi končali Batista Cadillac.