21.01.2019

Na Svetovnih glasbenih dnevih bo letos predstavljena tudi skladba Vladimirja Hrovata

Fokus letošnje edicije Svetovnih glasbenih dnevov v estonskem Tallinnu bo sodobna glasba v vseh njenih raznolikih pojavnih oblikah. Festival bo predstavil različne izraze, žanre in sloge zborovske glasbe.

SIGIC

Na Svetovnih glasbenih dnevih bo letos predstavljena tudi skladba Vladimirja Hrovata
Foto: Press info ISCM

Organizatorji stremijo tudi k eksperimentiranju med glasbo in drugimi področji umetnosti, kot so arhitektura, gledališče, avdio-vizualno umetnostjo in literaturo. Zato so k sodelovanju z razpisom povabili skladatelje in nacionalne sekcije ISCM (Mednarodno združenje za sodobno glasbo), ki so nato prispevali svoje skladbe.

Društvo slovenskih skladateljev je jeseni 2018 svoje člane povabilo k oddaji del. Žirija je izbrala 6 skladb v štirih kategorijah, ki so bila nato poslana v presojo mednarodni žiriji ISCM.

Pred kratkim so objavili, da je žirija med 500 prispelimi izbrala 99 skladb, ki bodo izvedene na Svetovnih glasbenih dneh (2. maj do 10. maj 2019). Med njimi je tudi skladba Človek ni sam za moški oktet ali zbor, slovenskega skladatelja Vladimirja Hrovata, ki jo bo v Tallinu izvedel sloviti Estonski nacionalni moški zbor. Vrhunski zbor med svoje dosežke med drugim šteje tudi nagrado Grammy.

O skladbi je avtor povedal naslednje: »Skladba Človek ni sam na Komeljevo besedilo Male sikstine, je nastala pred nekaj leti za Slovenski oktet, ki jo je izvedel na Noči slovenskih skladateljev. Takrat in še večkrat so jo oktetovci uspešno izvedli ob različnih priložnostih. Ob razpisu ISCM za Svetovne glasbene dneve pa se mi je, tudi zaradi že od strani pesnika zanimivo uporabljenih le šestih besed, zdela zelo primerna za tujo izvedbo, ki jo bo sedaj, ko je bila dejansko izbrana, izpeljal izvrsten estonski moški zbor. Upam, da bom lahko v živo prisluhnil tej interpretaciji ...«

Seznam vseh izbranih skladb najdete TUKAJ.