19.04.2017

Nagrada TESLA

Muzej tranzitornih umetnosti - MoTA je ustanovil in razpisal novo nagrado za intermedijske umetnike - nagrado TESLA.

Press info

Nagrada TESLA

V Sloveniji se podeljujejo nagrade za vizualne umetnosti in literaturo, glasbo, gledališče in oblikovanje in druga umetniška področja, področje transdisciplinarne oziroma intermedijske, interdisciplinarne in medijske umetnosti pa je v tem pogledu prezrto. V lanskem letu so spremembe na področju zakonodaje, ki ureja status samozaposlenih v kulturi, dodatno ogrozile to področje. V državi, v kateri so finančni rezi sredstev za kulturno-umetniško produkcijo nekaj vsakdanjega, imajo umetniki/ce vse manj priložnosti in volje, da bi se začeli profesionalno udejstvovati na področju umetnosti. Prav področje intermedijske umetnosti pa je v Sloveniji eno od najbolj mednarodno vidnih in plodnih in ga je zato potrebno podpreti.

TESLA je prva slovenska nagrada, posvečena širokemu naboru novomedijskih in intermedijskih praks. Poleg denarne nagrade vključuje tudi umetniško rezidenco in mentorstvo ter tehnično podporo pri realizaciji novega dela ter zaključno razstavo v Mestnem muzeju v Ljubljani.

Nagrada se podeljuje za projektno idejo, ki jo bo Muzej tranzitornih umetnosti - MoTa skupaj z umetnikom razvil v času umetniških rezidenc. Letošnja umetniška rezidenca bo potekala v Rotterdamu v sodelovanju s tamkajšnjo organizacijo V2_Laboratorij za nestabilne medije, v naslednjih letih pa z drugimi partnerji.  V skladu s partnerstvom z V2 je letošnja nagrada namenjena samo slovenskim umetnikom do 35. leta, v prihodnje pa jo bomo regijsko in starostno razširili.

MoTa si z nagrado TESLA prizadeva za motivacijo, izobraževanje in pomoč umetnikom/cam, da bi lahko začeli ali nadaljevali razvijati svoje ideje in projekte. Cilj nagrade TESLA je izpostaviti novo generacijo umetnikov/ic in jih podpreti v začetni fazi njihovega profesionalnega udejstvovanja.

MoTa prijave sprejema do 15. maja. Nagrajenci bo razglasila pred koncertnim dogodkom na festivalu Junij v Ljubljani na Kongresnem trgu 15. junija 2017, ob 20:30.

MoTA razpisuje nagrado TESLA

Nagrada za intermedijska in transdisciplinarna umetniška dela
Rok prijave: 15. maj
Razglasitev nagrajenca: 15. junij 2017 ob 20:30, Kongresni trg
Umetniška rezidenca: Julij - september 2017
Razstava: november 2017

T E S L A je MoTINA nagrada za intermedijsko in transdisciplinarno umetnost. Njen cilj je izpostaviti novo generacijo umetnikov/ic in jih podpreti v začetni fazi njihovega profesionalnega udejstvovanja.

T E S L A skrbi za promocijo umetniške ustvarjalnosti. Poleg denarne nagrade prinaša kreativno mentorstvo in tehnično pomoč ter udeležbo na umetniški rezidenci v tujini.

T E S L A se osredotoča na nove, progresivne umetniške forme, tako imenovano transdisciplinarno ali interdisciplinarno umetnost. T E S L A izbranemu/i umetniku/ci zagotavlja optimalne pogoje za raziskovanje, razvoj, produkcijo in predstavitev novega umetniškega dela pod mentorstvom MoTA – Muzeja tranzitornih umetnosti iz Ljubljane. Namen nagrade je izboljšati pogoje produkcije na področju transdisciplinarne oziroma intermedijske umetnosti, ki sledijo povečanemu zanimanju za raziskovalne umetniške prakse v Sloveniji in širši regiji ter posledično povečani produkciji na tem področju. Zato T E S L A ne ponuja le denarne nagrade, temveč tudi raziskovalno in produkcijsko rezidenco ter tehnično asistenco v procesu ustvarjanja umetniškega dela.

P R I J A V A

Umetniki/ce na spletni strani tesla.motamuseum.com
izpolnijo prijavnico, ki mora vsebovati:
- predlog za novo umetniško delo / projekt, ki bi ga realizirail v sklopu rezidence;
- povezavo na 2-minutni video s predstavitvijo projekta;
- podatke o umetniku/ci, tehnični oris in stroškovnik
Več o pogojih in načinu prijave na tesla.motamuseum.com.

N A G R A D A

Izbranemu/i umetniku/ci bomo podelili denarno nagrado v višini 3000 €, šest- do
osem-tedensko rezidenco v rotterdamskem V2_Laboratoriju za nestabilne medije in raziskovalno rezidenco v MoTA, produkcijo novega umetniškega dela ter njegovo predstavitev v Mestnem muzeju  v Ljubljani.

Ž I R I J A
O zmagovalcu bo odločala žirija v sestavi:
Martin Bricelj Baraga (MoTA), Sandra Kostić (KIBLA), Miha Colner (neodvisni kurator), Florian Weigl (V2_Lab)

Produkcija: MoTA – Muzej tranzitornih umetnosti
Partnerja: V2_Lab for Unstable Media, Muzej in galerije mesta Ljubljane
Sofinancerji: Ministrstvo za kulturo, MOL – Oddelek za kulturo

Nagrada TESLA je del projekta Artecitya, ki ga sofinancira Ustvarjalna Evropa.