27.02.2018

Nagrado EJN 2018 za drzen program prejme Jazz festival Ljubljana

Evropska jazz mreža (Europe Jazz Network) z veseljem razglaša prejemnika 7. EJN nagrade za drzen program. Nagrado je prejel najstarejši jazz festival v Evropi, katerega prva izdaja sega v leto 1960, letos že 59. Jazz festival Ljubljana.

Press info

Jazz festival Ljubljana

Evropska jazz mreža (Europe Jazz Network) je vpeljala novi postopek izbire nagrajenca. Potekal je v dveh fazah: 120 organizacij članic EJN je bilo pozvanih k odprtim nominacija, iz ožjega seznama 19 nominirancev je žirija, ki so jo sestavljali predstavniki članov EJN in zunanji glasbeni profesionalci z poglobljenim znanjem evropskega jazza, izbrala zmagovalca.

Leta 2017 je bil novi postopek uveden v želji prenoviti in razširiti glasovanje med vse člane. Zaradi novega postopka prejemnik še globlje pooseblja tisto, kar člani mreže štejejo za najboljše prakse koncertnega programiranja v Evropi - bujno uspevajočega sektorja, ki se poglobljeno posveča razvoju nove drzne glasbe in njene predstavitve občinstvu. Vse članice EJN so lani za nagrado nominirale enega organizatorjev koncertnih dogodkov (festival, klub, prizorišče), ki predstavlja vrednote EJN in ga odlikuje drzno oblikovan program. Nominacija ni bila omejena na člane EJN, člani so lahko nominirali katerega koli evropskega koncertnega organizatorja, razen lastnega festivala/prizorišča. Iz ožjega seznama 19 nominirancev je žirija, ki so jo sestavljali predstavniki članov EJN in zunanji glasbeni profesionalci z poglobljenim znanjem evropskega jazza, izbrala zmagovalca.

Producent Jazz festivala Ljubljana je Cankarjev dom, ki je septembra 2017 gostil Evropsko jazz konferenco. V svoji zgodovini se je festival uveljavil kot eden najbolj prodornih evropskih festivalov, ki predstavlja nove umetnike z vsega sveta in avtorske projekte s posebnim poudarkom na slovenski glasbeni kreativnosti. V zadnjih 7 letih v sodelovanju s partnersko portugalsko založbo Clean Feed v ciklu “Ljubljana Jazz Series” izdaja koncertne posnetke LJF. Nagrado EJN bomo obeležili v Ljubljani med festivalom, ki bo potekal od 27. do 30. junija 2018 in med 5. Evropsko jazz konferenco v Lizboni, v Centru Cultural de Belém med 13. in 16. septembrom 2018.

O nagradi EJN za drzen progam  

Vsako leto EJN, evropsko združenje organizatorjev koncertnih dogodkov, vodij koncertnih programov in organizacij, ki se posvečajo kreativni glasbi, sodobnemu jazzu in improvizirani glasbi, nagradi evropskega organizatorja, ki pooseblja vrednote EJN ter snuje vizionaren in fascinanten glasbeni program.

Prejšnji prejemniki nagrade EJN so: “Tampere Jazz Happening” Finska (2017), “Manchester Jazz Festival” VB (2016), “Moers Festival” Nemčija (2015) “Jazz em Agosto” Portugalska (2014), “Bimhuis” Nizozemska (2013) in “12 Points Festival” Irska (2012).

Izjava žirije 2018

»Nagrado EJN 2018 za drzen program smo soglasno podelili Jazz festivalu Ljubljana za progresivno selekcijo, ki zaobjema celotno umetniško zvrst s poudarkom na evropskem jazzu ter ponazarja vrednote EJN, kot sta geografska raznolikost in uravnoteženost spolov. Ljubljana se ponaša z najstarejšim jazz festivalom v Evropi, ki si vse od ustanovitve leta 1960 prizadeva za predstavljanje nove glasbe radovednemu občinstvu, navzlic številnim oviram in spreminjajočim se okoliščinam. Zaradi vsega naštetega je Jazz festival Ljubljana več kot zaslužen dobitnik nagrade 2018

Žirijo so sestavljali: Cristina Estrada (Mercat de Música Viva de Vic, Španija), Susanna von Canon (Artist’s management, Nizozemska), Sunna Gunnlaugs (Reykjavik Jazz Festival, Islandija), Oliver Belopeta (Skopje Jazz Festival, Makedonija), Juhamatti Kauppinen (Tampere Jazz Happening, Finska).

Bogdan Benigar & Pedro Costa, umetniška vodja Jazz festivala Ljubljana 2011–2017

»Z navdušenjem sprejemamo to nagrado. V veliko čast nam je, da se lahko postavimo ob bok pomembnim prizoriščem, kot so Bimhuis, Moers Festival, Tampere Jazz Happening, 12 Points... Od nekdaj sva bila prepričana, da je naš program zazrt v prihodnost in nazorno stremi k opozarjanju na brezmejno umetniško zvrst, pogojeno edino s kreativnostjo v snovanju glasbe in s pomembno mislijo na njeno živo predstavitev na odru

Evropska jazz mreža

Evropska jazz mreža (EJN) je bila ustanovljena leta 1987 kot panevropsko združenje organizatorjev glasbenih dogodkov, vodij glasbenih programov in glasbenih profesionalcev. Trenutno vključuje 123 organizacij (festivalov, klubov in koncertnih prizorišč, neodvisnih organizatorjev glasbenih dogodkov in nacionalnih organizacij) iz 35 držav. Poslanstvo EJN je spodbujati, pospeševati in podpirati razvoj kreativne improvizirane glasbe na evropski glasbeni sceni in ustvarjati priložnosti za srečevanje glasbenikov, organizatorjev in poslušalcev različnih držav ter komunikacijo med njimi.

59. Jazz festival Ljubljana bo potekal od 27. do 30. junija 2018. Program festivala bosta oblikovala Bogdan Benigar, vodja programa jazza in glasb sveta v Cankarjevem domu in Edin Zubčević, umetniški direktor Jazz festa Sarajevo.