07.11.2016

Najboljša mlada zborovodkinja je Petra Grassi

Pretekli vikend je v Slovenski filharmoniji potekalo 1. državno tekmovanje Mateja Hubada za slovenske zborovodje "Zvok mojih rok", na katerem se je pomerilo 12 mladih zborovodij.

Tanja Benedik

Najboljša mlada zborovodkinja je Petra Grassi

Organizacijo prvega tovrstnega tekmovanja pri nas so prevzeli Univerza v Ljubljani, Akademija za glasbo, Slovenska filharmonija in Javnega sklad RS za kulturne dejavnosti (JSKD).  Ime je tekmovanje dobilo po Mateju Hubadu, slovenskem zborovodji in ustanovitelju Glasbene matice Ljubljana ter njene glasbene šole, predhodnice zdajšnjega Konservatorija in Akademije za glasbo v Ljubljani.

Izbranih je bilo 12 mladih zborovodij v starosti do 35 let. Evgen Bibianko, Helena Buhvald Gorenšek, Mateja Černic, Ana Češnjevar, Ana Erčulj, Monika Fele, Lovro Frelih, Petra Grassi, Petra Jerič, Iztok Kocen, Klara Maljuga in Alenka Podpečan so v kvalifikacijah z Dekliškim zborom Akademije za glasbo predstavili glasbo iz obdobja romantike. V polfinalu se je šest zborovodij pomerilo s programom renesanse in baroka (demonstracijski zbor DEKOR), v nedeljo pa so tri najboljše nastopile v finalu, na koncertu vokalnega abonmaja z Zborom slovenske filharmonije, na sporedu so bila dela sodobnih slovenskih skladateljev.

Nastope je ocenjevala mednarodna žirija v sestavi Karmina Šilec (predsednica), Tomislav Fačini (Hrvaška), Marko Hribernik, Urša Lah in Holger Speck (Nemčija), ki je naziv najboljše mlade zborovodkinje podelila Petri Grassi, drugo mesto je pripadlo Alenki Podpečan in tretje Moniki Fele. Petra Grassi je za nagrado prejela koncert z Zborom Slovenske filharmonije v sezoni 2017/2018.

V okviru tekmovanja je potekal tudi državni zborovodski seminar, na katerem je študijska skupina obravnavala vsebine, vezane na zasnovo, potek in dogajanje na tekmovanju, delavnico, pogovor in predavanja. Aktivnosti so vodili Reiner Schneider-Waterberg, dr. Daniel Svenšek, mag. Tomaž Faganel, Franka Žgavec, Simona Rožman Strnad in Damijan Močnik.