27.06.2018

Napovedujemo poletje, polno klasične glasbe

To poletje se bo zvrstilo več raznolikih orkestrskih, komornih, solističnih in glasbeno-scenskih dogodkov v Ljubljani in njeni okolici, na Primorskem in Štajerskem.

Maia Juvanc

Noči v stari Ljubljani
Foto: © Imago Sloveniae

V slovenski prestolnici bo na 66. Festivalu Ljubljana med 28. junijem in 3. septembrom nastopilo več večjih umetniških glasbenih korpusov s prepoznavnimi solisti. Po tradiciji bo za odprtje festivala poskrbel spektakel. 29. junija bo zagledala luč sveta svetovna premiera večdisciplinarnega projekta Sfera mundi, ki je nastala v koprodukciji skupine La Fura dels Baus in Festivala Ljubljana. Doslej najzahtevnejša glasbeno-scenska prestava skupine La Fura dels Baus predstavlja potovanje okoli sveta s korpusom glasbenikov in plesalcev, ognjemetov, človeške lebdeče mreže itd. Svetlobni efekti bodo ustvarili potujočo ladjo, katere jadra, sestavljena iz plesalcev na vrveh, jo bodo simbolično ponesla okoli sveta.

V nadaljevanju festivala bo Orkester Münchenske filharmonije s pianistom Piotrom Anderszewskim pod taktirko Paava Järvija izvedel Brucknerja, Bartóka in Hindemitha. Filharmonični orkester milanske Scale bo vodil Christoph Eschenbach; slišali bomo Dvořákovo Simfonijo št. 8 v G-duru ter skupaj s pianistom Janom Lisieckim Beethovnov Klavirski koncert št. 5. Orkester Slovenske filharmonije bo pod taktirko Dimitrija Lissa predstavil simfonično pesnitev Bela krajina Marjana Kozine in Haydna s čelistko Natalie Clein.

Še posebno zanimiv program bo izvedel Orkester SF pod taktirko Marka Letonje. Na koncertnem večeru 6. septembra bo moč slišati Straussovo simfonično pesnitev Tako je govoril Zaratustra, Ligetijeve Atmosfere in prelomno Berliozovo Fantastično simfonijo.

Na Festivalu Ljubljana bomo lahko prisluhnili tudi pevskim presežkom sopranistk Kristine Opolais in Diane Damrau. Slednja bo na koncertnem večeru VERDIssimo skupaj z basbaritonom Nicolasom Testéjem in Orkestrom Slovenske filharmonije pod taktirko Ivana Repušića izvajala Verdijeve operne arije, latvijska operna pevka Kristine Opolais pa bo na svojem koncertnem večeru predstavila več Puccinijevih arij v spremljavi Simfoničnega orkestra RTV Slovenija. V sklopu kulturnega programa Dnevi Sankt Peterburga v Sloveniji bo potekal koncert Operne zvezde iz Sankt Peterburga, na katerem se bodo predstavili solisti: sopranistka Oksana Šilova, mezzosopranistka Ekaterina Sergejeva, baritonist Roman Burdenko in tenorist Sergej Skorokhodov.

V komornem duhu in znamenju belcanta se bo odvil koncert Komornega godalnega orkestra Slovenske filharmonije in sopranistke Nike Gorič, ki si utira pot na svetovne odre. Na koncertu bodo med solisti tudi izkušeni domači oboist Matej Šarc in mednarodno prepoznavna flavtista Claudi Arimany in Josep-Francesc Palou.

Na festival se bo vrnila Wagnerjeva glasbena drama Rensko zlato, tokrat v slovenski režiji. Postavitev v režiji Igorja Pisona je bila prvič izvedena v SNG Maribor lansko leto in bo na LF doživela prvo ljubljansko izvedbo. Sarajevsko narodno gledališče bo v sodelovanju z Orkestrom Sarajevske filharmonije in Baletnim ansamblom in zborom Sarajevskega narodnega gledališča uprizorilo opero Hasanaginica bosanskega skladatelja Asima Horozića

V znamenju 100. obletnice konca prve svetovne vojne bo nastopil Mednarodni orkester Ljubljana, ki je del projekta evropskih orkestrov in mednarodnih organizacij za mobilnost umetnikov Music Up Close Network. Sestav bo skupaj z Orkestrom Sarajevske filharmonije nastopil pod taktirko Žive Ploj Peršuh. Na simfoničnem koncertu Ragazzi del ’99 bo kot solistka nastopila pianistka Viviana Lasaracina

Ljubljano bodo preplavili tudi koncerti na Ljubljanici. Festival Ljubljana že tretje leto prireja na reki sedmerih imen glasbene plovbe v intimnem okolju turističnih ladjic, ki omogočajo edinstven vpogled v mestno dogajanje. Na privlačnem koncertnem prizorišču bodo v komornih zasedbah nastopili študenti Akademije za glasbo in Konservatorija za glasbo in balet v Ljubljani.

V sklopu LF se bodo odvijale baletne predstave in ponovili nekateri popularni muzikali. Odmevnejše baletne koreografije bo vseboval baletni triptih sodobnih koreografij Leva desna, leva desna, kjer bomo lahko občudovali stvaritve Johana Ingerja, Edwarda Cluga in Alexandra Ekmana ter glasbo Ravela (Boléro), Arva Pärta (Für Alina), Milka Lazarja idr. Ogledali si boste lahko tudi muzikala Vesna in Briljantina.

Ljubljano, predvsem njen stari del, bo letos spet zaznamovala pestra glasbena podoba festivala Imago Sloveniae, ki združuje Mednarodni festival Poletje v Stari Ljubljani in Mednarodni festival Noči v Stari Ljubljani. Pod okriljem festivala bodo priložnost za nastop dobili številni mladi talenti in nadobudni ansambli. Slovenski komorni orkester Dunaj bo izvajal kombinacijo starega in novega s programom, ki vključuje dela skladateljice Nine Šenk. Leipziški mladinski simfonični orkester, ki ga sestavlja okoli devetdeset najboljših gojencev Glasbene šole Johanna Sebastiana Bacha, bo izvajal španski godalni kvartet Aupa.

Pesemsko obarvani koncert Projekt Lacrimae/Solze bodo izvedli sopranistka Nataša Trček, flavtistka Una Košir, violinistka Mojca Trilar, violončelist Jaka Trilar in kitarist Izidor Erazem Grafenauer. Večer 1. avgusta bo izpostavil kontrast med staro glasbo in glasbo druge polovice 20. stoletja ter osvetlil skladateljski odgovor na brezčasno tematiko in resonance med umetninami, nastalimi v večstoletnem časovnem razmiku. Spored oklepata deli sodobne grške skladateljice Kaliope Cupaki, in sicer Zarja, napisana za renesančno kljunasto flavto, ki nam pričara sončni vzhod, ter skladba za glas, tenorsko kljunasto flavto in violino Sapfine solze, ki prinaša fragmente poezije antične grške pesnice Sapfo. Rdeča nit večera bo vokalni cikel Kitajske pesmi za kitaro in glas Benjamina Brittna.

Pomembna svetovna glasbena dela 20. stoletja bodo 3. avgusta zazvenela v spomin na Primoža Lorenza. Beria, Ravela, Debussyja in druge skladatelje bodo izvajali Maruša Brezavšček na kljunasti flavti, Oskar Longyka na violini in Sebastian Bertoncelj na violončelu

Baročne mojstrovine in redko izvajane posebnosti renesanse z nekaterimi utrinki iz 20. stoletja bodo v središču pozornosti na 36. Festivalu Radovljica, ki bo potekal med 4. in 21. avgustom. V Radovljici in Velesovem se bo zvrstilo deset koncertnih sporedov, ki prinašajo k nam vse od rekonstrukcij pesmi Vikingov iz 10. stoletja do glasbe Maxa Regerja in Richarda Straussa. Trije koncerti bodo posvečeni starejši slovenski glasbeni dediščini renesanse, baroka in klasicizma. V sklopu festivala bodo potekali delavnica za pevce in tečaji za kljunasto flavto, orgle in čembalo. 4. avgusta nas bodo v festival vpeljali mestni piskači renesančne Evrope.

Festival Seviqc Brežice nas bo junija, julija in avgusta prav tako razveseljeval z baročno in klasicistično glasbo. Posebnost festivala se bo odvila v Viteški dvorani brežiškega gradu, ki jo bodo ponovno napolnili zvoki stare glasbe. Godalni kvartet Consone, ki je uspešen v mednarodnem projektu eeemerging, bo predstavil glasbo dveh velikanov klasicizma na koncertu z naslovom Haydn in Beethoven: Prelom s tradicijo. Na festivalu bo med drugim nastopil baročni ansambel Orchestra San Marco di Pordenone, ki bo izvajal Vivaldija. S sopranistko Lucio Cortese bodo izvedli baročni koncert na način, kot je bil značilen za Benetke 18. stoletja. 

V Mariboru se bo v sklopu festivala Lent do 30. junija odvilo še nekaj klasičnih koncertov. Mojstrovine velikih klasikov bo izvajal Godalni kvartet NOVA. Več klasike bo slišati septembra, ko bo potekal Festival Maribor s čelistom Nicolasom Altstaedtom

V idiličnem Bledu se bo od 4. do 17. julija odvijala 23. edicija Festivala Bled. V cerkvi sv. Martina se bo festival začel s koncertom Salut d' Amour. Nastopile bodo različne zasedbe godalnega oddelka Univerze za glasbo na Dunaju ob orgelski spremljavi. Nastopajoči glasbeniki so učenci profesorja Michaela Frischenschlagerja. V nadaljevanju bodo angleška zborovska glasba, jazzovski standardi in klasična glasbena dela za godalne zasedbe zazveneli v izvedbi mladih glasbenikov pevskega zbora, jazz banda in godalnega ansambla Šole Leys iz Cambridgea (Velika Britanija). Na Blejskem gradu bo nastopil družinski klavirski Trio Rupnik, ki ga sestavljajo violinistka Manca, študentka v razredu prof. Rainerja Schmidta na Mozarteumu v Salzburgu, violončelist Nejc (2000), ki je dijak 3. letnika Konservatorija za glasbo in balet v Ljubljani v razredu prof. Karmen Pečar Koritnik, in pianist Anže (1998), študent 1. letnika Akademije za glasbo v Ljubljani v razredu prof. Tatjane Ognjanovič. Vsi trije so večkratni nagrajenci državnih in mednarodnih tekmovanj.

Festival Velenje nas bo v juniju in juliju vabil z več kulturnimi prireditvami, med katerimi bodo poleg večera s Svetlano Makarovič in Vladom Kreslinom tudi simfonični koncerti. V Domu kulture Velenje oz. na prostem v njegovi bližini bo julija nastopil simfonični orkester, ki ga sestavlja skupina srednješolskih glasbenikov Blue Tour s petinšestdesetimi člani iz desetih ameriških srednjih šol, vse od New Jerseyja do Virginie. Nastopil bo tudi Mladinski simfonični orkester Raanana pod vodstvom dirigenta in umetniškega vodje Guyja Porata, ki združuje sedemdeset mladih glasbenikov, gojencev Konservatorija Raanana iz Izraela. Mnogi med njimi so nagrajenci nacionalnih in mednarodnih tekmovanj ter prejemniki štipendij AIFC. Na programu bodo mojstrovine Mozarta, Beethovna, Mendelssohna in Musorgskega. V Velenju se bo v sklopu turneje ustavil Mladinski komorni orkester iz Bromleyja, ki je bil v jugovzhodnem delu Londona ustanovljen leta 1977 in ga sestavlja dvainštirideset talentiranih mladih godalcev. Orkester je prepoznaven tako doma kot zunaj Anglije. Od članov tega orkestra jih nekaj deluje v angleškem Nacionalnem orkestru mladih. 

V Škofji Loki bo potekal Festival Pisana Loka 2018, ki bo med 24. avgustom in 2. septembrom ponudil deset pisanih dni. Čakajo nas glasbeni nastopi, kulturno-izobraževalni program in otroške delavnice.

Za ljubitelje klasične glasbe bo obisk Bohinja še privlačnejši med 23. junijem in 26. avgustom, ko se bo odvijalo Glasbeno poletje v Bohinju 2018. Ob odprtju bo zazvenel Mozartov Rekviem v izvedbi Orkestra Slovenske filharmonije, v nadaljevanju pa se bodo zvrstili nastopi kvarteta Stratos in glasbenikov, kot so Vita Peterlin, Žan Trobas, Elvira Hasanagič, Eva Nina Kozmus in Karol Daniš.   

Na Primorskem bo glasbeno dogajanje našlo svoje središče v Piranu, in sicer pod okriljem Festivala Tartini. Ta mednarodni poletni festival komorne glasbe, posvečen v Piranu rojenemu Giuseppeju Tartiniju, poleg Tartinijevih del tradicionalno predstavlja tudi dela drugih velikih svetovnih in slovenskih skladateljev ter dela sodobnih ustvarjalcev, ki jih navdihuje Tartinijeva umetnost. Letos bodo avgusta in septembra na festivalu nastopili Salzburški komorni solisti, kvartet Koehne, Orkester I Solisti Veneti, violinist Žiga Brank, violončelist Milan Hudnik idr. 

Poleg koncertnega življenja bo to poletje ponudilo več zanimivih glasbenih delavnic, med drugim Poletni tabor mladih pevcev Primorske, ki bo potekal od 19. do 24. avgusta v Tolminu. V Bovcu OrkesterkamP Bovec prireja orkestrsko šolo in glasbeni festival OK EXPO.