19.04.2017

Neforma pred novim izzivom

V letu 2017 se v okviru serije glasbeno plesnih improvizacij - Neforma srečujejo glasbeni in plesni/uprizoritveni kolektivi.

Dušan Mijanović

Oholo

V letošnjem letu je prišlo v seriji glasbeno plesnih improvizacij - Neforma, ki v produkciji Zavada Sploh poteka v Centru kulture Španski borci, do spremembe. "V prejšnjih letih smo dajali prednost posameznikom, v letošnjem pa bi radi preizprašali možnosti, prednosti, slabosti ter simptome skupinske improvizacije. Pri tem gre širše za vprašanje kolektivnosti: kako po eni strani znotraj skupine ostati odgovoren zase, se ne skrivati za skupino in po drugi strani kako ne pozabiti na druge, črpati iz skupinske dinamike in jo soustvarjati, " je osnovno vodilo letošnje serije opisal kurator glasbenega programa Jošt Drašler.

"V letih odkar Neforma obstaja se je večkrat pokazalo, da je že samo improvizacijsko srečanje dveh medijev zahtevno in zdi se da se z vključenostjo večjega števila ljudi, ta težavnost še povečuje. Leto 2017 Neforma torej zastavlja izziv tako povabljenim ustvarjalcem kot tudi gledalcem, saj ustvarjanje kot tudi branje in sledenje skupinski improvizaciji gotovo bolj kompleksno," je povedal Drašler in dodal: "Če sta letošnji prvi dve Neformi, ki sta se že odvili, zgolj skušali prestopati mejo med performativnim, plesnim in glasbenim, jo bo 55-ta po vrsti, ki bo potekala v ponedeljek, 24. aprila ob 20. uri, v Veliki dvorani Španskih borcev, zagotovo bo, saj gre pri obeh nastopajočih kolektivih za posameznike, ki vedno znova preizkušajo in ostrijo optiko umetniškega, širijo horizonte možnega in razpirajo mnogotere možnosti izrazja". Tokrat bodo nastopili plesni kolektiv Federacija v zased(b)i: Andreja Rauch, Gregor Kamnikar, Snježana Premuš ter glasbeni ansambel Oholo!, ki ga sestavljajo: Vid Drašler, Andrej Fon, Tomaž Grom, Marko Jenič, Andrej Boštjančič, Jure Boršič in Jošt Drašler.

Zasedbo Oholo! sestavljajo glasbeniki delujoči na polju bolj ali manj svobodnjaških muzik. Zanima jih raziskovanje zapuščine free jazza iz šestdesetih let prejšnjega stoletja, kot tudi prosta improvizacija ter tu pa tam kakšen izlet v afrobeat(niške) teksture. Njihova glasba je zmerno do pretežno komponirana in zdi se, da nadaljujejo tam kjer kontrakulturno gibanje šestdesetih v Ameriki ni uspelo izkoristiti vseh svojih potencialov.

Kolektiv Federacija je leta 2009 ustanovil Zavod Federacija z namenom, da preizkusi nov model umetniške produkcije, ki uravnoteža umetniško in poslovno plat produkcije ter jo fokusira na konkretne družbene kontekste. Eno njegovih osrednjih prizadevanj je tudi združevanje umetnikov z različnih umetnostnih področij. Kolektiv je za svoje delovanje na področju sodelovanja z mladimi leta 2014 prejel plaketo Mete Vidmar.

Kolektiv Federacija