15.09.2015

Nepridobitne kulturne organizacije v primežu zakonodaje o avtorski in sorodnih pravicah

Okrogla miza in javni posvet sta projekt SIGIC - Slovenskega glasbenoinformacijskega centra ter del cikla posvetov Novi kulturni politiki naproti – vztrajno in dosledno, ki ga izvajajo Društvo Asociacija, CUK Kino Šiška in Revija Razpotja.

SIGIC

Posvet o avtorskih pravicah

Nepridobitne organizacije s področja kulture so izjemno pomembne za predstavljanje žanrsko raznolike domače glasbene ustvarjalnosti v širokem slovenskem kulturnem prostoru. Pri delu jih spremlja nemalo težav. Med njimi so tudi nadomestila za uporabo avtorskih del, ki jih koncertni organizatorji plačujejo organizacijam, pristojnim za kolektivno upravljanje avtorske in sorodnih pravic.

Ali spremembo na bolje predstavlja predlog novega Zakona o kolektivnem upravljanju avtorske in sorodnih pravic? Bodo predvidene spremembe, ki predvidevajo ukinitev monopolnega položaja kolektivnih organizacij ter obsega in načinov individualnega upravljanja določenih pravic, pozitivno vplivale na boljše pogoje za koncertno predstavljanje glasbenih vsebin? Kakšno priložnost predstavljajo določbe o namenskih skladih kolektivnih organizacij za spodbujanje kulturno-umetniškega ustvarjanja? Se z novim zakonom povečujejo administrativne obremenitve? Bi bilo potrebno status nepridobitnih uporabnikov avtorskih del s področja kulture zapisati bolj določno?

Gostje: Urša Chitrakar (odvetnica), Janez Križaj (glasbeni producent in aktivist), Marjeta Turk (pomočnica direktorja JSKD - Javnega sklada za kulturo), Uroš Veber (društvo Asociacija) in Dušan Pšeničnik (generalni direktor Direktorata za notranji trg, Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo).
Moderator: Peter Baroš (SIGIC)

Okrogli mizi je sledil javni posvet, kjer so imeli priložnost spregovoriti tudi ostali prisotni. 

 

Nepridobitne kulturne organizacije v primežu zakonodaje o avtorski in sorodnih pravicah (Odzven, članek)