16.09.2014

Nov moMENT za slovensko glasbo na Waves Vienna

Po letu dni, ko je bil fokus dunajskega mednarodnega glasbenega festivala in konference Waves Vienna posebej usmerjen v predstavitev slovenske glasbene ustvarjalnosti, se Slovenija ponovno vrača na Waves Vienna.

Peter Baroš

Selektorji festivala so letos medse povabili skupini Your Gay Thoughts in Nikki Louder ter producenta elektronskih žanrov, ki sliši na ime Oknai.

Po letu dni, ko je bil fokus dunajskega mednarodnega glasbenega festivala in konference Waves Vienna posebej usmerjen v predstavitev slovenske glasbene ustvarjalnosti, se Slovenija ponovno vrača na Waves Vienna. Tokrat ne bo deležna enake pozornosti kot leto poprej, a izbor gostujočih slovenskih glasbenih skupin ter angažiranost slovenskih glasbenih promotorjev in agentov dajeta zagotovilo, da tudi letos dogodek ne bo minil brez pozitivnih posledic za slovensko glasbeno sceno.

Kot smo za Odzven zapisali lani, se je na lanskoletni ediciji festivala med glasbenimi profesionalci iz cele Evrope o slovenskih zasedbah in glasbi precej govorilo, prvi odzivi mednarodnega mreženja pa so bili pospremljeni z veliko optimizma. Kaj je sledilo? N'toko je na osnovi nastopa na Waves Vienna prejel povabilo za dva nastopa na festivalu Eurosonic, od koder ga je pot ponesla še na sloviti Glastonbury. Zaseba Milk Drinkers je bila povabljena na festival Frequency, kjer je nastopila v letošnjem letu. Dvojec It's everyone else je navezal stik z avstrijsko glasbeno založbo Noise Appeal Records, pri kateri je letos izšla plošča New Religion. Razen tega sta se na podlagi predstavitev na Waves Vienna N'toko in It's everyone else odpravila na skupno evropsko koncertno turnejo. Turneja, ki se je v glavnini odvila letos aprila, je obsegala gostovanja v več evropskih mestih, od Zagreba preko Prage, Dunaja, Berlina, Rotterdama, Brna itd. do zaključnega koncerta v Ljubljani, na odru CUK Kino Šiška.

Letošnja udeležba Slovenije prinaša nekaj novosti. Partnerjem SKICA, SIGIC in CUK Kino Šiška, ki skrbijo za prisotnost slovenske glasbe na Waves Vienna, se pridružuje MENT Ljubljana. Gre za slovensko različico mednarodnega festivalskega in konferenčnega dogodka, ki nastaja pod produkcijskim okriljem CUK-a Kino Šiška in Multipraktik-a ter v sodelovanju s SIGIC-em. Projekt, ki se osredotoča na promocijo domače aktualne glasbe v tujini, se bo odvil med 4. in 6. februarjem 2015 v Ljubljani. Predstavljanje aktualnih domačih in mednarodnih glasbenih izvajalcev bodo spremljali konferenčni dogodki, namenjeni pridobivanju novih znanj in izkušenj ter vzpostavljanju in izmenjavi povezav v glasbeni industriji. Prve ambiciozne korake je MENT Ljubljana opravil že letos. Na osnovi predizbora za gostovanje na festivalu INmusic sta se na zagrebškem odru predstavili slovenski zasedbi Your Gay Thoughts in The Canyon Observer, preko neposrednega povabila organizatorjev pa je nastopil tudi N'toko. Pred kratkim smo imeli opravka še z enim »preMENT« dogodkom: v CUK-u Kino Šiška se je dan pred razprodanim koncertom v Križankah razgovoril Gramatik. Njegovo zgodbo od začetkov glasbenega ustvarjanja do statusa ta hip verjetno najuspešnejšega aktualnega slovenskega glasbenega ustvarjalca v mednarodnem merilu je pospremilo visoko število poslušalcev, kar daje dober občutek tudi za naprej. Waves Vienna je naslednja postojanka ekipe MENT Ljubljana, nato sledita hamburški Reeperbahn festival in pariški MaMa Event. Obetamo si torej lahko nadaljevanje načrtnega in strateško zastavljenega predstavljanja in uveljavljanja slovenske glasbe v tujini.

In kdo so predstavniki Slovenije na festivalu Waves Vienna 2014? Selektorji festivala so letos medse povabili skupini Your Gay Thoughts in Nikki Louder ter producenta elektronskih žanrov, ki sliši na ime Oknai.

Oknai, ki trenutno ustvarja in živi v Berlinu, bo na Waves Vienna nastopil dvakrat, in sicer v četrtek, 2. oktobra, zvečer v klubu, pred tem pa na lokaciji Alte Post, ko bo v okviru dogodka Take a moMENT with Slovenes ob njegovi glasbi mogoče pokušati slovenska vina in piva ter slovensko jedačo. Lahko se bo pokramljalo tudi s slovenskimi akreditiranci, ki bodo na Dunaju vzpostavljali nove stike in povezave ter iskali priložnosti za nadaljnje udejstvovanje slovenske glasbe na mednarodnih tržiščih. Skupini Nikki Louder in Your Gay Thoughts bosta nastopili dan kasneje, Nikki Louder na odru Red Bull Brandwagen in Your Gay Thoughts v klubu Elysium.