21.01.2022

Nova frekvenca: 100 let jazza na Slovenskem

Šesta sezona cikla večerov Nova frekvenca v jubilejnem letu, v katerem obeležujemo sto let jazza na Slovenskem, izpostavlja jazziste začetne generacije oziroma tiste, ki so s svojim glasbenim udejstvovanjem pomembno vplivali na mlajše slovenske glasbenike in jim pripisujemo zasluge za preporod jazza, s katerim se srečujemo že (najmanj) desetletje.

Press Info

Nova frekvenca: 100 let jazza na Slovenskem

Na prvem večeru, ki bo potekal virtualno, in sicer v ponedeljek, 24. januarja ob 19.30 uri na Facebook strani Mestne knjižnica Ljubljana, Nina Novak gosti jazzovskega dirigenta, skladatelja, aranžerja ter zdaj že dolga leta pasivnega pozavnista Lojzeta Krajnčana.

Jazz je v stoletni tradiciji na slovenskih tleh doživel številne preobrazbe, a za njegovega začetnika štejemo Tržačana Miljutina Negodeta, ki je leta 1922 s svojim kvartetom Original Jazz Negode v Ljubljani prvič izvedel glasbo z zametki jazza, kmalu pa v našo prestolnico pripeljal tudi prvi saksofon.

Big band RTV Slovenija, nekoč Plesni orkester Radia Ljubljana, neprekinjeno deluje vse od ustanovitve v letu 1945. A če začetke tega povezujemo predvsem z Bojanom Adamičem, Jože Privšek velja za tistega, ki je delovanje orkestra ponesel na najvišjo umetniško ravan, medtem ko je Lojze Krajnčan dirigentsko palico, za desetletje pa tudi umetniško vodstvo prevzel leta 1993.

Pozavno je študiral na Visoki šoli za glasbo in pripadajoče umetnosti v Gradcu (Avstrija), kasneje na Berklee College of Music v Bostonu (Amerika), poleg te pa se je posvečal še študiju kompozicije in aranžiranja. Gre za glasbenika, ki se že desetletja aktivno udeležuje na slovenski jazz sceni, najsi bo kot član jazz kvinteta Ugrin-Divjak najsi bo kot dirigent Big Banda RTV Slovenija, v okviru katerega redno sodeluje tako z domačimi kot tujimi vrhunskimi jazz glasbeniki.

V pogovoru z univerzitetno diplomirano muzikologinjo, kritičarko, glasbeno publicistko in urednico Nino Novak se bo spomnil starih časov ter obudil sodelovanja z legendarnimi slovenskimi jazz glasbeniki, ozrl pa se bo tudi na spremembe, ki jih je v stotih letih na slovenskih tleh doživela ta izvirno ameriška glasbena zvrst.

Ponedeljek, 24. januar 2022, Mestna knjižnica Ljubljana - Ljubljana
Lojze Krajnčan

Ponedeljek, 21. februar 2022, Mestna knjižnica Ljubljana - Ljubljana
Braco Doblekar

Ponedeljek, 21. marec 2022, Mestna knjižnica Ljubljana - Ljubljana
Nada Žgur

Ponedeljek, 11. april 2022, Mestna knjižnica Ljubljana - Ljubljana
Zlatko Kaučič

Ponedeljek, 16. maj 2022, Mestna knjižnica Ljubljana - Ljubljana
Borut Bučar

Ponedeljek, 6. junij 2022, Mestna knjižnica Ljubljana - Ljubljana
Renato Chicco