14.05.2021

Nova frekvenca: Ana Čop (prenos posnetka)

Posnetek Nove frekvence v družbi Ane Čop bo premierno predvajan na kanalih Mestne knjižnice Ljubljana v ponedeljek, 17. maja ob 19.30 uri.

Press Info

Ana Čop
Foto: Jernej Kokol

Zadnji večer pred poletnim premorom bo, kot vsi ostali v tej sezoni, potekal virtualno, v skladu z ukrepi za zajezitev epidemije koronavirusa COVID-19. Nova frekvenca, avtorski projekt kritičarke, glasbene publicistke in urednice, po stroki univerzitetno diplomirane muzikologinje Nine Novak, že peto sezono zapovrstjo poteka vsak tretji ponedeljek v mesecu, in sicer v organizaciji Knjižnice Otona Župančiča. Vnaprej pripravljen posnetek intervjuja med gostiteljico in pevko Ano Čop bo predvajan v ponedeljek, 17. maja ob 19.30 uri na strani Mestne knjižnice Ljubljana.

Sprva klasična pianistka, nato jazzovska pevka. Ana Čop je obiskovala ljubljanski Konservatorij za glasbo in balet, kasneje graško univerzo, trenutno pa opravlja magistrski študij na Jazzcampus Basel (Švica). Vpeta je v različne projekte, med drugim je sodelovala na albumu The Port of Life II Žana Tetičkoviča, s hrvaško-slovensko zasedbo Trokut, konec lanskega leta pa je z nemškim pianistom Thillom Seeversom izdala prvenec ACTS!. Na njem se nahajajo tako avtorske kompozicije kot jazzovski standardi, interpretirani v duhu časa in prostora, v katerem se nahajamo, pa tudi poezija Jamesa Joyca. Glasbenica, ki meni, da morata tako jazz kot poezija ostati angažirana, veliko pozornosti namenja kulturno-umetnostni vzgoji. S tem namenom je pred leti pripravila glasbeno pravljico Čuk se je oženil v Ameriko, namenjeno najmlajšim, s pomočjo katere otroke uči glasbene bogatosti in sprejemanja drugačnosti, na splošno pa stavi na interpretiranje oziroma pripovedovanje zgodb. Poleg projekta, namenjenega otrokom, bo v okviru Nove frekvence predstavila in spregovorila o vlogah mentorjev, orkestralni rabi vokala, razvejanosti slovenske jazzovske ter še posebej slovenske vokalne jazzovske scene in razlogih, zaradi katerih se na prvencu ni spremljala kar sama.

Pogovoru sledi solistični koncert Ane Čop.

»ACTS! vključuje različne žanrske usmeritve, od tradicionalnih jazzovskih oblik štiridesetih, petdesetih in šestdesetih let minulega stoletja do že omenjene poezije in celo vplivov klasične glasbe ter ljudske dediščine. Spoj vsega naštetega prepričljivo naniza njena edina v celoti avtorska skladba, dusk, v kateri se spogleduje z gospelom, in sicer na način, ki spominja na Lizz Wright. Pevka nas vpelje v skladbo, sčasoma pa vrzeli te slikovite pripovedi zapolnijo klavirski vložki, dokler se vloga na sredini ne zamenja in klavir prevzame vodilno vlogo, medtem ko se pevka umakne v prosto vokalno improvizacijo. Z njo se prvi sklop, skupek intimno obarvanih skladb, sklene. Sledijo dramsko naravnane interpretacije, ki se večino časa prepletajo s spevnimi klasičnimi linijami (Odzven, Nina Novak)
 

 

Nova frekvenca: Ana Čop