11.03.2021

Nova frekvenca: Gašper Bertoncelj (prenos posnetka)

Tokratni gost pogovornega večera, ki bo predvajan na spletnih kanalih Mestne knjižnice Ljubljana, in sicer v ponedeljek, 15. marca 2021 ob 19.30 uri, bo bobnar Gašper Bertoncelj.

Press Info

Gašper Bertoncelj
Foto: iz osebnega arhiva Gašperja Bertonclja

Tudi peta sezona Nove frekvence se prilagaja trenutnim epidemiološkim razmeram, pri čemer ta v središče pozornosti še vedno postavlja glasbenike, ki se v svojem delovanju dotikajo tudi jazzovske ustvarjalnosti in so ali v kratkem bodo izdali album. Dogodek bo, skladno z aktualnimi ukrepi, prenašan na spletu:

https://www.facebook.com/mestna.ljubljana

Bobnar Gašper Bertoncelj je tipičen primer glasbenika, ki so se mu uresničile otroške sanje. Začel je s trobento v glasbeni šoli v rodnem Kranju in nadaljeval z bobni pri godbi. Po zasebnih učnih urah pri Ratku Divjaku je učenje nadaljeval v Linzu, kasneje pa ga je življenjska pot odpeljala v New York, od koder se je podajal na turneje po vsej Ameriki. Zadnje desetletje živi in ustvarja v Tel Avivu, kjer se med drugim posveča poučevanju igranja bobnov z metlicami, svojo tehniko prav tega pa je predstavil v knjigi The Brush Book, ki je luč ugledala lani, medtem ko bo letos poleg novega avtorskega albuma izšel tudi njen slovenski prevod.

O želji po zagotovljeni eksistenci, ki bi mu jo omogočala glasba, igranju bobnov z metlicami, kjer je postal svetovna avtoriteta, ameriških sanjah, ameriški jazzovski usmeritvi Tel Aviva in skorajšnji vrnitvi v Slovenijo bo na tretjem večeru pete sezone Nove frekvence spregovoril s kritičarko, publicistko ter urednico Nino Novak.

Pogovoru sledi koncert Gašper Bertoncelj tria.

»Svoj prvi bobnarski komplet je dobil v sedmem razredu, kmalu zatem pa je postal član Gustav Jazz Benda, ki je preigraval jazzovske standarde. Slednji pogosto zahtevajo mehkejše igranje, zato se je z metlicami spoznal že zgodaj, vendar je tehniko pričel razvijati in izpopolnjevati v času prve slovenske gipsy swing zasedbe Mar Django Quartet Zorana Predina. Kot pove, tudi iz želje po uporu in dokazovanju, da je mali boben samostojen ter samozadosten inštrument, saj so ga "člani želeli prepričati, da moram poleg malega bobna igrati še vsaj stop činelo in mali bas boben. Na to nisem želel pristati, ker zagovarjam stališče, da glasba zahteva ali izključno mali boben ali celoten komplet, ki pa v zvočno podobo zasedbe nikakor ni sodil. Zato sem vztrajal pri malem bobnu, kar mi je omogočilo raziskovanje. Tako mi je sčasoma uspelo iz njega izvabiti dovolj raznolikih zvokov, da sem lahko zadovoljil vse glasbene potrebe zasedbe. Kolegi so bili zadovoljni, ob tem pa sem razvil tehniko, ki mi še danes pomaga pri členjenju različnih ritmov na kroge in črte oziroma na udarce ter drsenja."« (Odzven, Nina Novak)

Preberite celotni prispevek o knjigi The Brush Book: http://www.sigic.si/the-brush-book.html