16.04.2021

Nova frekvenca: Jan Kus (prenos posnetka)

Tudi četrti večer pete sezone Nove frekvence bo potekal v organizaciji Knjižnice Otona Župančiča. Vnaprej pripravljen posnetek intervjuja med gostiteljico Nino Novak ter v New Yorku živečim saksofonistom Janom Kusom bo na strani Mestne knjižnice Ljubljana predvajan v ponedeljek, 19. aprila ob 19.30 uri.

Press Info

Jan Kus
Foto: Vianca Maldonado

Saksofonist Jan Kus si je nemudoma po prihodu v samo središče jazzovske glasbe, New York, za cilj zadal postati član vsaj ene latinske zasedbe, kar mu je tudi uspelo, saj je kot eden redkih glasbenikov brez latinskih korenin član tako sestava priznanega Fernanda Garcíe kot grammyjevega nominiranca Césarja Orozca. Nad žanrom ga je navdušil sostanovalec na Nizozemskem, kjer je sprva študiral, udarne ritme latinske glasbe pa rad združuje s kompleksnimi in neparnimi ritmi balkanske glasbe, kar se še posebej odraža v delovanju zasedbe The Slavo Rican Assembly, s katero se nahaja tik pred izidom prvenca. Z njo beleži tudi druge uspehe, denimo nastop v znameniti dvorani Carnegie Hall. Poleg koncertiranja piše in aranžira glasbo, med drugim za tajsko-slovensko-ameriški film Sao, čas obreda, občasno pa kot profesor improvizacije na Queens Collegu nadomeša legendarnega Antonia Harta, s katerim je že davno prerasel odnos učitelja ter mentorja. Skozi pogovor v okviru Nove frekvence se bo prav tako dotaknil lastnosti dobrih učiteljev, spodbude Primoža Fleischmanna, ki je bila ključna za njegov odhod v tujino, pomena glasbe in njene družbene vloge ter številnih drugih sodelovanj, ki ga bogatijo in ga spodbujajo k ustvarjalni rasti.

Pogovoru sledi koncert Jana Kusa in Dana Martíneza.

Povezava do dogodka: https://www.facebook.com/mestna.ljubljana

»Osnovna karakteristika Kusove glasbe, ki jo mestoma popestri s kompozicijami Theloiousa Monka (Rhythm A Ning), Dana Martíneza (Aquí in Neófito) ter Jona Briona (I’m Just A Little Person), je skupinska igra, pospremljena s solističnimi vložki in dvoigrami obeh saksofonistov, Jana Kusa in Antonia Harta na altu, ali saksofona ter trobente (Jan Kus in Alex Sipiagin). K temu bi prav tako lahko prišteli še poudarjene basovske linije. Slednje v glasbo vnesejo globino in kompozicijam omogočijo čvrsto podlago, na osnovi katere se lahko melodične linije gibajo povsem svobodno. Omenjene dvoigre se prav zato na trenutke ne odvijajo povsem sočasno, a se, čeprav med seboj raznolike si, vendar sorodne pripovedi večkrat srečajo. Primer tega je elegantna, a rahlo zadržana skladba Emptiness.« (Jazzetna, Nina Novak)

Preberite celotno recenzijo albuma Faith: https://www.nina-novak-oiseau.si/jan-kus-quartet-faith

Plakat