18.11.2019

Nova frekvenca: Miha Renčelj

Tudi v tretji sezoni cikla večerov Nova frekvenca gosti avtorje najvidnejših jazzovskih izdaj preteklega leta in se skupaj z njimi podaja v razmišljanja o kulturi, umetnosti, glasbi, življenju, družbi ter svetu.

Press info

Miha Renčelj
Foto: Melani Topalović

Ponedeljek, 18. november 2019 ob 19.30, Knjižnica Otona Župančiča - Ljubljana

V središču tokratnega pogovora z muzikologinjo, kritičarko in glasbeno publicistko Nino Novak bodo klavirske improvizacije Mihe Renčlja, zvrščene na album Collective Keys I. Gre za dokaj samosvojo zamisel v slovenskem prostoru, ki jo bo gost podprl tudi s koncertno izvedbo.

Miha Renčelj (1981) je pianist, kitarist, pevec, aranžer in skladatelj. Sodeluje z različnimi glasbenimi skupinami (Anavrin, Dayoutr, Intimen frizuren, Indigo, Lara Baruca, Raane, Trije mušketirji, Na lepem prijazni). Ustvarja glasbo za gledališče (za otroško gledališko predstavo Zakaj ima vsak fižolček bel trebušček v sodelovanju s Petrom Penkom), spisal je tudi glasbo za prvo slovensko balado Povodni mož Franceta Prešerna. S svojimi avtorskimi skladbami je kot avtor in izvajalec sodeloval na Festivalu slovenskega šansona (2012) in festivalu Slovenska popevka (2014). Od leta 2016 je samozaposlen v kulturi.

Collective Keys je projekt serije klavirskih improvizacij, avtorja in pianista Mihe Renčlja, ki ga je pričel izvajati januarja leta 2017. Od takrat je Miha izvedel vsaj 50 improvizacij, ki so bile prenašane v živo iz njegovega doma v Ljubljani preko njegove Facebook strani Miha Renčelj Music.

Miha je spodbudil svoje sledilce in poslušalce na Facebooku, da se udeležijo kreativnega procesa s podajanjem predlogov za naslov dela v komentarjih pod videom. Par dni po izvedbi je med danimi predlogi izbral tistega, ki se mu je zdel za posamezno improvizacijo najbolj primeren.

Nova frekvenca