16.05.2018

Nova frekvenca s Kristijanom Krajnčanom

V ponedeljek, 21. maja ob 19.30 uri bo v Mediateki Knjižnice Otona Župančiča potekal pogovor s Kristijanom Krajnčanom.

SIGIC

Kristijan Krajnčan
Foto: Urška Lukovnjak

Kristijan Krajnčan prihaja iz glasbene družine in se posveča glasbi ter filmu, saj je prav tako dejaven na področju scenaristike in režije. Študij je zaključil v Amsterdamu na Nizozemskem, od ostalih glasbenikov pa ga drugači obvladovanje tako bobnov kot violončela, na čemer temelji tudi njegov solistični prvenec DrummingCellist, na katerem je združil klasično, filmsko in jazzovsko glasbo. S pomočjo vseh njih skuša preseči predvidene okvire posameznega instrumenta.

Prav o tem, kako doseči, da bobni postanejo v prvi vrsti melodični in violončelo ritmični instrument, kot tudi o pričakovanjih s strani družine ter komponiranju glasbe, ki spremlja vizualne podobe, bo govoril z univ. dipl. muzikologinjo, kritičarko ter ustanoviteljico portala Jazzetna Nino Novak.

"Od nekdaj me zanima veliko stvari, zato se tudi ukvarjam z bobni, violončelom, scenaristiko, režijo, kompozicijo. Zdi se mi, da je pri tem moje največje orožje radovednost. Kje je dno tistega, česar nima dna? To je moč in prekletstvo obenem. Ravnotežje mi daje nihanje med temi področji, ki se med seboj prepletajo v možganski sinapsas. In pa to, da v ključnih trenutkih sebe ne jemljem preveč resno," je za portal Jazzetna povedal Kristijan Krajnčan. Celoten intervju lahko preberite na Jazzetni.

Pogovoru sledi koncert.