11.02.2021

Nova frekvenca v družbi kitarista Janija Modra (objava posnetka)

Vnaprej pripravljen posnetek pogovora na daljavo, ki ga je v organizaciji Knjižnice Otona Župančiča pripravila gostiteljica Nina Novak, kritičarka in glasbena publicistka, po stroki univerzitetno diplomirana muzikologinja, bo predvajan na spletnih kanalih Mestne knjižnice Ljubljana, in sicer v ponedeljek, 15. februarja ob 19.30 uri.

Press Info

Nova frekvenca v družbi kitarista Janija Modra

Tokratni večer med drugim prinaša pregled glasbenega šolstva. Jani Moder namreč ni le aktiven glasbenik, ki se redno udejstvuje tako v avtorskih projektih kot projektih drugih, žanrsko raznolikih glasbenikih, temveč deluje tudi kot pedagog na Akademiji za glasbo in Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana. Tekom pogovora se bo zato dotaknil najmočnejših plati naših mladih glasbenikov, pa tudi tistih, ki dopuščajo še obilo prostora za rast, čeprav imajo najprizadevnejši med njimi manko znanja možnost nadoknaditi v času izmenjav na kateri od evropskih šol, s katerimi je povezana naša osrednja srednješolska glasbena ustanova. Sicer je kitarist pred dvema letoma predstavil četrti avtorski album The Path of 1 v družbi glasbenikov raznolikih stilnih ozadij, združenih pod imenom Ecliptic, njihova osnovna težnja pa je odkrivanje novih zvočnosti, pri čemer sodelujoči stremijo k žanrski nedoločni drugačnosti. Glasba, polna presenečenj, prinaša skupek tako glasbenih kot življenjskih navdihov, na slednje pa v zadnjem letu nedvomno vplivajo tudi nove oblike glasbenega izkušanja, ki so se zaradi epidemije koronavirusa in z njo povezanih ukrepov v celoti preselile na splet, v čemer gost drugega večera pete sezone Nove frekvence vidi tako slabosti kot prednosti.

Pogovoru sledi solistični koncert Janija Modra.


Nova frekvenca ponuja prostor slovenskim jazzovskim ustvarjalcem in občinstvu podaja ozadje njihovih najtehtnejših izdaj, s čimer poslušalcem posreduje orodja za lažje razumevanje zahtevnejših glasbenih oblik ter te obenem tudi popularizira.

Projekt vodi in večere povezuje Nina Novak, kritičarka in glasbena publicistka ter urednica, po stroki univerzitetno diplomirana muzikologinja. Gre za ustanoviteljico portala Jazzetna, strokovno sodelavko revij Odzven in Primus, avtorico televizijske oddaje Jazz z Nino, urednico in avtorico Jazzopisa, vodjo koncertno-pogovornega cikla Dueti ter pesnico in pisateljico z več samostojnimi izdajami, ki je Slovenijo zastopala na različnih mednarodnih pesniških projektih.
 

Nova frekvenca v družbi kitarista Janija Modra
Jani Moder