01.02.2021

Nova frekvenca v družbi kitarista Mihaela Hrustlja (prenos) / Jazz z Nino se vrača na male ekrane v družbi Anje Hrastovšek

V ponedeljek, 1. februarja ob 19.30 uri se bo Nova frekvenca odvila v družbi kitarista Mihaela Hrustlja, ki se bo po pogovoru predstavil s solističnim koncertom. Istega dne se po eno in pol letnem premoru na male ekrane vrača tudi oddaja Jazz z Nino, na sporedu vsak četrti ponedeljek ob 20.30 uri na ETV, gostja prve oddaje bo pevka Anja Hrastovšek.

Press Info

Nina Novak in Anja Hrastovšek
Foto: iz osebnega arhiva Nine Novak

Prvi večer sezone
Nova frekvenca: Mihael Hrustelj (prenos posnetka)


Tudi peta sezona Nove frekvence, avtorskega projekta kritičarke in publicistke Nine Novak, po stroki univerzitetno diplomirane muzikologinje, bo do nadaljnjega primorana potekati v epidemiji koronavirusa covid-19 prilagojenih razmerah. Dogodek, ki ga organizira Knjižnica Otona Župančiča, bo zato tudi tokrat potekal pod posebnimi pogoji, in sicer bo vnaprej pripravljen posnetek pogovora na daljavo med gostiteljico Nino Novak in gostom, kitaristom Mihaelom Hrustljem, ter koncerta, v katerega se bo prelil intervju, predvajan na spletnih kanalih Mestne knjižnice Ljubljana v ponedeljek, 1. februarja ob 19.30 uri.

Gost prvega večera pete sezone Nove frekvence bo kitarist Mihael Hrustelj, znan po drugačni in nekoliko samosvoji razvojni glasbeni poti. Glasbi se je namreč sprva posvečal kot samouk, v času najstništva pa se je kalil v žanrsko raznolikih skupinah, od rocka do metala, nakar je v srednji šoli postal član big banda. Zdi se, da je prav orkester zaslužen za eno od prelomnic njegove glasbene kariere, saj se je kasneje – sprva je študiral managemant – podal na študij kitare v Rotterdam na Nizozemsko, kjer živi in ustvarja še danes. Koncertira z lastnim triom, raziskuje in poučuje v svojem studiu, pred časom pa je izdal tudi solistični prvenec Fallen Leaves / padlo listje, posvečen naravnim zvokom, s katerim je okrepil svojo prepoznavnost kitarista solista. Poleg tega ga od ostalih glasbenikov drugačijo individualen avtorski izraz, v katerem je mogoče najti vplive tako jazzovske kot ambientalne in klasične glasbe, igranje na klasično kitaro, odkrivanje "čudežnega" tona in njegovih vibracij, skladbe brez forme ter unikatno bobnanje, ki je sestavni del njegovih konceptualnih solističnih koncertov. Enega takšnih bo, navkljub temu, da se zadnje čase posveča orkestraciji skladb za večje zasedbe, pripravil tudi za Novo frekvenco.

Pogovoru torej sledi solistični koncert Mihaela Hrustlja. »V svojih kompozicijah se Hrustelj naslanja na naravne elemente. Vodni duhovi/Waterspirits, denimo, častijo vodo, zemljo bi lahko zastopala pesem Njen nasmeh/Her smile, zrak Naj melodija mene šepeta/Let the melody whisper me in ogenj kofeinsko kaotična Kofein/Coffeine. Na splošno je večina skladb dokaj mirnih in mehkih, a se vanje prikradejo trši odseki. Vse jih prevzema nekakšna naravna surovost, ki je v mnogočemu posledica minimalne obdelave zvoke in izrazite individualistične
naravnanosti umetnika.« (Nina Novak, Odzven)

 


Nova frekvenca ponuja prostor slovenskim jazzovskim ustvarjalcem in občinstvu podaja ozadje njihovih najtehtnejših izdaj, s čimer poslušalcem posreduje orodja za lažje razumevanje zahtevnejših glasbenih oblik ter te obenem tudi popularizira. Projekt vodi in večere povezuje Nina Novak, kritičarka in glasbena publicistka ter urednica, po stroki univerzitetno diplomirana muzikologinja. Gre za ustanoviteljico portala Jazzetna, strokovno sodelavko revij Odzven in Primus, avtorico televizijske oddaje Jazz z Nino, urednico in avtorico Jazzopisa, vodjo koncertno- pogovornega cikla Dueti ter pesnico in pisateljico z več samostojnimi izdajami, ki je Slovenijo zastopala na različnih mednarodnih pesniških projektih.


Jazz z Nino: Anja Hrastovšek

Na sporedu v ponedeljek, 1. februarja ob 20.30 uri na ETV.

Po eno in pol letnem premoru se na male ekrane vrača televizijska oddaja Jazz z Nino. Oddaja gosti slovenske jazzovske glasbenike oziroma tiste, ki se v svojem delovanju kakorkoli dotikajo tudi jazzovske glasbe, in jih postavlja na svetovni zemljevid. Avtorica in gostiteljica oddaje je kritičarka, glasbena publicistka in urednica Nina Novak.

Prva oddaja v družbi pevke Anje Hrastovšek bo na sporedu v ponedeljek, 1. februarja ob 20.30 uri na kanalih ETV televizije, dostopne pri vseh štirih telekomunikacijskih operaterjih: Telekomu Slovenije (702), Telemachu (717), T2-u (285) in A1 (360).

Anja Hrastovšek je vsestranska pevka, ki deluje znotraj več slogovno raznolikih zasedb. Je članica vokalne skupine Jazzva, ustanoviteljica in osrednja vokalistka jazz kvarteta The Oakleys ter članica zasedbe SOUL, JAZZ in JAZ, medtem ko sicer opravlja tudi vlogo dirigentke MePZ Medicinske fakultete Cor in mentorice petja. V oddaji, tekom katere bo predvajanih več posnetkov, bo med drugim spregovorila o aranžiranju, pomanjkanju moških vokalistov, razlogih za okrnjen repertoar izvirnih slovenskih jazzovskih vokalnih skladb in pomenu raziskovanja lastnih vokalnih zmožnosti. Prav tako bo razkrila, katera legenda vokalne glasbe v zgodovini jazza ji je v navdih.
 


Oddaja Jazz z Nino v družbi Anje Hrastovšek bo na sporedu v ponedeljek, 1. februarja ob 20.30 uri na ETV televiziji. V torek, sredo in četrtek bodo predvajane ponovitve, oddaja pa bo naknadno objavljena tudi na YouTubu.

Nova frekvenca:  Mihael Hrustlj